Hoe is het nu met... Graziano Pellè?

Hoe is het nu met... Graziano Pellè?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12 wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Graziano Pellè.

De Italiaan kwam via 'de zoon van' in De Kuip terecht, werd publiekslieveling, dwong een toptransfer af, voetbalde zichzelf financieel onafhankelijk, leek volgens Italiaanse media terug te keren bij Feyenoord, verdween weer uit beeld en lijkt nu terug te keren op het oude nest.

Begin van carrière

Pellè komt uit de jeugd van het Italiaanse Lecce en stond daar tot 2007 onder contract. De spits speelt sinds zijn debuut in 2004 slechts twaalf keer voor het team en wordt achtereenvolgens uitgeleend aan Catania, Crotone en Cesena. Veel scoort hij niet, maar toch dwingt hij een transfer naar AZ af. Zes miljoen euro kost de spits; destijds een clubrecord voor de Alkmaarders. Pellè, die in de zomer vóór zijn komst naar AZ het EK onder 21 in Nederland speelde, komt op voorspraak van toenmalig AZ-coach Louis van Gaal naar Nederland.

Zijn tijd in Alkmaar wordt echter geen groot succes. In zijn eerste seizoen komt hij nauwelijks tot scoren en door interlandverplichtingen mist hij een groot deel van de voorbereiding op het tweede seizoen, waarna hij uit beeld verdwijnt bij Van Gaal. Na het faillissement van hoofdsponsor DSB wil AZ de Italiaan – vanwege zijn hoge salaris – graag van de hand doen. Dat lukt: Parma biedt uitkomst.

Daar speelt Pellè slechts een half jaar voordat hij in de winterstop wordt uitgeleend aan Sampdoria. Hij scoort vier keer in twaalf wedstrijden. Nadat in de zomer daarna Amauri wordt aangetrokken door Parma, weet de spits genoeg. Hij moet op zoek naar een nieuwe club. Die nieuwe club wordt Feyenoord. Het eerste contact tussen club en speler verloopt echter niet zoals gebruikelijk.

Publiekslieveling in De Kuip

''Ik was op vakantie op Ibiza met een groep vrienden. Op een dag raakten we op het strand aan de praat met een groep Nederlandse meisjes, waarvan er één van hen zat te appen met de zoon van Ronald Koeman. 'Je krijgt de groeten', zei dat meisje tegen me'', herinnert de spits zich in het boek Pellè Spreekt. ''Ik zei dat ze de groeten terug moest doen en dat hij meteen aan z’n vader moest vragen of hij me niet naar Feyenoord wilde halen. Geen idee of het invloed heeft gehad, maar anderhalve maand later werd ik gebeld.''

In Rotterdam wacht Pellè geen makkelijke opgave. Hij moet publiekslieveling John Guidetti doen vergeten. Een groot risico voor Feyenoord; de huurling van Parma had nog nooit meer dan tien competitiedoelpunten in een seizoen gemaakt. Toch zag Koeman een nuttige spits in Pellè. ''Ik ben ervan overtuigd dat hij dit seizoen zeker vijftien goals kan maken.'' Op dat moment een gewaagde uitspraak.

Dat was het mooiste moment uit mijn carrière, ik zal het nooit meer vergeten

Pellè over zijn goal in De Klassieker

Zijn visitekaartje geeft hij meteen af in zijn eerste Klassieker op 28 oktober 2012 als hij in de laatste minuut met een keiharde volley doelman Kenneth Vermeer passeert en de 2-2 maakt. ''Dat was het mooiste moment uit mijn carrière. Ik weet nog dat ik naar de klok keek. We stonden 1-2 achter, het was de 89e minuut en ik wilde mijn eerste Klassieker niet verliezen. Ik riep naar Bruno Martins Indi dat hij me gewoon moest aanspelen. Toen kwam die bal en daarna voltrok alles zich in een flits. Ik wist dat Toby Alderweireld in m’n rug stond en dat hij de bal nooit kon bereiken. Toen die bal erin vloog… ik zal dat nooit meer vergeten. De emotie bij de mensen, mijn teamgenoten, de trainers. Zo’n doelpunt op zo’n moment, onvergetelijk'', geeft de spits in hetzelfde boek aan.

Artikel gaat verder onder de video

De Rotterdammers namen Pellè in de zomer van 2013 voor drie miljoen euro definitief over van Parma. Met zijn doelpuntenproductie in zijn eerste seizoen – 27 doelpunten en tien assists in 29 wedstrijden – blijkt de spits immers een schot in de roos. In zijn tweede seizoen maakt Pellè de eerste twee hattricks uit z’n carrière, groeit hij uit tot aanvoerder en dwingt hij een transfer af naar Southampton, waar ook Koeman naar vertrokken is. Transfersom? Tien miljoen euro. Daarmee verruilt de spits Feyenoord – waar hij in totaal in 57 competitieduels vijftig keer scoorde – in voor de Engelsen.

Leven na Feyenoord

Het Southampton van Koeman verrast vriend en vijand en presteert uitstekend in de Premier League. Ook Pellè kan het niveau aan. In zijn eerste seizoen in Engeland scoort hij twaalf keer in 38 wedstrijden, in zijn tweede seizoen elf keer in dertig wedstrijden. De spits wordt in z’n eerste maand in de Premier League meteen verkozen tot de Speler van de Maand en maakt een paar weken later zijn debuut in het Italiaans nationale elftal.

Southampton, Koeman en Pellè blijken een match made in heaven te zijn. Meerdere spelers van die spelersgroep spelen nu in de wereldtop (Virgil van Dijk en Sadio Mané) en presteerden in de wedstrijden die ze samen met Pellè speelden boven hun kunnen. In het eerste seizoen onder Koeman eindigt Southampton zevende, in het tweede seizoen zesde: een clubrecord.

Financieel onafhankelijk

De spits gaat met Italië mee naar het EK in 2016 en heeft daar een basisplaats. Na het toernooi maakt Pellè een verrassende keuze: hij verkast naar Shandong Luneng voor het sportieve project en omdat hij de Chinese competitie sinds kind af aan al op de voet volgt. De 25 miljoen euro die hij in twee jaar gaat verdienen is slechts bijzaak. De spits speelt in ruim drieënhalf jaar 101 wedstrijden en scoort daarin 51 keer. Ook wint hij de Chinese beker. Eind 2021 vertrekt de spits transfervrij.

De toen 35-jarige spits moet dan – samen met eveneens oud-Feyenoorder Joshua Zirkzee – zijn oude club Parma behoeden van degradatie uit de Serie A. Dat lukt niet. Hoewel de spits nog wel dertien competitiewedstrijden meespeelt, scoort hij slechts één keer. Parma degradeert, Pellè vertrekt transfervrij. Afgelopen zomer gaan er hier en daar wat geruchten over een eventuele terugkeer naar Rotterdam, maar van een overstap komt het niet.

Hoe is het nu met... Graziano Pellè?

De spits zit tot op de dag van vandaag nog zonder club, maar daar lijkt op korte termijn verandering in te komen. Pellè zou in beeld zijn bij Sampdoria om daar Gabbiadini te vervangen. Zo lijkt de Italiaan, na een carrière waar hij van tevoren voor getekend had, zijn loopbaan af te sluiten bij de club die hem naar Feyenoord liet gaan: een transfer waar hij veel aan te danken heeft.

Lees meer over
Graziano Pellè Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties