De Statistieken: Verdedigers aan de bak na rode kaart

vrijdag 23 oktober 2020 09:00 49.170 keer bekeken 243 reacties Pro Shots

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen Dinamo Zagreb, met daarin onder meer de kansverhoudingen voor en na de rode kaart en de nieuwe rol van Jens Toornstra. 

Het 0-0 gelijkspel in Zagreb is gezien de kansverhoudingen terecht te noemen. Feyenoord schoot twaalf keer waarvan vijf op doel, terwijl Dinamo ook vijf keer op doel schoot uit een totaal van dertien pogingen. De rode kaart voor Marcos Senesi was hierin doorslaggevend. Voordat de verdediger moest vertrekken was de kansenverhouding zes om twaalf in het voordeel van Feyenoord, maar met tien man creëerde Feyenoord niks meer terwijl Dinamo tot zeven schoten kwam. 

Kijken we naar de Expected Goals (verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan), dan komt Feyenoord iets hoger uit: 1,91 tegenover 1,5*. Het betekent dat beide ploegen in ieder geval hadden moeten scoren. Met vijf reddingen wist Justin Bijlow dat namens Feyenoord knap te voorkomen. Hij krijgt van statistiekenwebsite WhoScored dan ook de hoogste beoordeling van alle Feyenoorders.

Verdedigers aan de bak na rode kaart
Dat de verdediging het pas echt zwaar kreeg toen Senesi van het veld gestuurd werd, blijkt ook uit de statistieken van WhoScored. Waar de Argentijn met één onderschepping en twee 'clearances' (het wegwerken van de bal) geen grote verdedigende bijdrage had, gold dat voor zijn collega's achterin wel. Dat gold voor zowel backs Ridgeciano Haps (2 geslaagde tackles, 3 onderscheppingen, 2 clearances) en Bart Nieuwkoop (2, 0, 5), als centrumverdediger Uros Spajic (0, 1, 6). De Serviër was bovendien nog twee keer belangrijk door het blokken van een schot. Daarnaast wonnen Nieuwkoop en Spajic van alle Feyenoorders de meeste luchtduels (4).

Toornstra in nieuwe rol
Tegen Dinamo Zagreb speelde Jens Toornstra als vervanger van Leroy Fer op de zespositie. Deze verandering is in de statistieken terug te zien. Waar het normaal Steven Berghuis of een van de verdedigers is die de bal tijdens een wedstrijd van Feyenoord het vaakst aan de voet heeft, was dat vandaag Jens Toornstra met 68 balaanrakingen. De middenvelder gaf ook de meeste passes (55) van alle Feyenoorders. Sleutelpasses zaten er vanuit zijn meer controlerende rol niet bij, die kwamen in Zagreb van Bryan Linssen (2), Mark Diemers (2), João Teixeira (2), Steven Berghuis (2), Bart Nieuwkoop en Ridgeciano Haps.

Zeventien van Toornstra's passes waren lange ballen, waarvan er negen aankwamen. In totaal vond 76,4% van zijn passes hun bestemming. De nauwkeurigheid van Bryan Linssen was met 83,3% het hoogst, maar de spits gaf dan ook slechts twaalf passes. Mark Diemers (82,1% van 28 passes kwam aan) en Uros Spajic (81,1% van 37) waren na Linssen het nauwkeurigst. 

*Expected Goals berekend door Statified Football

Gerelateerd nieuws
243 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 44 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 74449 leden - Op dit moment zijn 584 mensen actief, waarvan 208 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved