Hoe is het nu met... Bart Nieuwkoop?

Hoe is het nu met... Bart Nieuwkoop?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12 wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Bart Nieuwkoop.

De rechtsback trok afgelopen zomer na exact tien jaar de deur achter zich dicht in De Kuip. Nieuwkoop stapte transfervrij over naar Royale Union Saint Gilloise uit België. De club, die vorig seizoen promoveerde naar het hoogste niveau, verrast vriend en vijand en staat momenteel bovenaan in de Jupiler Pro League met negen punten voorsprong op nummer twee Club Brugge.

Tijd bij Feyenoord

De inmiddels 25-jarige Nieuwkoop speelde tot 2011 in de jeugd van RBC Roosendaal. In datzelfde jaar werd de club failliet verklaard en daardoor moest Nieuwkoop op zoek naar een nieuwe club. Dat werd Feyenoord. De verdediger ontwikkelde zich snel op Varkenoord, dat werd beloond met meerdere interlands voor Nederland Onder 17, 18 en 19.

Nieuwkoop maakte in 2015, vier jaar na zijn komst, zijn debuut voor Feyenoord in de uitwedstrijd tegen De Graafschap (1-2). In dat seizoen zou de jeugdexponent van de Rotterdammers voornamelijk fungeren als stand-in van Rick Karsdorp, totdat laatstgenoemde in het kampioensjaar voor langere tijd geblesseerd raakt. Nieuwkoop pakt zijn kans en groeit uit tot een vaste waarde in de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Zijn grootste beloning komt op 14 mei 2017, als Nieuwkoop in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1) de voorkeur krijgt boven Karsdorp en door middel van een snelle ingooi aan de basis staat van het iconische doelpunt van Dirk Kuyt in de eerste minuut. Nieuwkoop zou in die wedstrijd tachtig minuten meespelen.

Artikel gaat verder onder de video

De verdediger werd gedurende zijn tijd bij Feyenoord regelmatig geplaagd door blessures. Dat zorgt ervoor dat Nieuwkoop de seizoenen na het kampioenschap langzaam uit het zicht verdwijnt en uiteindelijk in de zomer van 2019 wordt uitgeleend aan Willem ll. De periode in Tilburg bevalt hem goed, totdat de plotselinge corona-uitbraak de Eredivisie stillegt en uiteindelijk ook definitief stopt. In zijn laatste seizoen bij de Rotterdammers speelt hij, mede door een hamstringblessure die hem maar liefst vier maanden aan de kant houdt, nog slechts 19 wedstrijden mee. Dan maakt de verdediger een verrassende keuze.

Vertrek naar België

Nieuwkoop, die door zijn transfervrije status veel interesse geniet, kiest voor de Belgische promovendus Royale Union Saint Gilloise. De ploeg uit Brussel promoveerde afgelopen zomer na 48 jaar weer naar het hoogste niveau in België. Een ontzettend knappe prestatie, daar de club zich drie jaar geleden nog op het nippertje handhaafde in de eerste klasse B, het tweede niveau in België.

Nieuwkoop begint goed bij zijn nieuwe club. Na de eerste vijf wedstrijden in de competitie als invaller gefungeerd te hebben maakt hij in de zesde competitiewedstrijd zijn basisdebuut voor de Belgen. Zijn goede spel wordt beloond: opeenvolgende wedstrijden start Nieuwkoop in de basis. Van de 25 wedstrijden in de competitie mist hij er één; hij was toen geschorst door zijn vijfde gele kaart. Van blessures heeft de verdediger ook geen last meer in Brussel.

Niet alleen Nieuwkoop doet het geweldig, de rest van het team steekt dit seizoen ook in uitstekende vorm. De promovendus staat momenteel zelfs op eenzame hoogte in de Jupiler Pro League. Union heeft na 25 wedstrijden negen punten meer dan Club Brugge. Afgelopen weekend, waarin Nieuwkoop wederom de negentig minuten volmaakte, won het in eigen huis ook de derby van Anderlecht (1-0).

Van kampioenskoorts is bij Union nog geen sprake. ''Of het kampioenschap bij ons al leeft? Nee, nog niet'', zei Nieuwkoop afgelopen maandag bij FC Afkicken. ''We weten dat we het nog zwaar gaan krijgen. We hebben veel toppers gehad en volgende week krijgen we Antwerpen nog, dat is ook een serieuze topper. Dat gaat lastig worden. Daarna zijn het, uit m’n hoofd, nog acht wedstrijden waarin we ook resultaten moeten gaan halen willen we bij de eerste zes eindigen voor de play-offs.''

Weg naar het kampioenschap

De competitie in België steekt anders in elkaar dan in Nederland. Na de reguliere competitie worden er play-offs afgewerkt, waarbij de bovenste zes clubs het nogmaals twee keer tegen elkaar opnemen (heen- en terugwedstrijd). Dit betekent dat de top zes in totaal 40 wedstrijden afwerkt, waarvan 30 in de reguliere competitie en tien in de play-offs. Bij de start van de play-offs wordt het puntenaantal, dat de deelnemende ploegen in de reguliere competitie hebben behaald, gedeeld door twee en naar boven afgerond.

''Mochten we ons daarvoor plaatsen dan worden het nog hele zware wedstrijden. We hopen in eerste instantie de play-offs te halen en daar zo goed mogelijk te presteren'', vervolgt de oud-Feyenoorder, die met zijn ploeg in hetzelfde schuitje zit als Leicester City in 2016. De Engelsen spraken destijds onderling af om het seizoen samen af te maken en zo historie te schrijven. De Belgen volgen dat voorbeeld ook, geeft Nieuwkoop aan. ''We blijven bij elkaar; er gaat niemand weg deze winter. Dat is één ding dat zeker is. Dat hebben we allemaal ook tegen elkaar gezegd.''

Ik heb het plezier in het voetbal weer helemaal teruggevonden

Nieuwkoop over zijn start bij Union

De verdediger heeft geen plannen om na een eventueel kampioenschap een stap te gaan maken. ''Na een aantal jaar Feyenoord, waar ik eigenlijk nooit vaste basisspeler ben geweest, wilde ik eens ervaren hoe het is om dat wel te zijn. Tijdens m’n huurperiode bij Willem ll was ik dat wel, maar dat seizoen werd vroegtijdig afgebroken door corona. Dat was een jaar waarin ik me echt ontwikkeld heb en daardoor sterker terugkwam bij Feyenoord. Nu speel ik elke wedstrijd negentig minuten en heb ik het plezier in het voetbal weer helemaal teruggevonden. Er is een hele goede positieve sfeer hier en dat vind ik heel prettig.''

Nu we over de helft van de competitie zijn lonkt de Champions League en het kampioenschap voor Union en Nieuwkoop. 'Een voetbalsprookje', wordt het verhaal van Royale Union Saint Gilloise door (inter)nationale media genoemd.

Hoe is het nu met... Bart Nieuwkoop?
Lees meer over
Bart Nieuwkoop Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties