Feyenoord onderuit in oefenduel met FC Basel

Feyenoord heeft het trainingskamp in Marbella zaterdag afgesloten met een nipte nederlaag. Ondanks dat de ploeg van trainer Ronald Koeman op het Marbella Football Center werd gesteund door een groot aantal meegereisde supporters, was FC Basel met 1-0 te sterk. Het enige doelpunt van de oefenwedstrijd werd na ruim een kwartier spelen gemaakt door Marco Streller.

Dat Feyenoord met FC Basel een internationaal gelouterde tegenstander trof, werd al in de eerste helft duidelijk. De Zwitsers, die zich in de afgelopen vier seizoenen wisten te kronen tot landskampioen en deze jaargang in de Champions League twee keer te sterk waren voor Chelsea, maakten in balbezit allesbehalve een overtuigende indruk, maar stonden halverwege het duel wel met 1-0 voor. Marco Streller tikte na een kwartier spelen een voorzet van Stephan Andrist bij de tweede paal binnen. De treffer betekende direct de laatste actie van de aanvoerder, die zich na een botsing met de paal moest laten vervangen door Giovanni Sio.

Met het doelpunt bewees FC Basel haar klasse in de omschakeling, aangezien er balverlies op het Rotterdamse middenveld aan voorafging. Toch deed Feyenoord zeker niet onder voor de Zwiters. De ploeg liet de bal makkelijk rondgaan en wist via Ruben Schaken, die zich in de eerste helft ontpopte tot de gevaarlijkste aanvaller, enkele goede kansen te creëren. Zo legde hij bij een tussenstand van 0-0 de bal op het hoofd van Graziano Pellè, die zijn poging in handen van doelman Sommer zag eindigen.

Nadat Schaken zelf met een prima afstandsschot, dat door Sommer ternauwernood via de paal tot hoekschop kon worden verwerkt, ook dichtbij een doelpunt was geweest, kreeg Feyenoord kort voor rust de grootste kans. Jean-Paul Boëtius brak door over links en bracht Pellè in stelling, maar tot grote frustratie van de spits werd zijn schot geblokt door een verdediger van FC Basel.

Feyenoord bleef ook in de tweede helft gretig op zoek gaan naar de gelijkmaker. Op aangeven van Boëtius was Pellè met een kopbal dichtbij, maar opnieuw had de Italiaan pech in de afronding. Aan de andere kant bleven de Zwitsers, die direct na rust met veel verse krachten in het veld waren verschenen, loeren op de tegenaanval, waaruit onder meer een prima kans voor Sio ontstond. Salah Ghaly had het duel een kwartier voor tijd kunnen beslissen, maar zijn afstandsschot verdween voor Feyenoord aan de goede kant van de paal.

Op dat moment bestond het elftal van de Rotterdammers al uit elf andere namen als waar Koeman mee was gestart. De oefenmeester wisselde na zeventig minuten spelen zijn basisformatie, om ook de meeste andere jongens van de selectie speeltijd te geven. Met onder meer de A-junioren Rodny Lopes Cabral (rechtsback) en Rick Dekker (rechtermiddenvelder) in de ploeg werd de poging om een nederlaag te voorkomen vervolgd. Grote kansen bleven in de slotfase echter uit voor Feyenoord, dat daardoor het verder geslaagde trainingskamp in Marbella besloot met een kleine nederlaag.

FC Basel – Feyenoord 1-0

16’ 1-0 Streller

Geel: Philipp Degen (FC Basel)

Opstellingen:
FC Basel: Sommer; Philip Degen, Ajeti, David Degen, Delgado, Streller (17’ Sio), Safari, Andrist, Elneny, Xhaka en Ritter.
Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Schaken, Pellè en Boëtius.
Na 70 minuten: Lamprou; Lopes Cabral, Van Beek, Kongolo, Nelom; Dekker, Bakkal, Goossens; Verhoek, Te Vrede en Armenteros.