Brabantse gastvrijheid en betrouwbaarheid…

Brabantse gastvrijheid en betrouwbaarheid…

Naast de sportieve nederlaag van Feyenoord heeft ook het Nederlandse voetbal in zijn geheel gisteren een even pijnlijke als onnodige nederlaag geleden. Niet vanwege hetgeen óp het veld gebeurde, maar vanwege hetgeen buiten het veld juist niet mogelijk was. In het Mandemakers Stadion van RKC waren namelijk slechts 5.267 toeschouwers getuige van de wedstrijd, een bezettingsgraaf van slechts 70% en een voor de Eredivsie onwaardig aantal. En bovendien zo onnodig...

In de aanloop naar het duel werd meermaals een dringend beroep gedaan op RKC en de plaatselijke autoriteiten om meer kaarten beschikbaar te stellen aan Feijenoorders en het wedstrijdbezoek op vrij vervoer mogelijk te maken. Club en autoriteiten waren helaas niet voor rede vatbaar en hielden dus stug vol aan slechts 600 kaarten, een verplichte autocombi en bovendien een erg streng verkoopregime voor supporters van nota bene de thuisspelende club.

Eén ticket per SCC

Wie een SeizoenClubCard van RKC WAALWIJK heeft, kan daarmee één losse kaart aanschaffen voor de wedstrijd tegen Feyenoord, mits er bij aanschaf een legitimatiebewijs kan worden getoond van degene voor wie het kaartje is. De naam van die persoon wordt dan op het kaartje geprint. Het ticket is niet overdraagbaar en slechts bestemd voor degene wiens naam op het kaartje staat.

Kaarten alleen in RKC WAALWIJK Fanshop

Losse kaarten voor RKC WAALWIJK-Feyenoord zijn enkel en alleen verkrijgbaar in de RKC WAALWIJK Fanshop. Voor het treffen met de roodwitten uit Rotterdam zijn via internet en Ticketbox dus geen tickets verkrijgbaar.

Hoe onnodig deze maatregelen waren, bleek ’s ochtends in het centrum van Waalwijk wel. Een van de café’s in het centrum heeft speciaal voor deze wedstrijd toestemming gevraagd en gekregen om eerder open te gaan. Ondanks een erg korte nacht heeft de dame achter de bar er zin in. Juist omdat Feyenoord op bezoek komt, normaal een garantie voor een gezellig gevulde kroeg en nog mooiere omzet. In de loop van de ochtend druppelen de eerste Feijenoorders binnen, maar drukker wordt het niet…

Feijenoorders met een kaart voor het uitvak moeten namelijk op een parkeerplaats langs de A59 omwisselen en wachten waardoor zij pas kort voor de wedstrijd in Waalwijk arriveren. Daarnaast wordt een bus vol feestende Feijenoorders kort voor Waalwijk plots van de snelweg geleid waarbij de politie meermaals levensgevaarlijke manouevres uithaalt door plots hard op de rem te gaan staan, waardoor de passagiers in de bus over elkaar heen tuimelen. De bus wordt een industrieterrein op geleid en aldaar direct ingesloten door meer ME’ers en agenten dan er passagiers in de bus zitten. Eén voor één worden de passagiers gefilmd en gecontroleerd op ID, waarbij een der agenten met zijn telefoon foto’s maakt van de identiteitsbewijzen (Wat gebeurt er met deze foto’s? Is dit in onze privacywetgeving toegestaan?).

Nadat iedereen gecontroleerd is, wordt te kennen gegeven dat de passagiers tot middernacht niet welkom zijn in de gemeente Waalwijk. En waarom? Dat kan niemand vertellen, maar als voetbalsupporter ben je nu eenmaal de paria van deze maatschappij en mag je straffeloos gediscrimineerd en uitgesloten worden. Helaas gewend aan dit soort belachelijke toestanden reageren de passagiers rustig en wordt met de politie afgesproken dat de bus naar een plaats buiten de gemeente Waalwijk rijdt zodat de aanwezigen aldaar in ieder geval de wedstrijd in een café kunnen kijken.

Als de chauffeur even verderop afslag Oosterhout (Géén gemeente Waalwijk!) neemt, gaat een politiemotor die voor de bus rijdt weer plots hard op de rem staan, wederom een gevaarlijke situatie door het verkeersgedrag van de politie. Een van de agenten komt melden dat er waarschijnlijk sprake is van miscommunicatie met de agent op de motor. De boodschap die enkele minuten last volgt is echter nog triester: de bus wordt nu gevorderd zelfs de gehele provincie Noord-Brabant te verlaten. Mag dit zomaar? Op grond waarvan dan?

Ondertussen raakt in Waalwijk de barvrouw die er ’s ochtends nog zo’n zin in had steeds gefrustreerder. Ondanks de korte nacht, ondanks de keurig aangevraagde toestemming eerder open te mogen, ondanks de investering in plastic glazen, ondanks alles blijft haar kroeg zo goed als leeg. En dat terwijl ze ook een groot scherm heeft opgehangen waar de achterblijvers de wedstrijd konden zien. Als even later de politie haar café binnenkomt ontploft ze zowat. En terecht. De hardwerkende middenstandster loopt een mooie omzet mis, omdat… ja, waarom eigenlijk?!

De aanblik van haar lege kroeg is al even droevig als de aanblik van de tribunes in het Mandemakers Stadion als de wedstrijd eenmaal begonnen is. Ruim tweeduizend (!) van de 7.508 stoelen blijven onbezet. Nagenoeg de gehele korte zijde naast het uitvak blijft leeg. Waarom konden deze kaarten dan niet gewoon beschikbaar worden gesteld aan Feijenoorders? Waarom mochten Feijenoorders niet gewoon op eigen gelegenheid naar Waalwijk om daar gezellig een biertje te drinken en die hardwerkende barvrouw zo een mooie omzet te bezorgen? Met een gemiddelde kaartprijs van EUR 20 zou dit ook voor RKC een extra omzet van zo’n 45k zijn geweest, een bedrag dat een dergelijke club toch goed kan gebruiken zou je zeggen…

Antwoorden zijn er niet. Er was namelijk geen enkele reden om die extra kaarten te weigeren. Om een autocombi op te leggen. En om een bus terug te sturen. Nog droeviger: Feijenoorders met losse kaarten zijn voor de wedstrijd getuige hoe een vrouwelijke RKC-supporter van rond de zestig wordt geweigerd omdat zij geen identiteitsbewijs bij zich heeft. Na bemiddeling door nota bene de toekijkende Feijenoorders mag de vrouw uiteindelijk toch naar binnen.

En dus leiden we in navolging van NEC-uit ook in Waalwijk een dubbele nederlaag. En wederom compleet overbodig. Nadat de bus bij afrit Oosterhout voor de tweede keer aan de kant wordt gezet, geeft de agent die het woord doet ruiterlijk toe dat de bus zich wél aan de afspraak houdt (gemeente Waalwijk uit), maar de politie haar eigen afspraak niet nakomt (buiten gemeente Waalwijk gewoon welkom). De aanwezige agenten geven toe dat ze er zelf ook weinig van begrijpen, dat ze het er ook niet mee eens zijn, maar dat ‘orders van hogerhand’ krijgen. Dan vragen we ons ten slotte nog af wat de bewuste agent met al die foto’s van identiteitsbewijzen op zijn telefoon gaat doen? Gezien de betrouwbaarheid van de politie en de verhalen over identiteitsfraude houden wij ons hart vast…

En vanuit de KNVB verwachten we ook weinig bijval. Bestuurders van onze nationale voetbalbond begeven zich op wedstrijddagen hooguit in maatpak tussen de bobo’s, maar hebben werkelijk geen enkel oog en sympathie voor die vele voetbalsupporters die hard werken om hun wedstrijdbezoek te bekostigen en met zijn allen deze mooie volkssport zo groot hebben gemaakt. Bert van Oostveen, directeur Betaald Voetbal bij de KNVB, is hier wel de verpersoonlijking van. Na de schandalige ontvangst van Feijenoorders bij de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles reageerde hij middels Tweets op klachten van Feijenoorders. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en hebben we van Bert van Oostveen niets meer vernomen…

Lees meer over
KNVB Kaarten rkc
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties