Wijnstekers: 'Clasie? Een heerlijk joch toch'

Wijnstekers: 'Clasie? Een heerlijk joch toch'

Ben Wijnstekers voetbalde ruim dertien seizoenen voor Feyenoord en speelde 36 interlands. ‘De jongen uit Rotterdam-Zuid’ geeft clinics voor de club en is rond de wedstrijden van Feyenoord gastheer. ,,Het huidige team kan Europees voetbal halen.”

Ook voor Ben Wijnstekers is de huidige vorm van zijn Feyenoord en de verrassende plaats op de ranglijst een zegen. Wijnstekers geeft voor de club die hij zo lang diende namelijk clinics door het hele land. ,,Geweldig is dat,” zegt de voormalige rechtsback. ,,Maar niet als je de dag ervoor met 10-0 van PSV hebt verloren, zoals vorig seizoen. Dan gaan ze toch van die geintjes maken, he.”

Nee, dan nu. Flarden van de complimenten die op het elftal neerdaalden na het verdienstelijke gelijkspel tegen Ajax, werden ook opgevangen door Wijnstekers. ,,En dat is leuk. Terecht ook die complimenten. Ze spelen leuk en goed en de jeugd krijgt de kans. Tegen AZ was het spel ook al goed.” Hij noemt Jordy Clasie: ,,Een heerlijk joch toch. De jeugdopleiding moet goed zijn. Zeker in deze financieel moeilijke tijden. Zelf heb ik ‘m ook helemaal doorgelopen, die opleiding.”

Hardwerkend

Op de vraag of in het huidige elftal spelers zitten die hem aan zichzelf doen denken moet hij even nadenken: ,,Even kijken. Ik was een hardwerkende back. Stefan de Vrij misschien wel, hoewel hij nu in het centrum speelt. Kelvin Leerdam speelt nu als back. Maar het kan ook wel Dani Fernández zijn. Al denkt hij meer verdedigend dan ik. Ik viel meer aan langs die lijn.”

Wijnstekers kan ook genieten van techniek. ,,Jerson Cabral is toch fantastisch om naar te kijken. Jammer dat hij wordt uitgefloten. Zo’n jongen moet z’n momenten nog kiezen. Maar mag hij fouten maken? Hij is nog jong.”

Zo lang als Wijnstekers dat deed, zullen de huidige spelers niet voor Feyenoord blijven spelen. ,,Ik speelde dertien jaar in het eerste elftal, dat is natuurlijk uniek. Ik geloof dat je in de huidige tijd alleen Patrick Paauwe hebt gehad, die zat hier een jaar of zeven. De spelers van nu slaan toch snelle hun vleugels uit, de mogelijkheden zijn eindeloos voor ze. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik de stap naar het buitenland nooit heb genomen. Ja, op mijn 33e ben ik naar België gegaan, dat nog wel. Ik tekende altijd contracten voor vier jaar. Ik was echt een jongen van Rotterdam-Zuid.”

Europees voetbal

,,Hoe ver het huidige elftal kan komen dit seizoen? Ik heb het idee dat Europees voetbal halen wel mogelijk is. Maar dan moeten die thuiswedstrijden wel gewonnen worden.”

De oer-Feyenoorder heeft veel contact met de jongens van het eerste elftal. ,,Naast de clinics die ik geef, ben ik rondom wedstrijden werkzaam voor sponsors. Ik ben een soort gastheer. Ja, zo zou je dat kunnen noemen. Voor en na de wedstrijden houd ik een praatje voor de sponsors en vaak gaat er ook een speler mee.”

Bij het geven van clinics komt hij genoeg oud-Feyenoorders tegen. ,,Laatst liepen Ulrich van Gobbel, Chris Gyan en Leonardo II met me mee. Dan zijn die kinderen hartstikke enthousiast. Met z’n allen kunnen we natuurlijk heel goed dat Feyenoord-gevoel overbrengen.” Er wordt bij de clinics ook samengewerkt met de Academy van de club. Zit er talent tussen, dan trekt Wijnstekers aan de bel bij het hoofd van de jeugdopleiding Stanley Brard. ,,Zo snijdt het mes aan twee kanten eigenlijk.”

Lees meer over
Wijnstekers
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties