Hoe is het nu met... Diego Biseswar?

Hoe is het nu met... Diego Biseswar?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Diego Biseswar.

De snelle en behendige aanvaller kende een moeizame start in De Kuip, knokte zich na verschillende huurperiodes in de basis, vertrok naar Turkije en kon sinds zijn komst in Griekenland al vier prijzen toevoegen aan de prijzenkast. Daarnaast is het mogelijk dat Feyenoord en de Surinamer elkaar in de halve finale van de Conference League treffen. Hoe is het nu met Biseswar?

Tijd bij Feyenoord

De (toen nog) aanvaller, die tegenwoordig doorgaans als 'tien' speelt, begint zijn voetballeven in de jeugd bij DWS. Na tussenstops bij Ajax, opnieuw DWS en Telstar komt hij in 2001 in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. Vier jaar later maakt hij zijn debuut voor de Rotterdammers. Na een aantal invalbeurten mag hij in het seizoen 2005 - 2006 steeds vaker met het A-team meetrainen. In de winterstop van dat jaar maakt hij de definitieve overstap naar het eerste elftal.

Omdat de concurrentie in de aanval flink is en Biseswar nog weinig ervaring op het hoogste niveau heeft, wordt hij in 2006 uitgeleend aan Heracles Almelo. Daar komt de behendige aanvaller tot 26 wedstrijden en twee doelpunten en wordt zijn potentie duidelijk. In de zomer van 2007 keert hij terug in De Kuip, alvorens hij in de winter op huurbasis naar De Graafschap vertrekt. Hoewel zijn statistieken – elf wedstrijden en nul doelpunten – niet geweldig zijn, hoopt de ploeg uit Doetinchem hem definitief in te kunnen lijven.

Ook Feyenoord staat daarvoor open. De Graafschap beschikte niet over de financiële middelen voor een definitieve overname. Biseswar trainde daarom een aantal dagen mee met Sheffield United om daar een contract af te dwingen. Feyenoord en de Engelsen werden het echter niet eens over de transfersom. De aanvaller raakte onder Gertjan Verbeek vervolgens op een zijspoor, tot de wedstrijd tegen FC Volendam.

Zijn concurrent Andwelé Slory viel geblesseerd uit, waardoor Verbeek wel een beroep op Biseswar moest doen. Hij valt in en maakt twee doelpunten. Ook in de navolgende wedstrijden tegen FC Utrecht en NAC Breda vindt hij het net. In de loop van het seizoen maakt Biseswar veel indruk en staat hij regelmatig in de basis. Hij doet het zo goed dat Valencia hem in de zomer transfervrij wil overnemen. Dat gebeurt niet: Biseswar verlengt zijn contract bij Feyenoord met drie jaar. ''Natuurlijk leek het er nog niet zo lang geleden op dat ik Feyenoord kon verlaten, maar ik ben altijd blijven vechten. En eenmaal terug in de basiself heb ik mijn kans gegrepen'', zei Biseswar in het voorjaar van 2011. ''Bij Feyenoord blijven is een optie, want dit is de mooiste club van Nederland.''

Leven na Feyenoord

Een half jaar later, na elf doelpunten in 95 wedstrijden, tekent de aanvaller een vierjarig contract bij Kayserispor in de winter van 2011. Transfersom? Tweehonderdduizend euro. In Turkije is hij een vaste waarde. In het seizoen 2013 – 2014 degradeert hij uit de Süper Lig, voordat hij een jaar later kampioen wordt op het tweede niveau en meteen weer promoveert. Na 116 wedstrijden en achttien doelpunten in 4,5 jaar vertrekt aanvoerder Biseswar, tot droefenis van de president van Kayserispor, in 2016 transfervrij naar PAOK Saloniki. ''Ik krijg nog steeds berichten van de president van: 'Kom terug, we missen je'. Ik kon daar ook blijven, maar ik wilde meer van de wereld zien. Met PAOK kwam een mooie club in een prachtige stad, dus ik had zoiets van: waarom niet?''

Het is mogelijk dat Feyenoord en Biseswar elkaar in de halve finale van de Conference League treffen. Dan moeten de Rotterdammers donderdag wel winnen van Slavia Praag en PAOK een 2-1 achterstand tegen Marseille goed maken. Mocht dat gebeuren, dan speelt Biseswar tegen de ploeg die hem opleidde. De aanvaller zit goed bij de Grieken, die veel prijzen pakten sinds de komst van de zesvoudig Surinaams international. In 2017, 2018 en 2019 pakt Biseswar de Griekse beker met zijn team. In 2019 wordt hij landskampioen. In de kampioenwedstrijd wint PAOK met 5-0 van Levadiakos en scoort Biseswar een panenka vanaf de penaltystip. Het betekent de eerste landstitel sinds 1985: een droogte van meer dan dertig jaar. Een waar volksfeest brak uit, herinnert Biseswar zich in gesprek met Voetbalzone.

Hoe is het nu met... Diego Biseswar?

''Er stonden zeker 35.000 supporters langs de route. Voor mijn gevoel hebben we de beste supporters van Griekenland, of van Europa zelfs. Ze wachtten al zolang op deze dag, die hunkering was enorm. We sliepen laat en het was gezellig, maar de dag erna hebben we ook gewoon getraind. De laatste drie weken leefde het wel in de stad, je voelde echt de spanning. Mensen zeiden dan: 'Hé, jullie gaan wel winnen toch deze week?' We kwamen supporters op straat tegen die vertelden dat ze vier of vijf waren, toen ze de laatste keer met hun vader naar de huldiging gingen.''

''Nu kunnen ze met hun eigen kinderen daar naartoe, dat maakt het heel speciaal. Ik voel alleen maar positieve energie. Ik kocht van de week ergens brood en diegene zei: 'Nee, neem maar mee, hoor. Vanaf volgende week mag je weer betalen.' Ik kan hier voorlopig wel even gratis uit eten.'' De vreugde was enigszins vergelijkbaar met die van Rotterdam in 2017, geeft hij aan. ''Het is iets anders dan bij Feyenoord, maar de impact op de stad is wel hetzelfde. Het leefde op dezelfde manier.'' Biseswar heeft het naar zijn zin bij PAOK. Zijn contract loopt deze zomer af en het is dus afwachten of de oud-Feyenoorder die verbintenis gaat verlengen of dat hij elders zijn geluk gaat beproeven. Na vier prijzen, 27 doelpunten en 38 assists in 211 wedstrijden voor de Grieken kan hij zijn avontuur in ieder geval wel als 'geslaagd' bestempelen.

Lees meer over
Biseswar Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties