Hoe is het nu met... Terence Kongolo?

Hoe is het nu met... Terence Kongolo?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Terence Kongolo.

De jeugdexponent van de Rotterdammers brak door bij Feyenoord onder Fred Rutten, pakte alle hoofdprijzen in Nederland, dwong een toptransfer af naar Frankrijk, vertrok al snel naar Engeland en werd daar maandag kampioen van de Championship. Hoe is het nu met Kongolo?

Tijd bij Feyenoord

De verdediger wordt geboren in Zwitserland en verhuist vier maanden later naar Nederland. Kongolo begint zijn voetballeven in de jeugd van RVV Hillesluis en komt vervolgens op 8-jarige leeftijd in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. Op Varkenoord doorloopt hij alle jeugdteams en maakt hij als speler van Feyenoord O16 regelmatig minuten voor de O17, waar hij voornamelijk als centrale verdediger speelt. Zijn ontwikkeling kan op goedkeuring van de KNVB rekenen, daar hij een vaste waarde is in Oranje O16.

Kongolo maakt zijn debuut in Feyenoord 1 onder Ronald Koeman in de wedstrijd tegen Excelsior (3-0) in april 2012. Hij valt tien minuten voor tijd in voor Stefan de Vrij. In de seizoenen daarop komt hij, mede door een gescheurde binnenband in de knie waardoor hij drie maanden uit de roulatie ligt, tot vijf Eredivisieduels en in 2013/2014 tot zeventien duels in de competitie. Kongolo maakt in dat seizoen zijn debuut in Oranje en gaat mee naar het WK in Brazilië.

Hoe is het nu met... Terence Kongolo?

Koeman looft Kongolo om zijn veelzijdigheid: de verdediger kan zowel centraal als links in de defensie spelen. Met het vertrek van Koeman en de komst van Rutten gaan er deuren open voor de jeugdexponent. De nieuwe coach maakt namelijk meer gebruik van Kongolo. In het jaar onder Rutten speelt hij 45 wedstrijden en is hij een vaste waarde in het elftal in zowel de Eredivisie als in de Europa League. De trainer wordt nog vóór de play-offs om Europees voetbal ontslagen en wordt opgevolgd door Giovanni van Bronckhorst. Ook hij ziet het in Kongolo zitten.

Maar dan wel op een andere positie. Waar de verdediger onder Rutten in het centrum van de defensie speelt, ziet Gio de ideale linksback in Kongolo. Daar heeft de coach gelijk in: in het seizoen 2015/2016 maakt de 4-voudig international indruk op de linkerflank met Eljero Elia en wordt hij, na ruim een jaar afwezigheid, wederom geselecteerd voor Oranje. In hetzelfde seizoen stort Feyenoord rond de winterstop volledig in elkaar en verliest het zeven wedstrijden op rij, maar wordt aan het einde van het seizoen wel de beker gewonnen.

In het seizoen 2016/2017 kampt Kongolo regelmatig met blessures, maar komt hij wel tot 31 wedstrijden in het rood-wit. De verdediger is definitief omgetoverd tot linksback en vormt in dat seizoen samen met Rick Karsdorp, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden en Brad Jones met zeventien clean sheets de beste defensie van de Eredivisie. Feyenoord en Kongolo worden kampioen van Nederland en de Rotterdammers gunnen hem dan een mooie transfer naar het buitenland.

Leven na Feyenoord

De jeugdexponent trekt de deur in Rotterdam na 137 wedstrijden, een landstitel en een KNVB-beker in 2017 achter zich dicht en vertrekt naar AS Monaco, dat vijftien miljoen euro voor hem betaald. Die stap pakt echter niet uit zoals gehoopt. De Fransen willen na zes wedstrijden al van Kongolo af en verhuren hem in de winter aan Huddersfield Town. Daar past de oud-Feyenoorder beter: hij komt in de tweede seizoenshelft tot zeventien wedstrijden en de Engelsen nemen hem definitief over. Transfersom? 20 miljoen euro: vijf miljoen euro meer dan dat AS Monaco een jaar eerder had betaald aan Feyenoord.

In het seizoen daarop blijft Kongolo fit en speelt hij 32 van de 38 wedstrijden in de Premier League, maar kan hij niet voorkomen dat zijn club naar de Championship degradeert. In het eerste half jaar op het tweede niveau in Engeland wordt Kongolo achtervolgd door blessures, waardoor hij door Huddersfield Town in januari 2020 aan Fulham wordt verhuurd. Twee weken na zijn komst in Londen breekt hij zijn voet waardoor hij ruim zes maanden aan de kant staat. Fulham weet zich zonder Kongolo te handhaven in de Premier League. Daardoor komt budget vrij, wat ervoor zorgt dat ze de linksback definitief overnemen van Huddersfield Town voor een bedrag van 4,4 miljoen euro.

Hoe is het nu met... Terence Kongolo?

Achteraf blijkt dat geen goede investering te zijn geweest. In het seizoen 2020/2021 speelt Kongolo maar twee wedstrijden mee door tergend blessureleed. Een trainingsachterstand, een enkelblessure, achilleshielproblemen en een operatie aan de knie zorgen ervoor dat de oud-Feyenoorder exact 365 dagen van dat seizoen moet missen. Fulham moet door en Kongolo verdwijnt uit beeld van het eerste elftal. In de winter van dit jaar lijkt even sprake van een tijdelijk vertrek naar FC Groningen, maar die transfer ketst af.

De Engelsen pakten afgelopen maandag de titel in de Championship en promoveren dus rechtstreeks naar de Premier League. De inmiddels 28-jarige Kongolo heeft daar weinig aan bij kunnen dragen. De verdediger speelde al zijn (vijf) wedstrijden van dit seizoen namelijk in de Premier League 2, de competitie waar de beloftenteams van de Engelse ploegen in spelen. De oud-Feyenoorder ligt nog tot medio 2024 vast in Londen, waarbij Fulham nog een optie heeft om dat met één jaar te verlengen. Hoe ver de ster van Kongolo had gereikt als hij niet werd achtervolgd door blessures, zullen we helaas nooit weten.

Lees meer over
Kongolo Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties