Frank Arnesen

Frank Arnesen is een voormalig Deens voetballer, geboren op 30 september 1956 in Kopenhagen. De middenvelder kende vooral een succesvolle carrière als voetballer in Nederland. Met Ajax en PSV won hij in totaal negen prijzen. Voor de Amsterdammers speelde Arnesen tussen 1975 en 1981 213 wedstrijden, waarin hij 74 keer wist te scoren en 82 assists gaf. Vervolgens vertrok de Deen naar Spanje en speelde hij 2 jaar voor FC Valencia. Hij droeg hier 42 keer het shirt van de club en wist 17 keer te scoren. Ten slotte speelde Arnesen nog twee jaar voor RSC Anderlecht en drieënhalf half jaar voor PSV. In zijn hele carrière speelde hij 386 wedstrijden clubvoetbal en scoorde hij hierin 120 keer. Daarnaast maakte Arnesen in 1977 ook zijn debuut voor het nationale elftal van Denemarken en speelde hij in totaal 52 wedstrijden.

Functies in voetbal

Na zijn carrière als voetballer vervolgde Arnesen zijn loopbaan in een functie bij de club waar hij als voetballer afsloot, namelijk bij PSV. Van 1991 tot 1993 was de Deen actief als assistent-trainer om daarna tien jaar lang actief te zijn als Sportief Directeur. Op 11 mei 2004 tekende Arnesen een contract als Sportief Directeur bij Tottenham Hotspur, echter duurde zijn periode in deze functie niet heel lang. Op 25 juni 2005 vertrok de oud-middenvelder namelijk naar Chelsea om te beginnen als Coördinator Jeugdopleiding. Deze functie vervulde Arnesen tot en met 2009 om daarna te promoveren tot Hoofdscout, Bestuurslid en Sportief Directeur.

Na een periode van zeven jaar in Engeland ging Arnesen een nieuw avontuur aan in Duitsland. Bij Hamburger SV trad hij toe als Voorzitter technisch hart en vervulde hij zelfs één wedstrijd als Interim-trainer. Na exact twee jaar, op 22 mei 2013, stopte de Deen bij de Duitse club en volgde een periode van rust. Op 1 februari 2014 ging hij weer aan het werk en volgde twee mindere succesverhalen, namelijk bij Metalist en PAOK Saloniki. Bij beide clubs was Arnesen slechts een half jaar actief. Op 28 april 2017 trad hij toe tot de Raad van Commissarissen bij PSV en bleef hij actief in deze functie tot 20 december 2018, hierna ging hij namelijk weer fulltime aan de slag als Technisch Directeur, namelijk bij RSC Anderlecht. Na een periode van tien maanden kwam ook zijn avontuur in België tot een einde en vond hij op 1 januari 2020 een nieuwe club: Feyenoord. In Rotterdam was de technisch directeur met veel succes meer dan twee jaar actief.

Feyenoord

De aanstelling van Arnesen bij Feyenoord was de start van een weg omhoog. Na het kampioenschap van 2017 volgde meerdere jaren waarin het voetbal niet briljant was en heerste er vooral bestuurlijke onrust binnen de club, hier moest de Deen met een indrukwekkende status binnen het voetbal een einde aan maken. In samenwerking met het Engelse bedrijf Sportsology, begon Arnesen met het inblazen van een nieuw leven in de complete organisatie. Dit gebeurde onder andere met het aanstellen van Arne Slot in 2020. Over het algemeen waren de transfers van de technisch directeur een groot succes, maar de Deen trok ook spelers als Róbert Boženík en Francesco Antonucci aan, die minder succesvol waren. Toch was en blijft Arnesen erg geliefd bij de supporters van Feyenoord wegens het begin van een tijdperk met mooi voetbal in het eerste elftal en de jeugdopleiding.

In augustus 2022 werd Arnesen in 'goed overleg' ontslagen wegens aanhoudende problemen met zijn gezondheid. Volgens Algemeen Directeur Dennis te Kloese was het niet verantwoord voor de Deen om te blijven werken. Zelf kijkt de oud-middenvelder terug op een mooie periode. ''Ik wilde heel graag doorgaan, maar Feyenoord heeft anders gekozen en dat vind ik prima. Dat is geen enkel probleem. Feyenoord heeft de knoop doorgehakt en dat was duidelijk. Het is in goed overleg gegaan. Ik zit bijna dertig jaar in het vak en zo werkt het gewoon. Natuurlijk was ik teleurgesteld, maar ik heb er respect voor. Ik verwijt niemand wat, zo is het gewoon. Ik heb 2,5 jaar fanatisch gewerkt bij Feyenoord en dat had ik nooit willen missen.''

copyright proshots 9023511