Huurlingen: Hoe presteerden de verhuurde Feyenoorders in 2023/24?

Huurlingen: Hoe presteerden de verhuurde Feyenoorders in 2023/24?

Het seizoen 2023/24 zit erop. Niet alleen voor Feyenoord zelf, maar ook voor veel spelers die de club tijdelijk ergens anders stalden. Hoe vaak kwamen ze in actie, hoe waren hun prestaties en hoe groot zijn hun kansen op een plek in de selectie voor het komende seizoen? Die vragen beantwoordt FR12.nl in de laatste huurlingenupdate van dit seizoen.

Patrik Wålemark (sc Heerenveen, 11e)
Wedstrijden (waarvan basis): 24 (16)
Doelpunten: 3
Assists: 2
Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2026

Patrik Wålemark kon de verwachtingen bij Feyenoord nog niet waarmaken en dus leek een uitleenbeurt bij sc Heerenveen een mooie gelegenheid om de Zweed vaker aan het werk te zien. Die hoop kwam slechts half uit. Wålemark speelde inderdaad meer, maar werd geen onbetwist basisspeler in Friesland. Enkele lichte blessures speelden daarin mee, maar wat vooral opvalt is dat de rechtsbuiten geen enkele keer de 90 minuten vol maakte. Ook bij Feyenoord had hij al vooral fysiek moeite om aan te haken. In de voorbereiding moet Wålemark in Rotterdam aantonen dat hij wel degelijk vlakken heeft gemaakt op dat vlak, zodat hij de concurrentiestrijd op de vleugels kan aangaan.

Ramon Hendriks (Vitesse, 18e)
Wedstrijden (waarvan basis): 35 (33)
Doelpunten: 0
Assists: 0
Gele kaarten: 8
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2026

Na veel blessureleed tijdens zijn periode bij FC Utrecht, kon Ramon Hendriks zich bij Vitesse dan eindelijk een seizoen lang laten zien. Helaas werd het - dit keer op sportief vlak - opnieuw een pijnlijk seizoen. De Arnhemmers speelden degradatievoetbal en verloren die strijd uiteindelijk mede door een forse puntenstraf (-18 punten). Voor Hendriks persoonlijk was het zeker geen verloren seizoen, want de 22-jarige verdediger speelde nagenoeg iedere wedstrijd. Maar de staat waarin Vitesse verkeerde, maakte het voor hem wel erg lastig om zich te onderscheiden. Hendriks ligt bij Feyenoord nog vast tot medio 2026 en zal dus in principe aansluiten voor de voorbereiding op het komende seizoen.

Mimeirhel Benita (Excelsior, 16e)
Wedstrijden (waarvan basis): 23 (11)*
Doelpunten: 0
Assists: 2
Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2025

*Voor Excelsior - en dus ook Benita - staan er nog play-offwedstrijden op het programma.

Mimeirhel Benita heeft zich gedurende zijn seizoen bij Excelsior in de basis weten te knokken. Aanvankelijk moest de rechtsback genoegen nemen met (vaak korte) invalbeurten. Dat was tot hij in maart dit jaar opeens als noodoplossing moest fungeren aan de linkerkant. Vanaf dat moment is hij niet meer uit de basiself verdwenen. Naast zijn verdedigende bijdrage leverde Benita, op dat moment weer verhuisd naar zijn vertrouwde rechtsbackpositie, in de slotfase van de competitie ook belangrijke assists tegen FC Volendam (4-0) en Ajax (2-2). Toch kon Excelsior zich niet direct veilig spelen. Benita en zijn ploeg moeten degradatie zien te voorkomen via de play-offs, waarin ADO Den Haag de eerste tegenstander is. Pas daarna kan hij zich focussen op zijn toekomst bij Feyenoord.

Lennard Hartjes (Excelsior, 16e)
Wedstrijden (waarvan basis): 1 (1)
Doelpunten: 0
Assists: 0
Gele kaarten: 0
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2025

Ook Lennard Hartjes werd dit seizoen verhuurd aan Excelsior, maar de middenvelder speelde enkel de openingswedstrijd. Daarna gooide een zware knieblessure roet in het eten. Nog altijd is de 21-jarige Hartjes niet hersteld en dus lijkt het er niet op dat hij snel bij Feyenoord 1 zal aansluiten.

Shiloh 't Zand (FC Dordrecht, 4e)
Wedstrijden (waarvan basis): 39 (28)
Doelpunten: 11
Assists: 5
Gele kaarten: 9
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2028

Shiloh 't Zand was een van de Feyenoord-huurlingen in het succesvolle seizoen van partnerclub FC Dordrecht. De 21-jarige middenvelder speelde daarbij een belangrijke rol. Hij speelde op verschillende posities, maar blonk toch vooral uit als box-to-box-middenvelder. Daar was hij goed voor even mooie als belangrijke goals en assists en dwong hij zelfs de titel 'Talent van het Seizoen' in de Keuken Kampioen Divisie af. Deze zomer mag 't Zand laten zien of hij ook al klaar is om aan te haken bij Feyenoord 1. In ieder geval heeft de club vertrouwen in het talent, want hij kreeg onlangs een nieuw contract tot medio 2028 voorgeschoteld.

Ilias Sebaoui (FC Dordrecht, 4e)
Wedstrijden (waarvan basis): 42 (41)
Doelpunten: 11
Assists: 7
Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2025 (met optie voor nog een jaar)

Waar 't Zand al jaren in de jeugdopleiding van Feyenoord speelde, werd Ilias Sebaoui speciaal aangetrokken om aan FC Dordrecht verhuurd te worden. Dit als onderdeel van het vernieuwde samenwerkingsverband. Voor de Schapenkoppen bleek dit in ieder geval vast succesvol, want met 11 goals en 7 assists speelde ook Sebaoui een grote rol in dit succesvolle seizoen. De vraag is nu of de Belgisch-Marokkaanse linksbuiten het ook in de voorbereiding bij Feyenoord kan laten zien. Hij heeft in Rotterdam-Zuid nog maar een eenjarig contract, al heeft de club een optie om dit met nog een jaar te verlengen.

Antef Tsoungui (FC Dordrecht, 4e)
Wedstrijden (waarvan basis): 30 (28)
Doelpunten: 1
Assists: 1
Gele kaarten: 9
Rode kaarten: 2
Contract bij Feyenoord tot: 2026 (met optie voor nog een jaar)

Wat voor Sebaoui geldt, geldt ook voor ploeggenoot Antef Tsoungui. Ook hij werd speciaal voor FC Dordrecht aangetrokken, en was als centrumverdediger en enkele keren als defensieve middenvelder belangrijk. Door blessures en schorsingen kwam hij iets minder in actie dan zijn twee eerder genoemde ploeggenoten, maar ook Tsoungui heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Wel zal de 21-jarige verdediger nog moeten werken aan zijn discipline, want met 9 gele en 2 rode kaarten staat hij op plek twee in het lijstje kaartenpakkers in de Keuken Kampioen Divisie. Ook voor Tsoungui geldt dat hij zich komende zomer bij Feyenoord mag melden voor de voorbereiding.

Korede Osundina (FC Dordrecht, 4e)
Wedstrijden (waarvan basis): 31 (8)
Doelpunten: 4
Assists: 5
Gele kaarten: 0
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2026

Spits Korede Osundina was de Feyenoorder met de minste minuten bij FC Dordrecht. Toch had hij met 4 goals en 5 assists in 31 optredens, waarvan 23 als invaller, zeker zijn waarde. In vrijwel iedere wedstrijd kwam hij in actie. De linkspoot speelde voornamelijk als spits, maar liet zien ook aan de rechterkant en een enkele keer ook op links uit de voeten te kunnen. Komende zomer moet blijken hoe de toekomst van de 20-jarige Amerikaan bij Feyenoord er verder uitziet.

Thijs Jansen (De Graafschap, 6e)
Wedstrijden (waarvan basis): 26 (26)
Doelpunten tegen: 37
Nul gehouden: 8
Gele kaarten: 0
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2025

Vorig seizoen maakte Thijs Jansen al geregeld indruk als doelman van TOP Oss, maar dit jaar stond hij onder de lat bij een ploeg die bovenin meespeelde. In 26 wedstrijden kreeg de doelman 37 tegendoelpunten te incasseren, een stuk minder dan de 70 van vorig seizoen. Daarbij moest Jansen wel geduld hebben. De eerste seizoenshelft kreeg concurrent Mees Bakker namelijk nog de voorkeur. De twee keer dat Jansen mocht keepen, hield hij ook de nul, maar pas in december veroverde hij eindelijk zijn plek onder de lat. Vanaf dat moment verdween de 22-jarige keeper ook niet meer uit de basis. Bij Feyenoord 1 zijn de nodige wijzigingen te verwachten onder de lat. Met die veranderende hiërarchie, mag Jansen mogelijk ook hopen op een belangrijkere rol.

Marcus Pedersen (Sassuolo, 19e)
Wedstrijden (waarvan basis): 29 (17)*
Doelpunten: 0
Assists: 2
Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2026

*Sassuolo speelt komend weekend nog de laatste wedstrijd tegen Lazio.

Feyenoord dacht afgelopen zomer al afscheid te nemen van Marcus Pedersen. De verhuur met koopoptie voor 6 miljoen euro leek vooral een manier om de deal voor Sassuolo haalbaarder te maken. Het ging namelijk om een verplichte koopoptie, tenzij de club zou degraderen uit de Serie A. En dat laatste gebeurde. Afgelopen week viel het doek voor de Italiaanse club, dat overigens nog wel één uitwedstrijd tegen SS Lazio op het programma heeft staan. Dat betekent dus dat Pedersen deze zomer toch terugkeert bij Feyenoord. Bij Sassuolo was hij vanaf medio december enkele maanden basisspeler, tot hij begin april geblesseerd raakte. In zijn periode als vaste rechtsback lukte het niet om een geweldige indruk achter te laten, wat ook lastig was in een ploeg die de meeste wedstrijden verloor.

Tidjany Touré (Gil Vicente, 12e)
Wedstrijden (waarvan basis): 29 (9)
Doelpunten: 3
Assists: 1
Gele kaarten: 5
Rode kaarten: 1
Contract bij Feyenoord tot: 2025

Tidjany Touré kan terugblikken op een wisselvallig seizoen in Portugal. Bij Gil Vicente, de uiteindelijke nummer 12, wist de 21-jarige Fransman geen vaste basisplaats te veroveren. In meerdere wedstrijden bracht de dribbelaar als invaller zeker de nodige dreiging, maar zijn rendement bleef uiteindelijk wat achter. Bij Feyenoord ligt Touré nog vast tot 2025, maar het is de vraag of de club hem nog terug gaat zien. Gil Vicente heeft namelijk een optie tot koop bedongen en zou deze volgens de berichtgeving van afgelopen maand willen lichten.

Neraysho Kasanwirjo (Rapid Wien, 4e)
Wedstrijden (waarvan basis): 28 (25)
Doelpunten: 0
Assists: 1
Gele kaarten: 8
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2027

Voor Neraysho Kasanwirjo is zijn uitleenbeurt aan Rapid Wien een goede uitkomst gebleken. Bij Feyenoord kwam de multi-inzetbare verdediger maar weinig aan spelen toe, maar in Oostenrijk is hij een gewaardeerde basiskracht. In de reguliere competitie eindigde zijn ploeg op doelsaldo maar net bij de bovenste 6, waardoor het de kampioenspoule instroomde. Daar eindigde Rapid Wien het seizoen als vierde, wat recht geeft op Europa League-voetbal. Kasanwirjo speelde lange tijd als rechtsback, maar in de slotfase van het seizoen ook in het centrum en op links. Voor nu lijkt het erop dat hij die flexibiliteit meeneemt naar Feyenoord, waar hij nog tot 2027 vastligt.

Ezequiel Bullaude (Boca Juniors)
Wedstrijden (waarvan basis): 20 (8)
Doelpunten: 1
Assists: 1
Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Contract bij Feyenoord tot: 2027

De laatste en minst geslaagde verhuurbeurt is die van Ezequiel Bullaude. De bedoeling was dat de middenvelder in een vertrouwde omgeving, namelijk zijn thuisland Argentinië, minuten kon gaan maken. Aanvankelijk gebeurde dit ook, maar begin dit kalenderjaar raakte hij volledig uit beeld. Sinds half februari kwam Bullaude nog maar één keer als invaller in actie. In de overige 16 wedstrijden bleef hij 90 minuten op de bank zitten of zat hij zelfs niet eens bij de wedstrijdselectie. Dat Boca Juniors de koopoptie bij zijn huurovereenkomst niet gaat lichten, komt dan ook niet als een verrassing. Daarmee zou Feyenoord hem deze zomer een nieuwe kans kunnen geven, al lijkt het aannemelijker dat de aanvallende middenvelder alsnog vertrekt naar een andere club.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties