Hoe is het nu met... Stefan Babović?

Hoe is het nu met... Stefan Babović?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Stefan Babović.

De Serviër werd 'door zijn pa gehaald en door zijn pa betaald', speelde tien wedstrijden voor Feyenoord en was onder andere tijdens drie periodes actief bij FK Partizan, de tegenstander van de Rotterdammers in de Conference League. Hoe is het nu met Babović?

Begin carrière

De middenvelder wordt in zijn jeugd opgepikt door FK Partizan en maakt op zijn zeventiende zijn debuut in de hoofdmacht. Babović staat bekend als een groot talent maar vertrekt twee jaar later alweer bij de Serven omdat de trainer het niet in hem ziet zitten. Babović is de zoon van een steenrijke zakenman die meerdere grote bedrijven heeft opgericht en graag wordt betrokken bij de carrière van zijn zoon. Dat blijkt als hij, volgens geruchten, destijds gedreigd zou hebben om de corruptie binnen Partizan naar buiten te brengen als zijn zoon – ondanks een nog doorlopend contract – niet transfervrij mocht vertrekken. Dat bleek succesvol: Babović vertrekt transfervrij naar OFK Beograd.

De middenvelder speelt daar prima en komt in beeld bij buitenlandse scouts. Aad de Mos, toen nog trainer van Vitesse, wil hem graag naar Arnhem halen. Dat mislukt en Babović tekent een jaar later bij FC Nantes. Daar heeft hij volgens betrokkenen last van sterallures en krijgt hij het op de training onder meer aan de stok met ploeggenoot Djamel Abdoun na een uit de hand gelopen potje voettennis. De ruzie gaat in de kleedkamer verder en loopt daar volledig uit de hand. Terwijl zijn ploeggenoot zijn schoenen uittrekt haalt Babović uit en schopt hem knock-out. Het levert Abdoun een gebroken kaak op. Verder vergeet de Serviër bij een uitwedstrijd zijn sporttas mee te nemen en speelt hij met stukjes karton in plaats van scheenbeschermers.

Tijd bij Feyenoord

FC Nantes degradeert uiteindelijk naar de Ligue 2 en Babović mag vertrekken. Feyenoord is geïnteresseerd om de middenvelder op huurbasis over te nemen, maar zijn salaris vormt een struikelblok. De Rotterdammers waren niet in staat om aan de financiële eisen van de Serviër te voldoen en bedachten een constructie. Zijn salaris werd betaald door zijn vader, die tegelijkertijd zijn zaakwaarnemer was. Papa Babović huurde een skybox in De Kuip en het geld dat daardoor binnenkwam werd netjes overgemaakt aan Stefan: 'door z’n pa gehaald, door z’n pa betaald'.

Hij maakt z’n basisdebuut voor Feyenoord in Amsterdam tijdens De Klassieker. Een minuut na de goal van Demy de Zeeuw kreeg Babović rood na een elleboog richting Jan Vertonghen. Per ongeluk, dat wel. ''Ik blijf erbij dat het een ongeluk was. Ajax heeft ons gewoon genaaid'', zo verklaart hij later. De Rotterdammers zouden de wedstrijd uiteindelijk met 5-1 verliezen. Na zijn schorsing maakt hij zijn rentree in de basis tegen FC Groningen. Babović scoort en gaat compleet uit zijn dak, maar weet op dat moment – uiteraard – nog niet dat dat zijn enige doelpunt in het shirt van Feyenoord zal zijn.

Babović zou uiteindelijk nooit een vaste basisspeler worden bij Feyenoord. Publiekslieveling werd hij wel. Het was een harde werker en hij noemde Ajax altijd 'zero-twenty'. Ook liet hij meermaals weten dat hij misschien nog wel tien jaar bij Feyenoord zou blijven. Dat zou echter nooit gebeuren. Toenmalig trainer Mario Been maakt na de winterstop nog 65 minuten gebruik van de Serviër voordat hij na tien wedstrijden in het shirt van Feyenoord wordt teruggestuurd naar Nantes. Door zijn teleurstellende verblijf in De Kuip ziet hij ook z’n plek in de WK-selectie van 2010 van Servië in rook opgaan.

Been haalde vorige week in de Dick Voormekaar-podcast nog herinneringen op aan zijn tijd met Babović. ''Dat was wel een verhaal hé. In die tijd moesten we ook wel. We stonden volgens mij 43 miljoen euro in het rood, dus het was lekker dat er een hele rijke vader een speler aandroeg en dan ook nog eens zelf betaalde. Dat was altijd welkom.'' De ex-trainer van Feyenoord sprak van een aardige gozer die best aardig kon voetballen.

Leven na Feyenoord

Door de financiële situatie van Feyenoord wordt Babović dus niet definitief overgenomen. Bij FC Nantes werd zijn contract verscheurd en hij vertrekt transfervrij naar FK Partizan. Daar werd hij in zowel zijn eerste als tweede seizoen kampioen en bemachtigde hij een plek in het team van het jaar. Babović koos toen voor een stap naar Real Zaragoza, maar dat pakt niet uit zoals gehoopt. De Spanjaarden degraderen en de oud-Feyenoorder moet vertrekken. Hij keert dan wederom terug naar zijn geboorteland en gaat spelen bij FK Voždovac. Daar misdraagt hij zich regelmatig: hij vliegt een scheidsrechter aan na een rode kaart en krijgt het aan de stok met supporters.

In 2015 keert hij wederom terug bij FK Partizan, waar hij in zijn eerste seizoen weer meteen kampioen wordt. Babović, de aanvoerder van de ploeg, kan zich alleen ook daar niet gedragen. Zo kreeg hij tijdens de wedstrijd te maken met spreekkoren die hij beantwoordde met een middelvinger. Nadat de supporters iets over zijn familie riepen sloegen de stoppen door en wilde hij de tribune oprennen. Zijn medespelers konden hem echter in bedwang houden. Drie maanden na het incident wordt zijn contract ontbonden en hangt de Serviër zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

COO in de agribusiness en 'toekomstig eigenaar Feyenoord'

Hoewel ze nooit samen hebben gespeeld hebben Kalou en Babović wel iets gemeen: ze worden na hun spelerscarrière beiden actief in de agribusiness. Kalou zit tegenwoordig in de kippen, Babović koos er in 2016 voor om fulltime aan de slag te gaan bij Victoria Group, een grote Servische holding die actief is in de agribusiness. De oprichter van het bedrijf? Juist, zijn vader. In 2017 werd Babović zelfs benoemd tot COO van het bedrijf.

Hoe is het nu met... Stefan Babović?

Het bedrijf heeft in 2018 een omzet van 306,9 miljoen euro. Dat het bij de familie Babović financieel nog steeds goed gaat blijkt wel uit een interview dat Stefan vorige week gaf. De Serviër wil binnen vijf jaar namelijk Feyenoord kopen. ''De stad, de fans, mijn teamgenoten en de club waren allemaal geweldig voor me. Bij Partizan was ik aanvoerder, maar bij Feyenoord heb ik de beste tijd van mijn leven gehad. Het is de mooiste club van de wereld. Ik kreeg overal liefde'', gaf Babović aan. Zijn plannen om de club te kopen zijn bloedserieus. ''Ik wil de club helpen om tot het hoogste niveau te komen. Ik wil kampioen worden en in de Champions League spelen. Daar horen ze thuis.'' De Serviër heeft tot slot ook nog een oproep aan Het Legioen. ''Ze zijn altijd welkom in mijn kantoor en in mijn stad. Ik ben een Feyenoorder en Rotterdammer. Ik hoop dat we nog veel winnen in de toekomst.''

Lees meer over
Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties