Analyse: Hoe Feyenoord het plan van De Rossi onschadelijk kan maken

Analyse: Hoe Feyenoord het plan van De Rossi onschadelijk kan maken

Aankomende donderdag zal Feyenoord het in de tussenronde van de Europa League opnemen tegen AS Roma. Een bekende tegenstander voor de Rotterdammers. Feyenoord speelde hier immers de afgelopen 2 jaar al drie keer tegen. Toch zal dit een ander AS Roma zijn dan de vorige edities. Sinds het vertrek van José Mourinho en de aanstelling van Daniele de Rossi is er in het spel een hoop veranderd bij de Italianen. Melvin Dupper schrijft in onderstaande analyse uitgebreid over de kansen voor de Rotterdammers.

Het 'vernieuwde' AS Roma van de Rossi is begonnen met 9 punten uit 4 wedstrijden. Ze wisten te winnen van Hellas Verona (thuis, 2-1), Salernitana (uit, 1-2) en Cagliari (thuis 4-0). Drie overwinningen tegen ploegen uit de onderste regionen van de Serie A, waarvan het spel in de eerste twee wedstrijden nog niet super overtuigend was. Afgelopen weekend ging De Rossi voor het eerst onderuit tegen koploper Inter (thuis, 2-4). Op dit moment staat AS Roma op de zesde plaats in de Serie A.

Veranderingen in formatie
Om de veranderingen in het spel van de Romeinen duidelijk te maken, is het goed om eerst naar het oude AS Roma van Mourinho te kijken.

Analyse: Hoe Feyenoord het plan van De Rossi onschadelijk kan maken

Bovenstaand zie je de passmap van AS Roma in de wedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip. De locatie van de cirkels geeft de gemiddelde positie van de spelers hun passes aan. Daarnaast: hoe groter de cirkels, hoe meer passes en hoe dikker de lijn tussen de cirkels, hoe meer passes tussen die twee spelers. Uit de passmap is goed op te maken dat het AS Roma van Mourinho in een soort 5-3-2/3-5-2 opstelling in balbezit speelde. Dat zag er bijvoorbeeld op het veld in de Kuip zoals onderstaand uit.

Analyse: Hoe Feyenoord het plan van De Rossi onschadelijk kan maken

Als we nu de passmap van AS Roma’s laatste wedstrijd pakken, dan zien we puur in de veldbezetting toch behoorlijke verschillen. In plaats van met een driemans centrum speelt AS Roma onder De Rossi in een 4-3-3 opstelling waarbij beide backs behoorlijk hoog spelen. Dybala is geen tweede spits meer, maar op papier een rechtsbuiten die heel veel naar binnen trekt. Karsdorp is dan degene die voor diepte op de rechtervleugel zorgt.

Analyse: Hoe Feyenoord het plan van De Rossi onschadelijk kan maken

Dit is ook goed te zien in de afbeelding hieronder uit de wedstrijd tegen Inter.

Analyse: Hoe Feyenoord het plan van De Rossi onschadelijk kan maken

Drie kenmerken van het 'nieuwe' AS Roma
1. voetballen zeer geduldig
De misschien wel meest opvallende verandering binnen de speelstijl van AS Roma is het geduld wat ze opbrengen in de opbouw. Waar ze voorheen een behoorlijk directe speelwijze hanteerden, wordt er nu vooral met korte passes en veel bewegende mensen geprobeerd om richting de goal van de tegenstander te komen. Dit doen ze nu dus in een 4-3-3 opstelling met de punt naar achteren. Dit leidt soms tot mooi combinatiespel zoals in de video uit de wedstrijd tegen Inter hieronder te zien is. Toch denk ik dat dit voor Feyenoord misschien ook wel kansen biedt. Hier kom ik later nog op terug.

2. Lukaku (nog steeds) als aanspeelpunt
Alhoewel AS Roma dus in eerste instantie vooral lijkt te willen opbouwen, hebben ze met Lukaku ook een uitstekende balvaste spits in huis. Deze wordt ter variatie of als plan B nog vrij veel gezocht. Hoewel hij met zijn aanname en kaats niet altijd even zuiver is, kan hij als geen ander een tegenstander in zijn rug houden. Zaak voor Feyenoord om de pass richting hem er zo veel mogelijk uit te halen.

3. Een vanaf rechts zwervende Dybala
Waar Dybala onder Mourinho vooral als een van de twee spitsen fungeerde, speelt hij nu vanaf de rechterkant. Alhoewel, heel veel zal hij niet aan de zijkant te vinden zijn. Hij zwerft eigenlijk over het gehele veld en probeert daarmee op het middenveld een overtal te creëren. De aanvallend ingestelde Karsdorp is vervolgens degene die de breedte en diepte verzorgt aan de rechterkant. Voor Feyenoord is het zaak om deze Dybala misschien wel in de mandekking te zetten of anders in ieder geval goed op te vangen. Dit kan gedaan worden met het opstellen van Zerrouki. Arne Slot heeft in de wedstrijden tegen Atlético Madrid op deze zelfde wijze Griezmann bestreden. Op de linkerflank heeft AS Roma met El Shaarawy een wat meer klassieke buitenspeler staan welke ondersteund wordt door een af en toe opkomende Angelino.

Kansen voor Feyenoord
Iets waar Feyenoord het de laatste jaren het meest lastig tegen heeft, zijn tegenstanders die zich met veel man achter de bal compact opstellen en vervolgens afwachten. In die gevallen heeft Feyenoord vaak moeite met het doorbreken van dat blok. AS Roma was onder Mourinho een ploeg die dat als geen ander kon. Het huidige AS Roma lijkt hier echter juist wat meer moeite mee te hebben.

De tegenstanders die AS Roma tot dusver onder De Rossi heeft gehad waren allemaal tegenstanders die over het algemeen (een stuk) minder intensief druk zetten dan Feyenoord normaliter doet. Het valt op dat de Romeinen vrij snel en vrij veel fouten maken wanneer er druk op de bal staat. Omdat de backs in hun systeem hoog staan is de restverdediging bij balverlies niet altijd op orde en dit zorgt voor een hoop ruimte in de omschakeling achter hun laatste linie. Het zou mij niet verbazen als Gimenez (wanneer hij fit genoeg is), of één van de buitenspelers in de omschakeling een aantal keer behoorlijk gevaarlijk kan worden. Mede om deze reden zou het wellicht dan ook niet gek zijn om met Minteh te starten in plaats van Nieuwkoop of Jahanbakhsh.

Opstellingen
Er zijn een hoop twijfelgevallen bij zowel Feyenoord als AS Roma. Op basis van de kennis van nu lijken de volgende opstellingen het meest logisch.

Analyse: Hoe Feyenoord het plan van De Rossi onschadelijk kan maken

Aan de kant van Feyenoord zijn zowel Gimenez (blessure) als Timber (hersenschudding) twijfelgevallen. Mocht Gimenez niet fit zijn, is zijn logische vervanger natuurlijk Ueda. Wanneer Timber wél fit is, verwacht ik alsnog Zerrouki om Dybala op te vangen. In dat geval zou het logisch zijn om Stengs aan de buitenkant te positioneren ten koste van Minteh. Het is ook niet uit te sluiten dat Arne Slot wederom voor meer zekerheid en intensiteit kiest door Bart Nieuwkoop op rechtsbuiten op te stellen. Dit mede gezien de aanvallend ingestelde Angelino. Echter moet wel gezegd worden dat je met Zerrouki ook al voor extra zekerheid kiest. Je wilt niet té veel van je eigen spel of aanvallende intenties inleveren lijkt me toch?

Aan de kant van AS Roma is het meespelen van Cristante twijfelachtig en lijkt Smalling terug te zijn van een blessure. De meest logische vervanger van Cristante is Bove. Mocht Smalling fit genoeg zijn om te spelen, dan zal dat naar waarschijnlijkheid ten koste gaan van Llorente.

En los van dit alles is het natuurlijk ook niet ondenkbaar dat Arne Slot met een verrassing op de proppen komt.

Conclusie
Aankomende donderdag zal er qua speelwijze een compleet ander AS Roma in de Kuip te zien zijn. De ploeg is geswitched van een 3-5-2 / 5-3-2 formatie naar 4-3-3 en probeert hedendaags zeer geduldig de opbouw te verzorgen. Toch zou dit voor Feyenoord weleens voordelig kunnen uitpakken. De Rotterdammers hebben in het verleden namelijk behoorlijke moeite gehad met ver terugzakkende ploegen en het lijkt erop dat AS Roma dit donderdag niet van plan zal zijn. De ploeg van de Rossi oogt daarnaast kwetsbaar onder druk en geeft bij balverlies behoorlijk wat ruimte achter/naast de centrale verdedigers weg. Voor Feyenoord is het oppassen voor de zwervende Dybala en de ijzersterke Lukaku die gezocht zal worden als plan B.

Lees meer over
Feyenoord Europa League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties