Analyse: Waarom Rodríguez een meerwaarde kan zijn voor Feyenoord

Analyse: Waarom Rodríguez een meerwaarde kan zijn voor Feyenoord

De onderhandelingen rondom Luciano Rodríguez zijn momenteel in vergevorderd stadium en de Uruguayaan heeft inmiddels zelf al een principeakkoord bereikt met Feyenoord. Bij een speler uit Zuid-Amerika blijft het altijd de vraag hoeveel aanpassingstijd er nodig is en wat de echte kwaliteiten zijn. Onze analist Melvin Dupper gaat dieper in op de speelstijl en kwaliteiten van Rodríguez in onderstaande analyse.

Carrière
Rodriguez is een jeugdproduct van de huidige Uruguayaanse tweede divisionist C.A. Progreso. Voor deze ploeg speelde hij in totaal 54 wedstrijden waarin hij 7 keer scoorde en 2 keer aangever was. Eind december 2022 werd bekend dat Rodriguez voor een kleine half miljoen euro de overstap zou maken naar Liverpool Montevideo. Ruim een jaar later heeft hij 34 wedstrijden voor deze club gespeeld en was hij hierin goed voor 9 goals en 6 assists.

Hiernaast is Rodriguez ook actief in de jeugdelftallen van Uruguay. Hij maakte in juni vorig jaar furore met Uruguay Onder 20 door wereldkampioen te worden. In de finale tegen Italië wist hij de winnende goal voor zijn rekening te nemen. Momenteel is hij actief voor Uruguay onder 23 in de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Hier wist hij vorige week een hattrick te maken in de met 4-3 verloren wedstrijd tegen Paraguay. Rodriguez heeft voor het eerste elftal van Uruguay zijn debuut nog niet gemaakt.

Tactisch
Liverpool Montevideo speelt over het algemeen in een platte 4-4-2 opstelling. Hierbij speelt Rodriguez meestal als rechtshalf/rechtsbuiten of als spits. Hij heeft ook wedstrijden aan de linkerkant gespeeld en doet dit meer dan verdienstelijk. In het huidige Feyenoord komt hij denk ik in aanmerking voor een van de onderstaande posities. Ik ga er, mede gezien de huidige selectie van Feyenoord, van uit dat hij de meeste minuten zal maken op de rechterflank.

Analyse: Waarom Rodríguez een meerwaarde kan zijn voor Feyenoord

Fysiek
Luciano Rodriguez is 179cm lang en vrij stevig gebouwd. Dit maakt hem voor een buitenspeler vrij sterk aan de bal. Om deze reden is hij ook goed inzetbaar als enkele spits. Hij is explosief en daarnaast op de langere afstand behoorlijk snel. Echt groot is hij niet te noemen, maar hij bezit wel over een behoorlijke sprongkracht. Dat kan hem enigszins gevaarlijk maken in de lucht. Rodriguez is zo goed als tweebenig te noemen. Dit zowel in zijn passing als in zijn schoten. Hij is in staat om ook met zijn linkerbeen van buiten de 16 te scoren. Vooralsnog heeft Rodriguez geen last gehad van blessures tijdens zijn nog korte voetbalcarrière.

Data
Laten we beginnen door te kijken naar de cijfers van Rodriguez ten opzichte van andere spitsen en buitenspelers in de Uruguayaanse Eredivisie. Ik heb in deze bewust gekozen om hem met beide posities te vergelijken aangezien hij op beide posities zo'n beetje evenveel gespeeld heeft. Maar wat zegt het onderstaande? Rodriguez blinkt vooral uit in kwantiteit. Hij dribbelt/accelereert veel met de bal, hij schiet veel en hij komt veel in de vijandelijke zestienmeter. Daarnaast blinkt hij uit in goals/assists en bezit hij over een hoog (smart)pass percentage over de medium/korte afstand. Defensief is hij gemiddeld actief en zijn grootste winst lijkt gehaald te kunnen worden op het slagingspercentage van zijn dribbels. Daarnaast laat zijn lage non-penalty expected goals per schot zien dat hij veelal vanaf niet heel kansrijke posities schiet. Maar zegt het oog hetzelfde?

Analyse: Waarom Rodríguez een meerwaarde kan zijn voor Feyenoord

Speelstijl
Na het bekijken van enkele wedstrijd(fragment)en krijg ik het volgende beeld van hem:

 • Hele moderne, veelzijdig inzetbare aanvaller
 • Explosief en ook behoorlijk snel op de lange afstand
 • Bezit een geweldige trap en is niet bang om deze te etaleren
 • Neemt de directe standaardsituaties voor zijn rekening en positioneert zich bij corners voor de afvallende bal
 • Doet alles met heel veel zelfvertrouwen
 • Lijkt alsof hij tweebenig is
 • Speelt opportunistisch, kijkt bij ontvangst bal direct naar voren en zoekt de één-tegen-één op. Dit zal bij Feyenoord wellicht wat conservatiever mogen
 • Passeren gaat zeker niet altijd goed, maar zorgt niet vaak voor balverlies. Resulteert regelmatig in een corner of inworp mee
 • Speelt in een hoge intensiteit, ook in omschakeling aanvallen-verdedigen
 • Zet druk en heeft oog voor defensieve positionering
 • Mag wel wat doortastender zijn in ook daadwerkelijk verdedigend optreden (oogt bij vlagen als "schijnverdedigen"), maar kan ook soms uit het niets een behoorlijk agressieve tackle er uit gooien

Dribbelvaardigheden
Laten we op hetgeen hiervoor genoemd wordt eens wat verder inzoomen. Te beginnen met zijn dribbelende kwaliteiten.

De kwaliteit om iemand 1 tegen 1 uit te kunnen spelen is een belangrijke competentie voor de positie van rechtsbuiten. Dit aangezien de rechtsbuiten in de speelwijze van Feyenoord vaak geïsoleerd staat. Zoals gezegd is Rodriguez explosief en behoorlijk snel op de grotere afstanden zowel met als zonder bal. Hij is in staat om op hogere snelheid van richting te veranderen. Iets wat Slot graag ziet in zijn buitenspelers. Rodriguez zoekt heel graag zijn directe tegenstander op en voert zijn acties met een hoop zelfvertrouwen uit. Hiermee kan hij meerdere tegenstanders tegelijk bezighouden. Hij is geen speler die met trucjes zijn tegenstander voorbij speelt maar prefereert een plotselinge versnelling.

Er zijn weinig spelers in zijn competitie die meer progressieve dribbels per 90 minuten voltooien dan Rodriguez. Ter info: er is sprake van een progressieve dribbel wanneer deze de bal vijf meter dichterbij de goal van de tegenstander brengt. Echter staat hier tegenover dat het ook behoorlijk vaak mislukt. Hij kiest met een passeerbeweging regelmatig voor een te moeilijke oplossing wat uiteindelijk vaak tot balverlies leidt. Dit is iets wat hij bij Feyenoord wellicht zal moeten veranderen. Met slechts 40% dribbel succes behoort hij tot de onderkant van zijn competitie. Zowel Minteh (49%), Paixao (53%) en Dilrosun (56%) scoren allen een stuk hoger. Iets om aan te werken dus, maar in ieder geval een opportunistische speler!

De clips die ik gebruik zijn alleen van de laatste paar wedstrijden die ik beschikbaar heb om een realistisch beeld van hem te schetsen. Pure hoogtepunten kunnen namelijk vertekenend werken.

Traptechniek
De traptechniek van Rodriguez maakt mij ontzettend enthousiast. Hij schiet van zo'n beetje alle hoeken en standen en doet dit niet onverdienstelijk. Hij schiet op dezelfde manier als dat hij zijn dribbels aangaat: met zelfvertrouwen en 100% overtuiging. Dit levert vaak waanzinnige pogingen op, maar wees niet verbaasd als er ook een keer een het stadion uit vliegt. Sinds het vertrek van Kokcu wordt er aanzienlijk minder gescoord van buiten de zestien. Dit lijkt dus een welkome kwaliteit voor het elftal te zijn.

Zijn traptechniek gebruikt hij hiernaast voor de directe spelmomenten. Hij is een echte specialist te noemen. Zijn zelfvertrouwen blijkt ook uit het feit dat hij ballen van 35/40 meter gewoon voor zijn rekening neemt. En met zijn trap zou je bijna zeggen: waarom niet? Wederom een video van de afgelopen maanden:

Zonder bal
Rodriguez speelt over het algemeen in een vrij hoge intensiteit en beschikt over een behoorlijke motor. Hij is zowel met als zonder bal bijzonder energiek te noemen. Hij zet veel op een hoge intensiteit druk en lijkt, mede door het feit dat hij vaak als een soort rechtshalf speelt, gewend te zijn aan het leveren van defensieve arbeid. Iets wat goed in het huidige Feyenoord lijkt te passen. De kritiek die hier bij te leveren valt is dat deze druk relatief gezien niet vaak tot een defensieve actie leidt. Het lijkt soms een beetje "schijndruk" te zijn. Wellicht een ontwikkelpuntje.

Absolute hoogtepunten
Nu we een beeld hebben van zijn "gemiddelde" prestaties, is het wel leuk om te kijken naar de absolute hoogtepunten van Luciano Rodriguez in het afgelopen jaar. Dit laat zien waartoe hij in topvorm in staat is. Laten we hopen dat we hem in de toekomst regelmatig op deze manier in het rood-wit te zien krijgen!

Conclusie
Luciano Rodriguez is een enorm talent met kwaliteiten die het huidige Feyenoord goed kan gebruiken. Speelt opportunistisch, is met zijn spel en traptechniek in staat wedstrijden om wedstrijden open te breken en/of te beslissen en lijkt daarnaast al in een behoorlijke intensiteit te spelen. Daarnaast is hij voorin op alle drie de posities inzetbaar. Ontwikkelpunten lijken nu vooral te liggen bij zijn dribbel nauwkeurigheid en dient hij daarnaast wellicht soms wat conservatiever te spelen. Uiteraard zal hij aanpassingstijd nodig hebben net zoals zo een beetje alle aankopen dat nodig gehad hebben. Maar ik ben er van overtuigd dat het aan zijn kwaliteiten niet zal liggen.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties