Simpele zege door goals van teruggekeerde Pelle

In de eerste optreden sinds zijn schorsing van vier wedstrijden heeft Graziano Pellè direct weer zijn waarde bewezen voor Feyenoord. Met twee doelpunten hielp de spits zijn ploeg aan een 2-0 overwinning op RKC Waalwijk, waarmee Feyenoord een week voor het treffen met PSV weer een stap dichter in de buurt van de tweede plaats is gekomen. Feyenoord is na de zege op RKC al vijf duels op rij zonder puntenverlies.

Ronald Koeman zorgde voor de aftrap andermaal voor een verrassing, door in elke linie van zijn opstelling een wijziging door te voeren ten opzichte van de afgelopen uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De trainers, die sinds de uitwedstrijd tegen FC Groningen vrijwel elk duel sleutelde aan zijn formatie, maakte in zijn basisopstelling plaats voor Miquel Nelom, Ruud Vormer en Wesley Verhoek, terwijl Graziano Pellè terugkeerde in het elftal na vier wedstrijden schorsing.

Koeman redeneerde dat zijn elftal een frisse impuls verdiende in de derde wedstrijd in een week tijd, wat ten koste ging van Bruno Martins Indi, Tonny Vilhena en Ruben Schaken. Evenals in de afgelopen wedstrijden, bleek ook dit keer de ingreep van de trainer een succesvolle. Feyenoord oogde vanaf de aftrap zeer gretig, zowel bij balbezit als na balverlies. Het gevolg was dat RKC Waalwijk er tot aan de rust nauwelijks aan te pas kwam in De Kuip.

Waar de bezoekers in de eerste helft slechts twee keer het doel van Erwin Mulder onder vuur namen (schot Romeo Castelen voorlangs, vrije trap Sander Duits op de vuisten van de keeper), creëerde Feyenoord een handvol goede kansen. De 1-0 voorsprong die daardoor bij rust op het scorebord stond, was zodoende nog aan de magere kant.

De enige goal in de eerste helft kwam zeven minuten voor rust van de voet van Pellè, die uit een fraaie steekpass van Vormer de bal langs keeper Arjan van Dijk tikte. De spits liet daarmee zien dat hij weinig last had van een gebrek aan ritme nadat hij vier duels vanaf de kant had moeten toekijken en ging verder waarmee hij bij zijn schorsing was gestopt: scoren. Tot aan de goal van Pellè was Lex Immers het dichtst in de buurt van een doelpunt gekomen. De middenvelder zag een kopbal van de lijn gered worden door Kenny van Hoevelen.

Na rust verliep het veldspel van Feyenoord stroever dan in de eerste helft. Dat was mede te wijten aan RKC, dat de Feyenoorders in de tweede helft een stuk dichter op de huid zat. Koeman constateerde langs de kant dat zijn elftal het initiatief steeds meer uit handen begon te geven en greep na een uur spelen in via een dubbele wissel. Daarbij werden Tonny Vilhena en Ruben Schaken in het veld gebracht.

Schaken bewees kort daarop al zijn waarde, door vanaf de rechterflank de voorzet af te leveren waaruit Pellè de bevrijdende 2-0 kon maken. Dat gebeurde volgens een dit seizoen vertrouwd recept, waarbij Schaken de achterlijn opzocht en de bal daarna bij de tweede paal neerlegde. Daar sprong Pellè hoger dan zijn tegenstander en kopte de bal langs de keeper in de touwen. Voor de Italiaan was het zijn 22ste doelpunt in 25 competitieduels.

Daarmee was duidelijk dat Feyenoord afstevende op de vijfde overwinning op rij. RKC leek zich daarbij neer te leggen, want de bezoekers hadden na de tweede goal van Pellè weinig meer te vertellen. Omdat Feyenoord zich bovendien tevreden stelde met de marge van twee goals, was er in het laatste halfuur niet veel meer te beleven in De Kuip. Daar maalde het legioen echter niet om, in de wetenschap dat Feyenoord weer drie belangrijke punten kon bijschrijven in de strijd om de tweede plaats.

Feyenoord – RKC Waalwijk 2-0