"Ik heb wel het idee dat Feyenoord hem in deze fase erg mist"

"Ik heb wel het idee dat Feyenoord hem in deze fase erg mist"

Feyenoord en PSV lijken dit seizoen te gaan uitmaken wie landskampioen van Nederland wordt. Beide ploegen worden dan ook constant met elkaar vergeleken door diverse journalisten. Bij de Rotterdammers valt op dat de buitenspelers de uitstekende vorm van het begin van het seizoen momenteel niet vasthouden. De zeven punten achterstand van Feyenoord op PSV is mede te wijten aan het gebrek aan rendement vanaf de vleugels.

"Als je ziet hoe makkelijk PSV dan van de kleintjes wint, zijn dat toch wedstrijden waar Feyenoord punten heeft laten liggen", begon hoofdredacteur Pieter Zwart in een video van Voetbal International. "Het is natuurlijk een beetje cliché: kampioen word je tegen de kleintjes. Maar het is wel zo. De puntenaantallen in topwedstrijden liggen dicht bij elkaar. Tegen RKC was het voor Feyenoord ook wat moeilijker, maar ze hebben een paar wedstrijden ook wél met veel overtuiging gewonnen.''

Buitenspelers
Toch ziet Zwart die wedstrijd voor PSV nog makkelijker gaan, met een duidelijke reden: de buitenspelers. "Je ziet bijvoorbeeld dat Lozano echt dominant is in één-tegen-één situaties. En bij de 2-0 kwam Bakayoko in een één-tegen-één duel en trok twee verdedigers naar zich toe voordat hij Guus Til vrij voor het doel zette. Bij Feyenoord lijkt dit tot nu toe iets minder te zijn."

Natuurlijk zijn daar een paar redenen voor aan te wijzen, zoals de recente blessure van Luka Ivanusec. "En ook Paixão vond ik aan het begin van het seizoen veelbelovend, maar ik heb het idee dat hij nu wat terugvalt. Jahanbakhsh heeft rendement, maar hij domineert niet echt in de één-tegen-één. Daarachter heb je Sauer, maar wat mag je daar al van verwachten? Over Minteh gaat het weinig, maar ik heb wel het idee dat Feyenoord hem in deze fase erg mist. Ik denk dat de terugkeer van Minteh best een bepalende factor kan zijn voor hoe Feyenoord in de topper tegen PSV voor de dag komt."

Santiago Gimenez
Tot slot ging het over de rol van Santiago Gimenez, die het lastig had in de wedstrijd tegen AZ. "Hij is natuurlijk een heel goede spits", begon Zwart. "Hij kan doelpunten maken, loopacties maken. Maar wat hij doet in balbezit - en nu is dat al beter dan vorig seizoen - is best beperkt. Hij had vorig seizoen de minste balcontacten van alle spitsen in de Eredivisie. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar het betekent wel dat zijn toegevoegde waarde in bepaalde wedstrijden minder wordt."

Daarbij is Gimenez ook afhankelijk van de spelers om hem heen. "Als Timber wat hoger staat, zoals gisteren, is er voor Gimenez minder ruimte om uit te zakken. Tegen RKC zag je dat ook, omdat Ivanusec toen heel veel aan de binnenkant speelde. Hetzelfde geldt als Stengs rechtsbuiten staat. Tegen Lazio zag je zelfs dat Gimenez daarom helemaal naar de rechtsbuitenpositie bewoog. Vanuit Feyenoord-perspectief heb je ook liever Stengs of Timber in die zone, omdat zij balvaster zijn dat Gimenez. Gimenez zie je liever in de spits om de bal erin te schieten. Dat is waar hij uitzonderlijk goed in is. Maar wedstrijden als tegen AZ, waarin het meer tactisch zoeken naar openingen is, zijn niet de wedstrijden waar Gimenez bij gebaat is."

Lees meer over
Santiago Gimenez Yankuba Minteh
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties