Hoe is het nu met... Rick Karsdorp?

Hoe is het nu met... Rick Karsdorp?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Rick Karsdorp.

De jeugdexponent van de Rotterdammers ging van aanvallende middenvelder naar rechtsback, werd kampioen met Feyenoord, kwakkelde met blessureleed in Italië en is met AS Roma onze tegenstander in de finale van de Conference League in Tirana. Hoe is het nu met Karsdorp?

Begin carrière

De verdediger begint zijn voetballoopbaan in de jeugd van VV Schoonhoven. Daar wordt hij in 2004 gescout door Feyenoord, dat hem een plek op Varkenoord aanbiedt. Karsdorp doorloopt alle jeugdelftallen in de opleiding van de Rotterdammers, maar wordt in 2009 door zijn vader van voetbal gehaald. Waarom? Hij is vooral veel op straat te vinden, waar hij veel kattenkwaad uithaalt. Ook zijn schoolresultaten lijden hieronder. Karsdorp senior vindt het genoeg geweest en besluit om zijn zoon zich weer op school te laten focussen en weer te voetballen bij zijn amateurclub. Die beslissing pakt goed uit. De schoolresultaten verbeteren en de verdediger keert een jaar later terug op Varkenoord.

''Door mijn vader ben ik zo ver gekomen. Hij had mij bij Feyenoord weggehaald zodat ik mezelf beter leerde gedragen. Ik was een jongen van de straat en dat liep bijna fout af. Dankzij hem ben ik uiteindelijk een profvoetballer geworden'', zei de oud-Feyenoorder daar ooit over. Karsdorp speelt in de jeugd van de Rotterdammers als aanvallende middenvelder en stond tijdens zijn periode zonder profclub ook in de belangstelling van PSV. In het seizoen 2013 - 2014 wordt Karsdorp uitgeroepen tot beste speler van de Eredivisie-jeugd en klopt hij nadrukkelijk op de deur van het eerste elftal.

Hoe is het nu met... Rick Karsdorp?

Fred Rutten ziet het wel zitten in de aanvallende middenvelder, maar niet op die positie. De oefenmeester ziet in Karsdorp namelijk de ideale rechtsback. Die positiewisseling kwam echter tot stand door nota bene Ruben Schaken. De toen 31-jarige rechtsbuiten werd door Rutten gevraagd of hij het zag zitten om twee linies naar achter te verhuizen. Schaken weigerde. ''Ik was 31, ik had er geen zin meer in om dat te leren. Ook omdat ik me in de kijker aan het spelen was voor een transfer ná Feyenoord.'' Daardoor moest de trainer op zoek naar een andere speler. ''Zo is Karsdorp dus rechtsback gaan spelen, doordat ik nee heb gezegd.'' Ook Karsdorp zelf ziet het liever niet gebeuren. Na de met 3-1 verloren Europa League-wedstrijd tegen HNK Rijeka, waarin de verdediger twee keer in de fout gaat, wil hij geen back meer spelen. Het is zijn eerste wedstrijd op die positie en hij is zó kapot, dat hij liever op de bank zit dan in de defensie speelt.

Ontwikkelen aan de hand van medespelers en trainer

Oud-Feyenoorder Khalid Boulahrouz zag het destijds van dichtbij gebeuren. ''In het begin dacht ik: 'Wat heeft die gozer een grote mond', maar tegelijkertijd vond ik het ook wel wat hebben. Hij was tenminste wel zichzelf en nooit vervelend druk. Daarbij – en dat is belangrijk – werkte hij keihard. Je hoefde nooit te zeggen: 'Rick, effe gas geven.' Hij deed alles met inzet en overtuiging, en dan kun je je ook wat permitteren. Bovendien moest hij nog ontdekken wat topvoetbal inhoudt. Nou, die les kwam toen in Kroatië. Daar ging het mis.''

Karsdorp was na afloop niet te troosten in de kleedkamer. ''Dikke tranen. Het greep hem echt aan en dat is ook een goed teken. Rick wilde niks weten van foutje, kan gebeuren, het was allemaal zijn schuld, vond hij. Maar fouten horen bij het leven van een jonge speler. Ik heb toen geprobeerd me een beetje over hem te ontfermen. Door zijn achtergrond als middenvelder beschikte hij over loopvermogen, een goede techniek en timing. Zo vulde hij het ook in, hij was alleen maar onderweg.''

Jongens als Rick moet je begrijpen. Als je dat kunt, geven ze veel

Rutten

Mede door de hulp van Boulahrouz en het vertrouwen van Rutten ontwikkelt Karsdorp zich stormachtig. De oud-trainer herinnert zich de samenwerking met de oud-Feyenoorder nog goed. ''Rick is altijd dat brutaaltje gebleven zoals ik hem destijds leerde kennen op de training bij Feyenoord. Dat heb je ook nodig om te overleven. Dat hij kwaliteiten had, zag je toen al. Ik vind het leuk hem zo te zien spelen en ik gun het die jongen. Types zoals Rick zijn geen ideale schoonzonen en tegelijkertijd ook weer niet onhandelbaar. Het zijn jongens die je moet begrijpen. Als je dat kunt, geven ze veel.''

De rechtsback komt dat seizoen tot 33 wedstrijden voor Feyenoord en heeft inmiddels zijn plek volledig gevonden in het elftal. Het jaar daarna, onder Giovanni van Bronckhorst, komt de verdediger tot 36 wedstrijden en pakt hij de beker. In het seizoen 2016 – 2017 doet Gio 42 keer een beroep op Karsdorp, maakt de verdediger zijn debuut in Oranje en pakt hij de landstitel. In de zomer van 2017 gunt Feyenoord hem dan de toptransfer naar AS Roma. De Italianen betalen zestien miljoen euro aan de Rotterdammers.

Leven na Feyenoord

Een slechter begin bestaat echter niet in Rome. De oud-Feyenoorder wordt meteen na zijn komst namelijk geopereerd aan zijn knie, waardoor hij drie maanden moet revalideren. Eind oktober maakt Karsdorp pas zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Crotone. Hij raakt in dat duel echter zwaar geblesseerd, waardoor hij de rest van het seizoen moet toekijken vanaf de tribune. De focus moet dan op het jaar daarna. Door zijn zware blessure raakt Karsdorp uit beeld van het eerste elftal.

De eerste geruchten rond een eventuele (tijdelijke) terugkeer naar Feyenoord gaan in januari 2019 rondt. Omdat de verdediger net in die maand drie keer op rij in de basis begint, bloedt dat dood. In de zomer van dat jaar gebeurt het echter wél. Karsdorp keert op huurbasis terug naar Rotterdam, waar hij onder Jaap Stam gaat spelen. De trainer houdt het na enkele maanden al voor gezien, waarna Dick Advocaat voor de groep komt. De trainer heeft vertrouwen in Karsdorp en ziet in hem, mede door de blessuregevoeligheid van Bart Nieuwkoop, de vaste rechtsback. In dat seizoen komt Karsdorp tot 24 wedstrijden in het rood-wit, totdat corona de competitie vroegtijdig afbreekt.

De zomer komt en Karsdorp keert terug naar AS Roma. Een langer verblijf zit er niet in, zegt de verdediger destijds zelf. ''Ik heb natuurlijk veel ingeleverd om hier te terug te komen. Ik wilde het plezier weer terugvinden en dat is zeker gelukt, maar om dit nou nog een jaar te doen, dat is zo'n groot verschil.'' De keuze om in Italië te blijven blijkt de juiste, daar hij in dat seizoen fit blijft en 45 wedstrijden speelt. Hij verdient zelfs een contractverlenging en tekent bij tot medio 2025. Ook dit jaar, onder toptrainer José Mourinho, is Karsdorp een vaste waarde. De oud-Feyenoorder speelde dit seizoen al 47 wedstrijden en lijkt met zijn spel de ideale rechtsback samen met Denzel Dumfries in Oranje.

Hoe is het nu met... Rick Karsdorp?

Ex-bondscoach Frank de Boer, die overigens wel vaker opmerkelijke keuzes maakte, doet echter geen beroep op Karsdorp. Ook Louis van Gaal ziet het blijkbaar niet in hem zitten. Karsdorp zelf heeft de hoop op een eventuele oproep inmiddels zelf ook opgegeven. ''We hoeven het niet over Oranje te hebben, want dat heb ik helemaal uit mijn hoofd gezet. Vorig seizoen heb ik 40 tot 45 wedstrijden gespeeld en dat ga ik dit seizoen waarschijnlijk weer aantikken, maar ik heb nooit wat gehoord van de KNVB'', zei hij eerder dit jaar. ''Op een gegeven moment komen er weer nieuwe spelers. Dan hoeft het ook niet meer. Dat heb ik heel makkelijk geaccepteerd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eens meer naar de lijst kijk.''

Dat Karsdorp de Europese (sub)top heeft gehaald had Rutten waarschijnlijk wel verwacht. Toch lijken de verdediger van de wedstrijd tegen HNK Rijeka in 2014 en de verdediger van nu twee compleet andere spelers. Hopelijk gaat de oud-Feyenoorder nog een mooie tijd tegemoet in Italië, behalve 25 mei aanstaande dan.

Lees meer over
Rick Karsdorp Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties