Hoe is het nu met... Ridgeciano Haps?

Hoe is het nu met... Ridgeciano Haps?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12 wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Ridgeciano Haps.

De linksback kwam voor een hoog transferbedrag naar Feyenoord, kwam in beeld voor het Nederlands elftal, kampte vervolgens met veel blessureleed, zag Tyrell Malacia de voorkeur krijgen op de linksbackpositie en schreef vorig weekend geschiedenis in Italië. Hoe is het nu met Ridgeciano Haps?

Begin carrière

De linksback begint zijn voetballeven in de jeugd bij Zwaluwen Vooruit. Haps speelt daarna ook in de opleidingen van Ajax, Elinkwijk en AFC alvorens hij in 2006 bij AZ belandt. Zeven jaar later maakt de verdediger in 2013 op twintigjarige leeftijd zijn debuut voor de Alkmaarders onder toenmalig trainer Gertjan Verbeek. In de eerste seizoenshelft wordt hij ook nog beloond met speelminuten in de KNVB Beker en de Europa League. Om zich verder te kunnen ontwikkelen wordt Haps in de winterstop van hetzelfde seizoen verhuurd aan Go Ahead Eagles. Daar komt hij in de tweede seizoenshelft tien keer in actie.

De jaren daarna gaat het snel met Haps. De linksback maakt met zijn rushes furore op de linkerflank en wordt door menig analist steeds nadrukkelijker in verband gebracht met het Nederlands elftal. Haps wordt gedurende zijn tijd bij AZ beschouwt als de meest veelbelovende linksback van Nederland, maar een oproep voor Oranje blijft opmerkelijk genoeg uitblijven. De bondscoach van destijds, Danny Blind, gaf echter de voorkeur aan een andere linksback die toevallig dezelfde achternaam had.

Tijd bij Feyenoord

Dat bondscoach Blind, die overigens wel vaker opmerkelijke keuzes maakte, Haps over het hoofd ziet, betekent niet dat de rest van Nederland dat ook doet. Feyenoord is in de zomer van 2017 namelijk nadrukkelijk geïnteresseerd in de diensten van de verdediger. De Rotterdammers moesten na het kampioenschap doorselecteren. Feyenoord kon door de topverkopen van Rick Karsdorp en Terence Kongolo – voor 16 en 15 miljoen euro – en de inkomsten van de Champions League de transfermarkt op. Dat deed toenmalig technisch directeur Martin van Geel dan ook. Feyenoord gaf die zomer liefst 26,8 miljoen euro uit aan nieuwe versterkingen; Haps was er daar één van.

Hoewel de verdediger, die voor zes miljoen euro overkomt, in zijn eerste seizoen in De Kuip regelmatig met wat blessures kampt, maakt hij wel indruk. Met zijn snelle stappen en drive vormt hij een gevaarlijke tandem op de linkerflank in combinatie met Sam Larsson en Jean-Paul Boëtius. Menig supporter wacht af tot Haps op z’n minst een keer bij de voorselectie van Oranje zit, maar dat gebeurt niet. Misschien volgend seizoen.

Maar dan slaat het noodlot toe. Haps raakt in de zomer van 2018 zwaar geblesseerd aan zijn been en staat liefst zes maanden aan de kant. De verdediger ziet Malacia langzaam maar zeker zijn plek in de verdediging innemen. De jeugdexponent van de Rotterdammers pakt zijn kans en lijkt zijn plek voorlopig ook niet meer af te staan. Ook in de tweede helft van het seizoen 2018 – 2019 staat Haps een maand aan de kant met een hamstringblessure. Dit alles leidt ertoe dat hij in dat seizoen slechts elf wedstrijden speelt.

Het seizoen erna raakt de verdediger opnieuw zwaar geblesseerd. Dit keer aan z’n knie. Haps staat twee en een halve maand aan de kant en ziet ook Malacia steeds beter worden. Een terugkeer als onbetwiste basisspeler lijkt steeds onrealistischer te worden. Het seizoen wordt dan ook nog eens gestaakt door de opkomst van het coronavirus. Haps is eindelijk fit, maar de competitie gaat over vijf maanden pas weer verder.

Zijn laatste seizoen in Rotterdam begint wederom slecht. Haps is meer dan een maand afwezig en toenmalig hoofdtrainer Dick Advocaat kan en mag niet zeggen waarom we de verdediger niet meer zien. Ruim een jaar later komt de linksback met een verklaring. ''Ik wil mijn verhaal met jullie delen, mijn vader had anderhalf jaar geleden last van zijn borst, had een MRI gemaakt en zo kwamen we erachter dat hij longkanker fase 3 had, dat betekende dus dat het 50/50 was of hij het zou overleven of niet. Ik was mentaal en fysiek zo gebroken omdat ik het met bijna niemand erover heb gehad. Ik heb er een jaar lang mee gelopen totdat ik het lichamelijk/geestelijk niet meer aan kon om te kunnen voetballen en ben daardoor ook nog eens een paar dagen in het ziekenhuis beland.'' De vader van Haps herstelt gelukkig.

Als de verdediger zijn rentree in het team van Advocaat maakt, realiseert hij dat Malacia de onbetwiste linksback is geworden in De Kuip. Haps speelt tegen het einde van het seizoen nog een paar keer als gelegenheidsrechtsback, maar weet dat hij na exact honderd wedstrijden voor Feyenoord beter elders een nieuwe start kan maken. De verdediger maakt dan ook de keuze om voor het Surinaamse elftal uit te komen en gaat mee naar de Gold Cup.

Leven na Feyenoord

Die nieuwe start komt er pas op de laatste dag van de transferwindow van afgelopen zomer. Haps vertrekt, ondanks een nog doorlopend contract en een geschatte marktwaarde van 4.5 miljoen euro, voor slechts vijf ton naar het Italiaanse Venezia. "Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn tijd bij Feyenoord", vertelde Haps destijds. "Ik heb in Rotterdam mooie momenten beleefd, prijzen gepakt en een mijlpaal bereikt met honderd duels in het eerste. Dat is me veel waard. Ik zal de club, de supporters en De Kuip enorm missen, maar ik blijf jullie intensief volgen. Nu is het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan in een topcompetitie. Bedankt voor alles!"

Venezia is vorig seizoen gepromoveerd uit de Serie B en wil hoge ogen gooien in de hoogste divisie in Italië. Er wordt veel geïnvesteerd in de selectie. Zo zijn dit seizoen bijvoorbeeld ook Sergio Romero, Mickaël Cuisance en Ethan Ampadu het team komen versterken.

Hoe is het nu met... Ridgeciano Haps?

Toch beginnen Venezia en met name Haps stroef. In de eerste vijf wedstrijden pakken de Italianen slechts drie punten en de linksback mist, na de eerste wedstrijd negentig minuten op de bank te hebben gezeten, de vier duels daarna door een spierblessure. Het blijkt gelukkig geen voorbode van wat komen gaat.

Haps maakt in de achtste competitiewedstrijd namelijk zijn debuut voor Venezia en speelt de volledige wedstrijd mee. De tien wedstrijden daarna start hij allemaal in de basis en speelt hij naar behoren. Dan raakt Haps besmet met het coronavirus en moet hij twee wedstrijden toekijken. Als hij weer uit quarantaine mag maakt hij zijn rentree tegen Napoli voordat hij vorig weekend geschiedenis schrijft.

De oud-Feyenoorder maakt de 1-1 tegen Torino en wordt daarmee de eerste Surinaamse international ooit met een goal in de Serie A. Venezia won uiteindelijk met 1-2 en deed daarmee goede zaken in de strijd om degradatie. De Italianen staan nu zeventiende met evenveel punten als nummer achttien Cagliari (Venezia heeft wel één wedstrijd minder gespeeld) en lijken dus een spannende strijd tegemoet te gaan wat betreft handhaving. Haps is mits hij fit is een vaste waarde bij de promovendus en lijkt nu, na een aantal zware jaren door tergend blessureleed, eindelijk de smaak te pakken te hebben. Het is hem gegund.

Lees meer over
Ridgeciano Haps Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties