Yankuba Minteh

Yankuba Minteh is een pijlsnelle vleugelaanvaller die in het seizoen 2023/2024 op huurbasis voor Feyenoord speelde. De in Gambia geboren voetballer maakte in 2021 de overstap van zijn thuisland naar Europa. In Denemarken mocht Minteh zich verder ontwikkelen bij Odense BK, uitkomend op het hoogste niveau in Denemarken. In zijn eerste seizoen bleven de speelminuten beperkt tot 251 bij het beloftenelftal, maar in zijn tweede seizoen in Europa mocht Minteh zich op een hoger niveau bewijzen.

In het seizoen 2022/2023 werd Minteh opgenomen in de selectie van het eerste elftal bij Odense BK. De Gambiaan had veel aanpassingsproblemen en had moeite met het leven in Denemarken, maar toch liet hij met zes doelpunten en zeven assists in 21 wedstrijden wel zijn kwaliteiten zien. Clubwatcher Leif Rasmussen schetst de situatie waar Minteh in verkeerde. "Hij is op zo'n jonge leeftijd vanuit Gambia naar Denemarken gekomen. Toen hij op zichzelf in een flat woonde wist hij niet eens hoe hij voor zichzelf moest koken. Odense wist daar niet vanaf, dat verraste me wel. Toen hij uiteindelijk bij zijn zaakwaarnemer introk ging alles echt een stuk beter."

Minteh bij Feyenoord

Zijn goede prestaties bij Odense bleven ook voor de scouting van Feyenoord niet onopgemerkt. Volgens diverse berichten zou de clubleiding van de Rotterdammers Minteh in de winterstop al als advies hebben gekregen, maar toen werd er besloten om niet door te pakken. Aan het begin van de zomerse transferwindow meldde Newcastle United zich in Denemarken en begon het balletje te rollen.

Zonder enkele geruchten nam de club uit Engeland Minteh over voor een bedrag van ongeveer acht miljoen euro, om hem vervolgens direct te verhuren aan Feyenoord. In eerste instantie was het idee zelfs om Minteh te laten spelen bij Feyenoord Onder 21, waar hij zich kon bewijzen om op latere termijn aan te sluiten bij het eerste elftal. Echter maakte hij direct een dusdanig goede indruk waardoor hij een plek in de selectie kreeg.

Minteh kwaliteiten

In het begin van zijn tijd bij Feyenoord werd direct duidelijk dat Minteh veel potentie heeft, maar dat hij ook nog het nodige heeft te ontwikkelen. De Gambiaan is ongekend snel, echter leverde dit soms ook situaties op waarin hij het overzicht verloor. Mede hierdoor kreeg hij van Arne Slot ook geen garantie op een basisplek en moest hij het veel doen met invalbeurten. In de tweede seizoenshelft, nadat Minteh met Gambia debuteerde op de Afrika Cup, leek hij zichtbaar stappen te hebben gemaakt.

Mede door zijn snelheid maakt Minteh zichzelf als buitenspeler vooral uniek door zijn verdedigende kwaliteiten, zo vindt Arne Slot. "Ze proberen het best wel eens in de één-tegen-één tegen hem op te nemen, maar ondanks dat het een aanvaller is, denk ik dat er weinig spelers bij ons zo goed zijn in het verdedigen van een één-tegen-één. Daar is een hele simpele reden voor en dat is voetenwerk en snelheid. Zonder snelheid is het tegenwoordig exceptioneel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen."

Seizoen Club Wedstrijden
2021/2022 Odense BK reserves 3
2022/2023 Odense BK 21
yv2024310yv2024310a9c01679jpg