Longread | Vooruitblik op 2021 met Feyenoord Transfermarkt

vrijdag 1 januari 2021 06:00 119.675 keer bekeken 368 reacties Pro Shots

Het jaar 2021 is begonnen. Voor Feyenoord komen er direct belangrijke maanden aan. Technisch directeur Frank Arnesen wil zijn stempel drukken op het beleid door een andere koers te gaan varen, waar ook het aantrekken van Arne Slot een onderdeel van is. Met de goed ingevoerde Twitteraar Feyenoord Transfermarkt – op eigen verzoek Joris genoemd in dit artikel – blikte FR12.nl vooruit op het komende kalenderjaar.  

Om met de deur in huis te vallen, trappen we het gesprek af met Lucas Pratto, de ervaren Argentijn die een dezer dagen gepresenteerd gaat worden als nieuwe spits van Feyenoord. “Daar is één weekend over heen gegaan, ze hebben snel geschakeld”, weet Joris. “Het zit op dit moment (woensdag, red.) al voor negentig procent goed. Ik ga ervanuit dat ze hem maandag presenteren, wanneer de transfermarkt opent. Ze willen hem op 10 januari speelklaar hebben, voor die eerste wedstrijd tegen Sparta. Feyenoord is nog bezig om één of twee oefenwedstrijden te regelen, dan kan hij gelijk meedoen.”

Ook de zoektocht naar een spits moest met beperkte middelen. “Ze waren op zoek naar een ervaren spits die beschikbaar was voor verhuur, dan kom je op dit soort spelers uit. Hij is 32 jaar en staat niet meer in de basis. River Plate heeft het financieel zwaar en heeft talenten voorin staan, waardoor hij derde spits zou zijn. Via het netwerk van Arnesen is Feyenoord bij hem uitgekomen.” Ook de naam van Cenk Tosun, die ook in dat profiel past, is voorbij gekomen. “Dat was een aanbeveling van Advocaat”, vertelt Joris, die buiten die twee namen niet weet of er andere spitsen serieus aan bod zijn gekomen. “Info over Pellè heb ik niet.”

Met Nicolai Jørgensen, Robert Bozeník, Naoufal Bannis en Dylan Vente wordt Pratto de vijfde spits in de selectie. Eerder wist Joris al te melden dat zijn komst voor een van de overige vier gevolgen zal hebben. “Een verkoop van Jørgensen of Bozeník zou kunnen. Als het juiste bod voor Jørgensen komt – dan moet je aan ongeveer vier miljoen denken – dan gaat Feyenoord echt wel om tafel. Voor Vente en Bannis willen ze voor zowel club als speler het beste: verhuren aan een offensief spelende ploeg in Nederland. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld stadgenoten Sparta en Excelsior.”

Rustige transferwindow
Op de komst van Pratto na, verwacht Joris niet veel actie in de winterse transferwindow. Om zelf in actie te kunnen komen op de transfermarkt, zal Feyenoord zoals bekend sowieso eerst zelf moeten verkopen. “Het is moeilijk te zeggen of er iets gaat gebeuren. Dan moeten clubs zich melden, maar marktleiders als Bayern München houden zich koest. Daarvandaan begint het sneeuwbaleffect altijd. Als dat stil ligt, gebeurt er in de hele markt niet veel. Ik verwacht een van de rustigste transferwinters in jaren. Vanwege corona, financiële klappen, maar ook omdat de zomerwindow langer geopend is geweest. Clubs hebben meer tijd gehad om hun selecties op orde te krijgen.”

Spelers die dit seizoen al vaker werden gelinkt aan een vertrek uit De Kuip zijn onder meer Steven Berghuis, Ridgeciano Haps en Marcos Senesi. “Als er een club komt en het plaatje klopt, dan gaat hij”, zegt Joris over eerstgenoemde. “Volgens mij is zijn clausule in de winters niet actief, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Als het plaatje klopt, het salaris, de trainer en vooral zicht op het EK in de zomer, dan kan hij nog wel eens een transfer gaan maken. Daar moet je in het achterhoofd wel rekening mee houden.” Ook daar geldt echter dat die kans klein blijft zolang de markt ‘op slot’ zit.

Mocht een club zich melden voor Haps, dan is Feyenoord bereid om mee te werken aan een transfer. “Hij stond het hoogst op de nominatie om te mogen vertrekken, omdat een transfer hem ook gegund wordt. Er staat een jonge vervanger klaar, hij levert op en het is natuurlijk ook de leeftijd (27, red.). Hij heeft nog zicht op het Nederlands elftal. Er is nu nog niks concreet, maar als de juiste club komt, dan zal Feyenoord daar zeker aan meewerken.” Joris verwacht daarbij niet dat de geheimzinnigheid rond zijn afwezigheid de afgelopen maanden gevolgen heeft voor de interesse voor Haps.”

Marcos Senesi
De laatste naam die aan bod komt is die van Senesi. Niet omdat hij mag vertrekken, maar juist omdat Feyenoord bezig is het contract van de Argentijn met een jaar (tot 2024) te verlengen en vooral de voorwaarden aanzienlijk te verbeteren. “Dat is het enige waar Feyenoord concreet mee bezig is. Ik schat de kans op 70 à 75 procent dat dat gaat lukken. Tenzij er deze winter een ploeg komt die aan het bod van 22 miljoen voldoet.” Afgelopen zomer werd een informeel bod van dat bedrag nog resoluut geweigerd door de Rotterdammers. “Dit keer zou Feyenoord dan zeker om tafel gaan.”

Senesi behoort tot een van de spelers die bij Feyenoord de meeste marktwaarde vertegenwoordigt. “Hij staat wat dat betreft in de top drie spelers op dit moment. En ook wat betreft de aanvoerdersband”, weet Joris. Hoewel de club weinig geld heeft, hoeft Senesi zeker niet snel te vertrekken. “Feyenoord heeft gezegd: ‘laat hem eerst maar Argentijns international worden’. Daar zit hij al dicht tegenaan. Ik heb de verwachting dat het wel goed komt. Hij is ook de speler die vorig en dit seizoen het meest is bekeken bij Feyenoord – ook door de Europese top.”

‘Zes’
Duidelijk is dat winterse aankopen niet verwacht hoeven worden, maar dat betekent niet dat Feyenoord stil zit. Ook voor de langere termijn liggen al plannen klaar. “Er zijn veel spelers in beeld. Feyenoord zit echt niet stil in de scouting, ook met de minimale mogelijkheden niet. Arnesen geeft veel gehoor aan die scouting.” De eerste prioriteit ligt daarbij op de ‘zes’-positie. “We hebben met Fer maar één zes. Nu hij in de herfst van zijn carrière zit, blijkt hij toch wel blessuregevoelig. Als je echt mee wil doen om de topplekken in de Eredivisie, kan je daar niet blindelings op rekenen.”

De 21-jarige Jordy Wehrmann, die de plek van Fer dit seizoen al enkele keren overnam en dat prima deed, wordt daarin niet als eerste vervanger gezien. “Hij hikt wel tegen Feyenoord 1 aan, maar is niet de eerste keuze. Dat kan morgen weer anders zijn, maar nu wordt hij niet gezien als back-up van Fer. Het is ook een ander type speler.” Bovendien weet Joris dat Wehrmann gevolgd wordt door clubs uit de Serie A. “Er is niks concreet, maar hij is gescout door verschillende Italiaanse ploegen. Sinds hij jeugdinternational was, houden ze hem in de gaten.”

“Financieel zijn er echt zware klappen gevallen in het Maasgebouw”, wil Joris benadrukken. “Dat wordt echt onderschat door iedereen.” Een back-up voor Fer – en ook een nieuwe rechtsback wanneer Nieuwkoop transfervrij vertrekt en Geertruida doorschuift naar het centrum – zal dus nog even op zich laten wachten. “Feyenoord wil zich daar graag versterken, maar daar zijn nu de middelen niet voor. In de winter hoeven we niets te verwachten, maar binnen een termijn van een halfjaar wel.”

Investeerders
Feyenoord is dus al druk aan het voorsorteren op de komende zomer. Naast het verkopen van spelers wordt ook het aantrekken van investeerders genoemd als optie om budget te genereren. Die verwachtingen wil Joris echter temperen. “Het is dichterbij dan ooit, maar nog altijd ver weg.” Dat legt hij uit: “Ik zou er niet op rekenen dat dat binnen drie, vier maanden beklonken is. Die kans schat ik op 20 à 25 procent. Ik denk zelfs dat als het rond is, Feyenoord het niet eens aan de grote klok gaat hangen. Dat verslechtert de marktpositie: clubs gaan dan veel meer vragen voor hun spelers.”

Ook hoeven er geen grote aankopen verwacht te worden wanneer Feyenoord daadwerkelijk investeerders binnen zou halen. “Ze willen met dat geld de stap zetten om structureel aan te haken als titelkandidaat. Eerst gaan ze een stapje dichter naar het nieuwe stadion. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de jeugd, dat moet de rode draad zijn van de club. Waar de kracht niet uit de jeugdopleiding kan komen, daar wordt pas versterkt. Dan hebben we het niet over Stengs, Boadu of Wijndal, dan gaan ze gericht scouten en spelers kopen voor niet al te veel geld. Tussen de twee en zeven miljoen. Bozeník, Senesi, zulk soort investeringen.”

Arne Slot
De komst van Arne Slot moet Arnesen helpen bij het uitvoeren van het beleid. Bij AZ bewees hij een trainer te zijn die zijn ploeg aantrekkelijk voetbal kan laten spelen en bovendien niet bang is om jeugd in te passen. “Dat verwacht ik ook van hem”, aldus Joris. “4-3-3 met de punt naar voren en backs die heel belangrijk zijn.” Daarbij is er voor Slot ook ruimte voor inspraak in het transferbeleid. “Hij krijgt zeker de mogelijkheid om aanbevelingen te doen. Met Arnesen wordt dat goed afgestemd en besproken.”

Joris wil benadrukken dat aan de nieuwe trainer geen toezeggingen zijn gedaan over de komst van investeerders, zoals in de media veel gesuggereerd werd. “Er staat veel jeugd klaar (doelend op de lichting 15-, 16- en 17-jarigen, red.), zit veel potentie in Feyenoord en er is echt wel meer uit te halen dan nu. Natuurlijk zijn er beperkingen door corona, maar er zit rek om structureel mee te doen om de titel en over een paar jaar meer dan meedoen, gewoon gaan voor de titel. Er komt een goede lichting aan, Feyenoord is gewoon vijf keer groter dan AZ en hij tekent voor drie keer zoveel salaris. Dat is het plaatje dat hem is voorgeschoteld.”

“Er gaat echt wel wat gebeuren”, besluit Joris. “Er zijn best wat contracten die niet verlengd worden, dus er komt salaris vrij. We mogen wat verwachten, maar wel pas in de zomer. Voor ons als supporters gaat het erom Feyenoord weer naar de top te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat dat met Slot en Arnesen gaat lukken.”

Beluister hier het gesprek van Feyenoord Transfermarkt met FC Afkicken, over onder meer zijn drijfveer en eerdere primeurs.

Gerelateerd nieuws
368 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 90 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75484 leden - Op dit moment zijn 3801 mensen actief, waarvan 747 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved