Hoe is het nu met... Ryo Miyaichi?

Hoe is het nu met... Ryo Miyaichi?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Ryo Miyaichi.

De Japanner groeide in korte tijd uit tot publiekslieveling bij Feyenoord, ging voor zijn kans bij Arsenal, werd opnieuw tijdelijk gestald in de Eredivisie en staat nu onder contract in zijn geboorteland. Hoe is het nu met Ryo Miyaichi?

Begin carrière

De aanvaller begint zijn carrière in 2001 in de jeugd van het Japanse Sylphid FC, waar hij tot 2007 zou spelen. Miyaichi maakt in dat jaar de overstap naar Chukyo High School, waar hij door zijn kwaliteiten meteen opvalt en door verschillende scouts in de gaten wordt gehouden. De Japanner werkt vóór zijn veertiende al twee stageperiodes af bij Feyenoord en maakt indruk: Stanley Brard is zeer gecharmeerd van hem. Aan interesse heeft Miyaichi geen gebrek. Arsenal handelt het snelst en legt hem eind 2010 voor vijf seizoenen vast. De Japanner wordt gehaald met het oog op de toekomst, maar zou naar verluidt door zijn talent snel kunnen rekenen op veel speelminuten in het eerste.

De dan 18-jarige aanvaller krijgt echter geen werkvergunning in Engeland en wordt tijdelijk gestald bij Feyenoord, dat hem niet uit het oog is verloren na zijn stageperiodes in Rotterdam. Twee dagen na zijn komst maakt Miyaichi zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Vitesse (1-1), waar hij meteen indruk maakt. Zijn flair, snelheid, acties en dreiging vallen in de smaak bij Het Legioen. De bescheiden aanvaller spreekt geen woord Engels en kan dus niet geïnstrueerd worden door de technische staf of zijn medespelers. Miyaichi speelt en positioneert zichzelf op gevoel. Iets wat verrassend goed uitpakt.

In zijn tweede wedstrijd voor Feyenoord, thuis tegen Heracles Almelo, maakt hij zijn eerste goal. Daarmee wordt hij de jongste Japanse doelpuntenmaker in de Eredivisie ooit. Miyaichi is na twee wedstrijden al een publiekslieveling in De Kuip en de media staat voor hem in de rij. Wie is deze bescheiden jongen die na twee wedstrijden de harten van het Feyenoord-publiek voor zich heeft gewonnen? De media komen het niet te weten. Arsenal verbiedt haar huurling namelijk om met de pers te praten en last een mediastilte in.

''Arsenal heeft ons officieel per brief op de hoogte gesteld van hun standpunt over de ontwikkeling van Ryo'', meldde een woordvoerder van de Rotterdammers destijds. ''Ze willen dat hij zich snel thuis gaat voelen bij ons en dat hij snel de Engelse taal leert. Daarbij wil Arsenal dat zijn focus volledig op voetbal ligt. Dus momenteel geen interviews en andere activiteiten voor de media.''

Ryodinho

Twee maanden na zijn debuut is Miyaichi wederom de grote man. In de met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen Willem ll maakt hij twee goals en geeft hij twee assists. Hij wordt na de wedstrijd uitgeroepen tot Man of the Match en krijgt de bijnaam 'Ryodinho'. De Japanner zou in zes maanden tijd uiteindelijk twaalf wedstrijden spelen voor de Rotterdammers, waarin hij drie keer scoort en vijf assists geeft. Miyaichi zegt in de zomer van 2011, wanneer hij weer is terugkeert bij Arsenal, dat hij ontzettend heeft genoten van zijn tijd in Rotterdam.

''Het was mijn eerste jaar als professional en, hoewel maar een half seizoen, een fantastische ervaring. Ik had geluk om daar te mogen spelen. Ik werd omringd door fantastische supporters en een uitstekende technische staf en ik ben ze allemaal dankbaar. Ik voelde een band toen ik voor Feyenoord speelde.'' De aanvaller genoot van zijn bijnaam, maar was ook realistisch. ''Ik moet nog bergen werk verzetten om hetzelfde te bereiken als Ronaldinho.''

Terug naar Arsenal

Miyaichi gaat voor zijn kans bij Arsenal in de zomer van 2011. Hij maakt zijn (basis)debuut in de FA-Cup wedstrijd tegen Shrewsbury Town onder toeziend oog van - toenmalig aanvoerder van The Gunners - Robin van Persie, die lovend is over de snelle aanvaller. ''Hij is een geweldige jongen. Als je kijkt naar naar zijn lichaamstaal en de manier waarop hij speelt, dan blijkt uit alles dat hij plezier heeft. Hij houdt van voetbal en is gewoon een goede jongen. Ik weet zeker dat hij een mooie en lange carrière bij Arsenal zal hebben'', voorspelde Van Persie. ''Hij heeft alles om hier een publiekslieveling te worden. Hij is positief, werkt hard, is technisch en kan dribbelen; hij heeft alles waar een supporter naar op zoek is.''

Ik weet zeker dat hij een mooie en lange carrière bij Arsenal zal hebben, hij heeft alles om hier een publiekslieveling te worden

Robin van Persie over Miyaichi in 2011

Dat was op dat moment niet eens zo’n gekke uitspraak. Toch zou de carrière van Miyaichi uiteindelijk anders lopen. De aanvaller wordt in de winter van 2012 namelijk verhuurd aan Bolton Wanderers. Na twaalf wedstrijden zonder doelpunten komt hij in de zomer van 2012 opnieuw terug bij Arsenal, dat hem meteen weer uitleent aan Wigan Athletic. Miyaichi begint in dat seizoen met blessureleed te kampen. Door twee enkelblessures mist de Japanner in totaal ruim zeven maanden, wat ertoe leidt dat hij gedurende dat seizoen slechts vier wedstrijden speelt.

Tergend blessureleed

In het seizoen 2013 – 2014 besluit Miyaichi om bij Arsenal te blijven, waar hij in het tweede zijn (weinige) minuten maakt. Maar ook dan slaat het noodlot meermaals toe. Door gekneusde ribben, een hamstring- en dijbeenblessure staat de Japanner dat seizoen ruim tien maanden aan de kant. In de zomer van 2014 mist hij de hele voorbereiding met de Engelsen door een enkelblessure, maar wordt hij wel uitgeleend aan FC Twente. Hoewel hij dat seizoen blessurevrij blijft, speelt hij slechts tien wedstrijden voor de ploeg uit Enschede.

Hoe is het nu met... Ryo Miyaichi?

Na vijf jaar en zeven wedstrijden in het shirt van Arsenal vertrekt Miyaichi in de zomer van 2015 door de achterdeur. De oud-Feyenoorder tekent een contract bij FC St. Pauli, dat hem transfervrij overneemt. Ook in de tweede divisie van Duitsland wordt hij achtervolgt door blessures. In de zes jaar die hij daar uiteindelijk zou spelen staat hij 972 (!) dagen aan de kant door blessures. Daardoor komt hij tot slechts 77 wedstrijden in het shirt van St. Pauli; een gemiddelde van twaalf wedstrijden per seizoen.

Miyaichi heeft afgelopen zomer genoeg gezien van Europa en vertrekt transfervrij naar Yokohama F. Marinos, spelend in de hoogste divisie van Japan. De aanvaller kampt dit seizoen niet meer met blessures, maar hoeft ook niet op speelminuten te rekenen. In de achttien wedstrijden in de Japanse competitie tot nu toe speelde hij (verdeeld over twee wedstrijden) slechts 45 minuten mee, zat hij één keer negentig minuten op de bank en in de overige vijftien duels op de tribune. De inmiddels 29-jarige Miyaichi, die twee interlands voor Japan achter zijn naam heeft staan, had zijn carrière na zijn tijd bij Feyenoord toch anders voorgesteld. Helaas heeft hij – mede door blessures – nooit zijn volledige potentie kunnen bereiken.

Lees meer over
Ryo Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties