Hoe is het nu met... John Guidetti?

Hoe is het nu met... John Guidetti?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: John Guidetti.

De Zweed kwam als grote onbekende binnen bij Feyenoord, scoorde drie hattricks in drie opeenvolgende thuiswedstrijden, vertrok als de grote man uit De Kuip maar zag zijn carrière daarna op een dood spoor belanden. Hoe is het nu met Guidetti?

Begin carrière

De spits groeit op in het Afrikaanse Kenia op een Zweedse school in de stad Nairobi. In het voetbalteam van zijn school speelde Guidetti met rijke kinderen, die vooral van veel eten en weinig trainen hielden. De Zweed kon zich niet identificeren met zijn teamgenoten en zocht een nieuw team: Impala. De club bestond vooral uit straatkinderen, die voetbal als hun lust en leven zagen. ''Sommige spelers renden een uur naar de training en ook een uur weer terug. Alleen maar om te trainen. Daar paste ik beter bij'', zegt Guidetti. De omstandigheden tijdens wedstrijden waren in Nairobi niet ideaal, zo herinnert hij zich. ''Ik kan me nog wel een wedstrijd herinneren waarin ik opeens iedereen op de grond zag liggen. Ze schreeuwden: 'John, ga liggen!' Toen kwam er een zwerm agressieve bijen aan, misschien wel een miljoen. Ik lag op de grond en de lucht boven ons werd helemaal zwart. Na vijf minuten waren ze weg en speelden we verder. Zo ging dat daar gewoon.''

De oud-Feyenoorder speelt in Kenia ook nog voor Mathare United en Ligi Ndog voordat hij in 2007 naar zijn thuisland vertrekt en tekent bij IF Brommapojkarna. Een jaar later zou Guidetti zijn debuut maken. Het duurt maar twee invalbeurten voordat Manchester City genoeg heeft gezien en hem aantrekt. Daar speelt hij twee jaar in de jeugd en valt hij op door zijn enorme doelpuntenproductie. Begin 2010 werd Guidetti verhuurd aan zijn oude team IF Brommapojkarna, waar hij in acht wedstrijden drie keer scoort. Het seizoen daarop wordt hij drie maanden verhuurd aan Burnley. Na één doelpunt in vijf wedstrijden zagen de Engelsen de verhuurperiode graag verlengd worden, maar Manchester City had andere plannen met Guidetti en haalde hem terug.

De ploeg wil zijn aflopende contract dan graag verlengen, maar de Zweed wil – gezien de geringe speelminuten in het eerste elftal – liever zijn opties bekijken. In de zomer van 2011 wordt Guidetti medisch gekeurd door FC Twente en tekent hij daar een vierjarig contract. Daar krijgt hij snel spijt van; de spits wil onder zijn pas net getekende verbintenis uit en overweegt juridische stappen, evenals FC Twente dat doet. Uiteindelijk wordt zijn contract afgekocht door Manchester City, waar hij uiteindelijk zijn verbintenis alsnog zou verlengen. Een aantal maanden later wordt hij uitgeleend aan Feyenoord.

Tijd bij Feyenoord

Guidetti komt, zonder nog al te veel te hebben laten zien op het hoogste niveau, met een grote mond binnen in Rotterdam. Ruben Schaken, die samen met de Zweed een gevaarlijk duo vormde, kan zich de eerste ontmoeting met de spits nog wel herinneren. ''Hij stelde zich voor en je zag meteen al dat het een mannetje was. Hij was totaal niet verlegen en helemaal niet op z’n mond gevallen: hij had meteen het hoogste woord. Hij vertelde dat hij dromen had. Eén daarvan was om kampioen te worden met Feyenoord. Nou, dan kom je net binnen, hé'', lacht de oud-aanvaller. ''Daarnaast wilde hij het nationale elftal halen en naast de grote Zlatan Ibrahimovic spelen. Ik keek Karim El Ahmadi aan en zei: 'Wie hebben we nu toch weer binnengehaald?'''

Wie hebben we nu toch weer binnengehaald?

Schaken tegen El Ahmadi na de eerste ontmoeting met Guidetti

Ronald Koeman, destijds de trainer van Feyenoord, geeft Guidetti in de eerste wedstrijd na zijn komst (NAC-uit) meteen z’n eerste minuten. Dat beloont de Zweed met een doelpunt: hij schiet een penalty beheerst binnen en bepaalt de eindstand daarmee op 1-3. Het duel daarna, thuis tegen De Graafschap (4-0), start Guidetti voor het eerst in de basis. Hij is opnieuw trefzeker. De twee opeenvolgende wedstrijden scoort hij niet, maar thuis tegen VVV-Venlo maakt hij twee doelpunten en geeft hij één assist. Zijn persoonlijkheid valt meteen in de smaak in De Kuip. Zo verzint de spits na elke goal wel een nieuwe manier van juichen en was hij één van de eerste voetballers die ging planken na het scoren van een goal.

Hoe is het nu met... John Guidetti?

Dan gaat het hard. Na een aantal wedstrijden met één doelpunt scoort Guidetti in de opeenvolgende thuiswedstrijden tegen FC Twente, Ajax en Vitesse een hattrick. Daarmee schrijft hij geschiedenis: de spits is de eerste speler sinds Cees Groot uit de jaren '60 die in drie thuiswedstrijden op rij een hattrick scoort. De laatste Feyenoorder die überhaupt drie hattricks in één seizoen maakte was Dirk Kuyt in het seizoen 2004/2005. Die goals waren natuurlijk meer dan welkom, maar het is de drieklapper tegen aartsrivaal Ajax dat Guidetti definitief de status als publiekslieveling geeft.

Voedselvergiftiging

De impulsiviteit van Guidetti levert hem veel op, maar kost hem ook wel eens de kop. Zo trekt hij, met al geel op zak, na een goal tegen RKC Waalwijk zijn shirt uit en mist hij de topper tegen PSV door die rode kaart. De wedstrijd tegen de Eindhovenaren wordt met 3-2 verloren en die nederlaag wordt Guidetti voor een deel aangerekend. De zeven wedstrijden na zijn schorsing scoort de Zweed nog twee keer voordat hij ziek wordt. Guidetti krijgt te maken met een voedselvergiftiging na het eten van bedorven kip. De lichaamsbanen in zijn lichaam raken daardoor aangetast en hij moet maandenlang revalideren.

Schaken weet nog wanneer de selectie de zwakke Guidetti voor het eerst opmerkte. ''We stonden in een rondo en hij zakte door z’n hoeven. We lachten allemaal en dachten dat hij in iemand z’n trucje trapte. Ik zag echter aan z’n gezicht al meteen dat er iets niet klopte. John geeft nooit op en ging eigenlijk gelijk weer terug in de rondo staan. Toen hij daarna weer door z’n hoeven ging wist ik zeker dat er iets mis was. De week daarna ben ik een paar keer bij hem langsgegaan, maar hij was echt een wrak: constant aan het huilen.'' Door de voedselvergiftiging mist Guidetti niet alleen het einde van het seizoen bij Feyenoord, maar ook het EK van 2012 met Zweden.

Leven na Feyenoord

Martin van Geel, toenmalig technisch directeur van de Rotterdammers, wil niets liever dan de spits definitief overnemen. De financiële middelen waren echter niet aanwezig, waardoor Guidetti in de zomer van 2012 terugkeert naar Manchester City. Feyenoord vervangt hem dan met Graziano Pellé, die de status van publiekslieveling dankbaar overneemt van de Zweed. Na twintig doelpunten en zes assists in 23 wedstrijden voor Feyenoord staat Guidetti voor een nieuwe fase in zijn carrière.

Eerst moet hij echter nog herstellen van het virus in zijn zenuwstelsel. Na ruim achttien maanden afwezigheid wordt de Zweed in januari 2014 voor een half jaar verhuurd aan Stoke City. In de tweede helft van het Premier League-seizoen komt de oud-Feyenoorder slechts tot zes wedstrijden, waarin hij niet scoort. In de zomer van hetzelfde jaar vertrekt Guidetti op huurbasis naar Celtic FC, waar hij kampioen van Schotland mee wordt. Met acht goals in 24 wedstrijden heeft hij hier een groot aandeel in.

In de zomer van 2015 vertrekt de Zweed transfervrij bij Manchester City en tekent hij bij Celta de Vigo. Hij keert dan voor het eerst sinds zijn vertrek bij Feyenoord terug in Nederland. In de groepsfase van de Europa League valt hij in de Arena in tegen Ajax, waar hij bij zijn eerste balcontact meteen scoort. Guidetti is logischerwijs het doelwit van spreekkoren en fluitconcerten, iets wat hij beantwoordt door 'FEYENOORD' te roepen naar het publiek en meermaals zijn handen achter zijn oren te houden. In zijn eerste seizoen in Spanje wordt hij uiteindelijk in de halve finale van de Europa League uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar Manchester United.

Grote levensdoel bereikt

Zijn komst naar Spanje blijkt – op dat moment nog – een schot in de roos, daar Guidetti wordt opgeroepen voor Zweden en meegaat naar het EK in 2016. Ook het WK van 2018 maakt de spits vanaf binnen de lijnen mee en daarmee voltooit hij zijn levensdoel: spelen voor Zweden naast de grote Ibrahimovic, iets waar Schaken vast trots op zal zijn. Na het mondiale eindtoernooi in 2018 belandt de carrière van Guidetti echter op een dood spoor. In de zomer van hetzelfde jaar maakt hij de overstap naar Deportivo Alavés. Daar valt de spits tussen schip en wal, waardoor hij in de winter van 2020 op huurbasis naar Hannover 96 vertrekt. De Duitsers lichten de koopoptie, na drie doelpunten en twee assists in veertien wedstrijden, niet: Guidetti keert terug naar Spanje.

Hoe is het nu met... John Guidetti?

De oud-Feyenoorder staat tot op de dag van vandaag nog onder contract bij Alavés, waar hij dit seizoen negen competitiewedstrijden speelde. Een goal maakte hij echter nog niet. Door de moeizame periode in Spanje raakt Guidetti ook uit beeld bij de Zweedse nationale ploeg. Zijn laatste interland dateert alweer van september 2020. Na zijn vertrek uit Rotterdam gaat er eigenlijk geen transferperiode voorbij waar de geruchten over een terugkeer naar Feyenoord niet rondgaan. De 28-voudig international zal met groot plezier terugdenken aan zijn tijd in De Kuip en zich afvragen hoe zijn carrière eruit had gezien als hij de definitieve overstap naar Rotterdam had gemaakt. De constante huurperiodes en natuurlijk de voedselvergiftiging, iets waar Guidetti zelf niks aan kon doen, zullen zijn carrière niet goed hebben gedaan. Hoever de ster van de Zweed had gereikt als hij in de zomer van 2012 definitief naar Feyenoord was gegaan, zullen we helaas nooit weten.

Lees meer over
Hoe is het nu met...? John Guidetti
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties