Hoe is het nu met... Jean-Paul Boëtius?

Hoe is het nu met... Jean-Paul Boëtius?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Jean-Paul Boëtius.

De jeugdexponent van Feyenoord debuteerde in De Klassieker, vertrok naar FC Basel, keerde na het kampioensjaar terug in De Kuip en ruilde de Rotterdammers toen weer in voor FSV Mainz. Hoe is het nu met Boëtius?

Begin carrière

Boëtius begint zijn voetbalcarrière bij HOV/DJSCR. Het talent van de aanvaller was op zesjarige leeftijd al te zien. Hij is alleen maar buiten op de pleintjes te vinden en de andere jongens daar adviseren zijn moeder om profclubs te bellen. Ze neemt contact op met Excelsior en Sparta, maar die geven aan dat er geen plek is voor de jonge Boëtius. Bij Feyenoord is hij wel welkom: vier dagen later speelt hij zijn eerste wedstrijd voor de Rotterdammers.

De aanvaller doorloopt de hele jeugdopleiding op Varkenoord, maar moet het EK O17 met Oranje aan zich voorbij laten gaan door een zware knieblessure. Daardoor staat zijn ontwikkeling bij Feyenoord ook even stil. Zijn teamgenoten – waar hij jarenlang mee samenspeelde – Terence Kongolo, Tonny Vilhena en Anass Achahbar hadden ondertussen hun debuut voor Feyenoord al gemaakt.

Maar ook Boëtius maakt uiteindelijk zijn debuut voor de Rotterdammers. In De Klassieker van 2012 maakt hij zijn eerste minuten voor de club waar hij al twaalf jaar speelt. Het zou een droomdebuut worden: Boëtius maakt een doelpunt en laat De Kuip ontploffen. ''Het is een wedstrijd die mij op de kaart heeft gezet'', blikte hij eerder in gesprek met FR12.nl na bijna tien jaar terug. ''Als je je staande kunt houden tegen Ajax, dan zou je dat tegen elke tegenstander in de Eredivisie moeten kunnen. Daarom mocht ik ook erna bij het eerste blijven.'' Dat zijn vrienden uit de jeugd hem voorgingen, maakte het allemaal wat makkelijker voor Boëtius. ''Een vriendenteam was het niet, maar met vier, vijf jongens erbij waar ik al tien jaar mee samenspeelde, kwam ik wel in een warm bad terecht.''

Hoe is het nu met... Jean-Paul Boëtius?

De Klassieker, die uiteindelijk in 2-2 zou eindigen door een late goal van Graziano Pellé, smaakte naar meer voor Boëtius. De aanvaller komt in zijn eerste seizoen bij Feyenoord tot 22 wedstrijden en vier doelpunten. Hij is lovend over Ronald Koeman, die destijds de juiste snaar wist te raken. ''Je kon hem eigenlijk zien als het hoofd van de familie. Hij was autoritair, stond echt boven de groep en iedereen had veel respect voor hem. Ik weet nog dat hij mij een keer uit bij RKC op de bank zette, nadat ik een paar wedstrijden niet m’n niveau haalde. Ik mocht uiteindelijk invallen en na de wedstrijd kwam hij op me af. Ik wist even niet wat ik moest zeggen. Toen vroeg hij of ik zenuwachtig was over mijn positie in het elftal. Ik antwoordde van niet. Hij zei: 'Goed zo, want volgende week sta je weer in de basis.' Die wedstrijd erna wonnen we met 3-1 van PSV. Ik maakte de 1-1, versierde de penalty bij de 2-1 en gaf de assist op de 3-1. Hij wist spelers altijd op de juiste manier te raken.''

In zijn tweede seizoen bij Feyenoord komt Boëtius tot elf doelpunten in 32 wedstrijden, maar het vertrek van Koeman naar Southampton en de komst van Fred Rutten zorgen ervoor dat hij langzaam naar de bank verdwijnt. De gesprekken over een nieuw contract lopen dan ook op niets uit en de aanvaller vertrekt.

Leven na Feyenoord en terugkeer

FC Basel betaalt 2,5 miljoen euro aan Feyenoord en Boëtius tekent tot medio 2019 bij de Zwitsers, die destijds in de voorgaande zes seizoenen kampioen werden. Hij heeft het daar echter al snel gezien en vertrekt na één jaar op huurbasis naar KRC Genk. Daar scoort hij in 23 wedstrijden vijf keer. Een terugkeer naar Basel is uitgesloten. Feyenoord, dat dat jaar kampioen is geworden, haalt Boëtius daarom na twee seizoenen terug naar De Kuip.

In de zomer van 2017 moesten de Rotterdammers doorselecteren. Feyenoord kon door de topverkopen van Rick Karsdorp en Terence Kongolo – voor 16 en 15 miljoen euro – en de inkomsten van de Champions League de transfermarkt op. Dat deed toenmalig technisch directeur Martin van Geel dan ook. Feyenoord gaf die zomer liefst 26,8 miljoen euro uit aan nieuwe versterkingen; Boëtius was er daar één van. ''Champions League-ervaring opdoen bij de club waar ik ben opgegroeid, spelen onder Van Bronckhorst - met wie ik een goede band had, terugkeren in mijn stad… Ik mis Rotterdam tot op de dag van vandaag nog steeds. Het geeft nog altijd kippenvel als ik weer eens terug ben en over de Brienenoordbrug rijd. Dat zal altijd blijven.''

De jeugdexponent van Feyenoord ondervindt wel hevige concurrentie van Sam Larsson, die in dezelfde zomer is overgekomen van sc Heerenveen. De twee strijden om de linksbuitenpositie, maar de Zweed lijkt de voorkeur te genieten van Van Bronckhorst. Hoewel Boëtius in dat seizoen nog tot 38 wedstrijden komt, zou er alweer snel een einde komen aan de terugkeer. Het seizoen daarop begint met twee incidenten. Boëtius wordt, nadat hij weigert om een uitloopoefening te doen na de oefenwedstrijd tegen Fenerbaçhe, disciplinair geschorst door Gio en de wedstrijd daarna ontvangt hij een tweede gele kaart na een cynisch applausje richting de scheidsrechter.

''Daar heb ik mijn excuses voor aangeboden en het is later niet meer voorgekomen. Het was überhaupt de eerste keer dat ik me zo heb gedragen. Iedereen die je het vraagt, zal zeggen dat ik een keurige jongen ben. Het enige negatieve is dat ik soms wat luidruchtig kan zijn, haha. Natuurlijk was Gio boos op mij, want het waren gewoon domme acties. Maar ik ben niet iemand die daarin blijft hangen. Na die 6-2 tegen Ajax moest ik van hem zelfs het feest mee komen vieren in de kleedkamer.''

Basisspeler bij FSV Mainz

Het Duitse Mainz biedt hem een uitweg. De eenvoudig Oranje-international tekent een contract tot medio 2022 in de Bundesliga en is deze zomer dus transfervrij. Boëtius is in Duitsland veranderd naar een aanvallende middenvelder. Hij geniet van zijn tijd bij Mainz. ''De beste periode uit mijn carrière wil ik het niet noemen. Dat waren mijn eerste twee jaar bij Feyenoord. Toen ben ik als een raket gekomen, werd ik opgeroepen voor Oranje en was er interesse van grote clubs. Maar mijn tijd bij Mainz was misschien wel mijn meest constante periode.''

Boëtius speelt samen met Jeremiah St. Juste; zijn beste vriend. De twee speelden één seizoen samen in Rotterdam en koesteren die herinneringen. ''We hebben het wel eens over Feyenoord, maar dan gaat het vooral over de band die we daar hadden en de leuke momenten die we met onze teamgenoten hebben meegemaakt.'' Dat de Rotterdammer een nieuwe positie heeft gekregen dan hij gewend was, komt omdat de trainer hem als creatieve brein achter de spitsen ziet. ''Hij zag in mij een speler die ook veel arbeid kon leveren. Mensen waren verrast dat ik daar kon spelen, maar ik zelf niet. Gaston Taument zette mij er in de jeugd ook al neer. Ik ben heel flexibel, maar deze positie ligt mij eigenlijk het lekkerst. Je bent altijd in de buurt van de bal. Daardoor blijf ik actiever en kan ik veel meer mijn ei kwijt.''

Dat hij het naar z’n zin heeft in Duitsland blijkt ook wel uit zijn statistieken. Boëtius speelde sinds zijn komst 114 wedstrijden in de competitie en was daarin goed voor twaalf doelpunten en 21 assists. Met zijn aflopende contract op zak lijkt het afwachten of hij gaat verlengen of dat hij na vier jaar weer wil gaan voor een nieuwe uitdaging. Dat kan bij een andere club zijn, maar wellicht is hij ook een optie voor Feyenoord met het naderende vertrek van Guus Til. Duidelijkheid over de toekomst van Boëtius lijkt slechts nog een kwestie van tijd.

Feyenoord moet Boëtius deze zomer transfervrij inlijven
Lees meer over
Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties