Hoe is het nu met... Colin Kazim-Richards?

Hoe is het nu met... Colin Kazim-Richards?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Colin Kazim-Richards.

De aanvaller was in 2014 de eerste spits van Feyenoord, misdroeg zich regelmatig, vertrok transfervrij naar Celtic, speelde daarna nog voor zes verschillende clubs en is nu onderdeel van een mooi voetbalverhaal in Engeland. Hoe is het nu met Colin Kazim-Richards?

Begin carrière

De Turks-Engelse spits begint zijn carrière in 1995 in de jeugd van Interwood. Na een tussenstop bij QPR komt Kazim-Richards in 1998 in de jeugdopleiding van Arsenal terecht, waar hij drie jaar zou spelen. De spits maakt dan de overstap naar de academie van Bury, waar hij in 2004 zijn debuut voor het eerste elftal maakt. Kazim-Richards zou in dat seizoen dertig wedstrijden spelen waarin hij drie doelpunten maakt. De oud-Feyenoorder maakt al na één seizoen bij Bury de transfer naar Brighton, waar hij ook maar één seizoen zou blijven.

In 2006 tekent hij bij Sheffield United, waar hij wederom maar één jaar speelt. In de zomer van 2007 vertrekt Kazim-Richards voor twee miljoen euro naar het Turkse Fenerbaçhe. Daar zou hij tot 2011 onder contract staan voordat hij uiteindelijk de transfervrije overstap maakt naar Galatasaray: de aartsrivaal. Daar komt hij tot 31 optredens en vijf doelpunten, maar wordt hij in twee jaar tijd ook twee keer verhuurd: aan Olympiakos en Blackburn Rovers. In 2013 wordt hij dan voor 250.000 euro overgenomen door Bursaspor. Ook dat elftal heeft het na één jaar al gezien met Kazim-Richards en verhuurt hem aan Feyenoord. De dan 28-jarige spits heeft op dat moment al bij negen clubs gespeeld.

Tijd bij Feyenoord

In de huurconstructie met Bursaspor is een optie bedongen om de spits transfervrij over te nemen. Kazim-Richards debuteert in 2014 in de thuiswedstrijd tegen Willem II, waar hij meteen scoort. Hij kan echter niet voorkomen dat Feyenoord met 1-2 verliest. Bij zijn komst in De Kuip speelt Kazim-Richards voor het eerst in zijn carrière als nummer negen. De aanvaller was tot dat moment meer een buitenspeler en geeft aan dat hij spelen in de spits ''heel leuk'' vindt. Dat blijkt ook uit zijn statistieken in zijn eerste seizoen. Kazim-Richards maakt elf doelpunten en geeft acht assists in 27 wedstrijden. Hij kan echter niet voorkomen dat Feyenoord in de play-offs om Europees voetbal verliest van sc Heerenveen. De Rotterdammers besluiten dan de optie in het huurcontract te lichten en leggen de spits transfervrij vast.

In de zomer van 2015 staan de Rotterdammers met de aanstelling van clublegende Giovanni van Bronckhorst voor een nieuw (achteraf gezien uiterst succesvol) tijdperk. Het draagvlak van Kazim-Richards wordt echter steeds minder binnen de muren van De Kuip. De spits was in zijn eerste seizoen meermaals betrokken bij opstootjes, schandalen of andere misdragingen. Voor Feyenoord reden genoeg om Michiel Kramer naar Rotterdam te halen, die in het seizoen daarvoor aan de lopende band scoorde bij ADO Den Haag. Met de komst van de nieuwe spits verdwijnt Kazim-Richards naar de bank. Iets waar hij niet mee om kan gaan.

In de tweede wedstrijd van het seizoen, uit bij SC Cambuur (0-2), wordt Kazim-Richards gewisseld voor Kramer die ook meteen scoort. De Turkse-Engelsman uit zijn frustratie door langs de lijn tegen bidons te trappen en verbaal ruzie te maken met Van Bronckhorst. Het zou het begin van het einde zijn voor Kazim-Richards bij Feyenoord. De druppel die de emmer voor Gio, zijn staf en eigenlijk de hele club laat overlopen is wanneer Kazim-Richards journalist Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad bedreigt. "Deze man bleef maar dingen schrijven die niks met voetbal te maken hadden. Het was niet mijn schuld dat ik niet speelde, de coach koos gewoon voor Kramer. Wij waren goed met elkaar. Maar toch bleef hij proberen om problemen tussen ons te maken.''

''Ik zag in de kranten berichten die niet waar waren. Dat werd moeilijk. Toen heb ik tegen die journalist gezegd: 'Als je een probleem hebt, laten we erover praten''', zei de spits een aantal jaar geleden daarover in gesprek met Four Four Two. ''Natuurlijk zei ik het iets directer, dus begon hij te huilen dat ik hem had bedreigd. Ik heb dat niet gedaan, maar het was voor Feyenoord makkelijk om er een probleem van te maken. Ik verdiende veel geld en speelde niet veel, dus zakelijk gezien was het een makkelijke beslissing om me weg te werken.'' Kazim-Richards wordt na dit incident inderdaad geschorst door de club en vertrekt na de winterse transferwindow uiteindelijk transfervrij naar Celtic.

Clubhoppen

Maar ook in Schotland weten ze niet hoe snel ze van de spits af moeten. Na nog geen vier maanden vertrekt hij naar het Braziliaanse Coritiba. Vanaf 2017 speelt Kazim-Richards in Zuid-Amerika dan bij Corinthians, Lobos BUAP, Veracruz en Pachuca. In oktober 2020 keert de spits weer terug in Europa en strijkt hij neer bij Derby County, voetballend in de Championship. In zijn eerste seizoen eindigt hij daar als clubtopscorer met acht doelpunten.

De 37-voudig Turks international - en regelmatig aanvoerder bij de Engelsen - is onderdeel van een mooi voetbalverhaal in de onderste regionen van het tweede niveau. Derby County, nu onder leiding van Wayne Rooney, kampte in de zomer van 2021 met grote financiële problemen. De competitieorganisatie zag zich daarom genoodzaakt om meerdere puntenstraffen uit te delen. Derby County raakte dit seizoen daardoor liefst 21 (!) punten kwijt door puntenverminderingen. De Engelsen stonden begin november zelfs op een puntenaantal van -3.

Hoe is het nu met... Colin Kazim-Richards?

Door de financiële problemen moet Rooney het dit seizoen doen met jeugdspelers en, dus ook, Kazim-Richards. De clublegende van Manchester United verrast echter vriend en vijand en presteert, gezien de omstandigheden, meer dan uitstekend met Derby County. The Rams staan op dit moment op de 22ste plek, wat aan het eind van het seizoen wel degradatie zou betekenen. Handhaving lijkt echter nog steeds mogelijk. Met nog tien wedstrijden te gaan staat Derby County met één wedstrijd meer gespeeld op vijf punten achterstand van de veilige 21ste plek. Zonder de puntenstraf had Kazim-Richards met zijn team zestiende gestaan, op ruime afstand van de gevarenzone.

Toch moet de aanvaller het dit seizoen vooral doen met invalbeurten, aangezien de 19-jarige Luke Plange de eerste spits is van Rooney. De oud-Feyenoorder speelde 21 van de tot nu toe 36 wedstrijden in de Championship en scoorde daarin drie keer en gaf één assist. Het lijkt gezien zijn status als wisselspeler en aflopende contract echter slechts een kwestie van tijd voordat Kazim-Richards bij zijn negentiende club gaat tekenen.

Lees meer over
Kazim-Richards Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties