Jaaroverzicht VII: Afscheid van Arnesen

Jaaroverzicht VII: Afscheid van Arnesen

2022 was voor Feyenoord een heel bijzonder jaar. De club schreef geschiedenis met het bereiken van de Conference League-finale, waarna vervolgens bijna alle hoofdrolspelers in de zomer vertrokken. Maar ook met een volledig nieuwe selectie beleefde Feyenoord al mooie successen. Genoeg om op terug te blikken dus! In het zevende deel van het FR12-jaaroverzicht staan we stil bij het afscheid van Frank Arnesen.

Na ruim tweeënhalf jaar werd in september van dit jaar bekend dat de wegen van Feyenoord en technisch directeur Frank Arnesen zouden scheiden. Na een slepende knieblessure, die zeker slechter af had kunnen lopen, besloot de club dat het beter was om het contract te ontbinden. De Deense directeur heeft veel betekent voor Feyenoord in relatieve korte tijd, daarom zetten wij zijn prestaties en mijlpalen van de afgelopen jaren op een rijtje.

Toen Arnesen begin 2020 aantrad als directeur zag de wereld er heel anders uit voor de Rotterdammers. Een zwalkend elftal was net overgenomen door Dick Advocaat, die met resultaatvoetbal Feyenoord de weg omhoog wilde wijzen. Dit ging helemaal niet verkeerd, maar er waren nauwelijks middelen om het elftal van een impuls te voorzien. Toch slaagde de Deen er in om die winter onder andere Róbert Boženík en Oğuzhan Özyakup aan te trekken, beiden bleken geen onverdeeld succes om uiteenlopende redenen.

De situatie veranderde gedurende het halfjaar erna niet op financieel gebied door de coronacrisis. Aankopen waren niet mogelijk of met creatieve constructies. Dat is één van de redenen dat slechts een enkeling slaagde, Bryan Linssen, van de spelers die in de zomer van 2020 naar Feyenoord kwam. Op de achtergrond speelde echter een veel grotere verandering.

Jaaroverzicht VII: Afscheid van Arnesen

Organisatie
Arnesen was namelijk bezig, in samenwerking met het Engelse bedrijf Sportsology, om de organisatie nieuw leven in te blazen en een professioneel geheel neer te zetten. De structuur moest worden omgegooid en, onder andere, de scouting en de jeugdopleiding waren toe aan een impuls volgens de Deen. Deze aanpak sorteerde effect. De Academy kwam met een "visie op voetbal" en in de zomertransferperiode van 2021 zorgt een heus scoutingsnetwerk ervoor dat er spelers worden aangetrokken die passen bij de visie.

Een man die centraal staat in deze visie staat symbool voor een andere wereldprestatie van Arnesen. Het aantrekken van trainer Arne Slot in de winter van 2020 kwam als een absolute verrassing voor menig buitenstaander. Op dat moment één van de meest begeerde coaches van het land stond op het punt een team vol talenten bij AZ te verlaten voor een reus, weliswaar een slapende reus.

De actie van Arnesen, die Slot contacteerde zonder wetenschap van AZ, werd hem niet in dank afgenomen door de Alkmaarders. Terecht, of niet, Arnesen trok zich hier niets van aan en bleek goud in handen te hebben gekregen. Feyenoord zou een trainer krijgen die het aanvallende, aantrekkelijke voetbal ambieerde waar Arnesen naar op zoek was.

Scouting
Met de komst van Slot kon in de zomer van 2021 dus gericht worden gezocht naar spelers die pasten bij de manier van spelen die de Zwollenaar voor ogen had. Dat in combinatie met een gegroeid en verbeterd scoutingsapparaat werden behoorlijk veel goede spelers binnengehaald. Een aantal van hen zouden na dat seizoen een mooie transfer maken, lang niet allemaal droegen deze transfers bij aan de financiële ontwikkeling van de club.

Maar ook de al aanwezige spelers maakten grote stappen in hun ontwikkeling. Dit zorgde uiteindelijk voor een recordzomer in 2022. Helaas was Arnesen toen al naar de achtergrond verdwenen, maar hij heeft zeker bijgedragen aan het vele geld dat is binnengekomen via de transfers van Sinisterra, Malacia, Senesi en Aursnes. Het binnengekomen budget kon voor een groot deel weer worden geïnvesteerd in het huidige elftal. Een waar peloton aan nieuwe spelers arriveerden. Veel van hen stonden al op de radar van Arnesen of zijn opgespoord via het door hem opgezette netwerk.

Dennis te Kloese
De man die afgelopen zomer de honneurs voor Arnesen waarnam bij de transferonderhandelingen mogen we ook niet onbesproken laten. Dennis te Kloese is geen directe ‘aankoop’ van Frank Arnesen, maar werkt wel verder aan de ontwikkeling die de Deen heeft neergezet bij de Rotterdammers. Moeilijke beslissingen gaat de geboren Bussumer niet uit de weg. Ironisch genoeg heeft hij dan ook de knoop doorgehakt over de toekomst van Arnesen.

Wellicht geen populaire beslissing, maar tot nog toe maakt te Kloese geen halfslachtige indruk als algemeen directeur van Feyenoord. Zonder blikken of blozen werpt hij het plan voor het nieuwe stadion in de prullenbak, heeft hij het contract van hoofdtrainer Arne Slot verlengd en werkt hij toe naar een (mede-)eigenaarschap van De Kuip.

Ondanks dat Frank Arnesen geen werknemer meer is bij Feyenoord zal zijn kortstondige loopbaan in Rotterdamse dienst voorlopig blijven doorwerken in de organisatie. Goed, of niet, de verandering die door veel mensen schier onmogelijk werd geacht vindt plaats dankzij de goedlachse Deen die inmiddels fysiek op de weg terug is.

Lees meer over
Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties