"Dat is altijd de kracht geweest van Nederlandse clubs"

"Dat is altijd de kracht geweest van Nederlandse clubs"

Feyenoord is nog altijd de laatste club uit Nederland met een Europese prijs. Vandaag exact 22 jaar geleden wisten de Rotterdammers de UEFA Cup te winnen door Borussia Dortmund met 3-2 te verslaan. Uiteraard is dit dan een dag om de mooiste herinneringen weer op te halen. Bert van Marwijk verwacht dat Nederlandse clubs nog prima in staat zijn om een Europese prijs te winnen.

"Wij hebben bewezen dat het kon. In Nederland zijn we bij succes snel in wolken, maar ook snel negatief als de resultaten tegenvallen", vertelt Van Marwijk tegenover Voetbal International. "Toen was het verschil met de top ook al heel groot. De begroting van Dortmund was vier keer zo groot als die van Feyenoord, zoals dat ook het geval was met Internazionale. Toch winnen wij de UEFA Cup. Dat heeft te maken met nadenken. Dat is altijd de kracht geweest van Nederlandse clubs. Voor niemand bang zijn. Positief arrogant, noem ik dat. Blijven geloven in eigen kwaliteit. Daarin is creativiteit heel belangrijk. Altijd de tegenstander een stap voor zijn door slim bezig te zijn met het spelletje."

De basis van het succes in die jaren bij Feyenoord was dat iedereen zijn eigen taak kende en iedereen zichzelf bleef. Van Marwijk herinnert zich daarbij nog de warming-up in de uitwedstrijd tegen Internazionale. "We waren daar het veld aan het inspecteren in trainingspakken, met de handen in onze zakken. Kwamen daar ineens Ronaldo en consorten aan in maatpakken van Dolce & Gabbana. Zonebrillen op, witte sneakers eronder aan. Ze keken ons niet eens aan. Toen zag ik aan de blikken van jongens als Van Wonderen, Paauwe en Van Hooijdonk dat ze daar niet van onder de indruk waren."

Rondom die wedstrijd tegen Inter begon er iets te leven in het team. Bij Feyenoord kwam het besef dat de finale gespeeld zou worden in de eigen Kuip en dat moest behaald worden. "Daarvoor had niemand het daarover. Toen ging dat leven. Er kwam iets in die groep van: dit laten we ons niet afpakken. Die overtuiging in combinatie met onze specifieke wapens, fysieke kracht en tactische discipline hebben gemaakt dat we gewonnen hebben van Dortmund. Die waren kwalitatief namelijk beter dan wij."

Lees meer over
Van Marwijk
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties