Hoe is het nu met... Tomek Iwan?

Hoe is het nu met... Tomek Iwan?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Tomasz 'Tomek' Iwan.

De Pool speelde 53 wedstrijden voor Feyenoord en was zelfs even recordaankoop van de Rotterdammers. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, zijn verhaal na zijn tijd in De Kuip is dat wél. Hoe Iwan van bescheiden en timide middenvelder naar kunstschaatsende multimiljonair ging:

Begin carrière

De oud-Feyenoorder begint zijn carrière in zijn thuisland in de jeugdopleiding van zowel Jantar Ustka als Gryf Slupsk. Zijn debuut in het eerste elftal zal hij daar nooit maken: in 1991 doet hij dat wél, maar dan voor Olimpia Poznan. Na zeventien wedstrijden en één goal vertrekt hij daar na één jaar en tekent hij bij LKS Lodz, ook in Polen. Ook daar blijft hij slechts één jaar, net als bij Warta Poznan. In 1994 verlaat hij zijn thuisland en tekent hij een contract bij Roda JC. Je raadt het al: ook Kerkrade verlaat hij al na één jaar. Hij vertrekt en strijkt neer in De Kuip.

Dat gebeurt echter niet zonder slag of stoot. De Kerkradenaren, in 1994 een stabiele middenmoter in de Eredivisie, waren destijds zeer tevreden over Iwan, die zelf ook gelukkig was in Limburg en zijn contract in zijn eerste – en achteraf enige – seizoen al verlengde. De middenvelder stond in de belangstelling van zowel Feyenoord als PSV, maar de vraagprijs van vijf miljoen gulden vormde en struikelblok. Feyenoord wilde dat bedrag niet ophoesten, maar Iwan tekende wel al in Rotterdam zonder dat Roda JC daarvan af wist. De voorzitter van Roda JC, Theo Pickée, sprak destijds zelfs van ''Italiaanse maffiapraktijken''. Na lang onderhandelen vertrekt Iwan inderdaad alsnog naar Feyenoord. Transfersom? Ongeveer 3,7 miljoen gulden: destijds een record voor de Rotterdammers.

Tijd bij Feyenoord

De Poolse middenvelder komt in De Kuip in een team terecht met spelers als Henk Fraser, Orlando Trustfull, Ronald Koeman en Peter Bosz. Dat waren uitgesproken spelers die zowel in het veld als in de kleedkamer dominant aanwezig waren. Een groter contrast met de bescheiden en timide Iwan bestond bijna niet. Het integreren in Rotterdam en in de spelersgroep verloopt daarom moeizaam. Wat het allemaal ook nog lastiger maakt is het feit dat de coach die hem gehaald heeft, clublegende Willem van Hanegem, in Iwan’s eerste seizoen ontslagen wordt. Zijn opvolger, Arie Haan, is geen fan van de middenvelder en laat dat ook meermaals blijken.

Zo schrijft Hugo Borst in zijn boek De Coolsingel bleef leeg dat Haan zich – in het bijzijn van journalisten – weleens hardop afvroeg ''of Iwan zijn broer had gestuurd''. In hetzelfde boek vertelt Iwan’s zaakwaarnemer, Jan de Zeeuw, hoe zijn cliënt zich voelde in De Kuip. Zo schetst hij dat de Pool continu wordt 'gepest' door Blinker, Trustfull en Witschge. Iwan pakte ze echter nooit terug. Als De Zeeuw in het boek wordt gevraagd of hij Iwan’s situatie kort en bondig kan samenvatten zegt hij: ''Het is een doodongelukkig manneke''. Desondanks dat is hij wel geliefd bij de supporters.

Heeft Iwan zijn broer gestuurd?

Arie Haan

Haan maakt - gezien zijn uitspraken niet geheel verrassend - weinig gebruik van Iwan en de Pool voelt zich niet thuis in Rotterdam. Na twee seizoenen en 53 wedstrijden voor Feyenoord verlost PSV hem uit zijn lijden en neemt hem voor 2,4 miljoen gulden over. In Eindhoven voelt hij zich een stuk beter.

Leven na Feyenoord

Iwan komt weer aan spelen toe en voelt zich belangrijk voor het team. Zo fungeert de middenvelder als tolk, aangezien hij Nederlands, Engels, Russisch, Duits en Pools spreekt. Bij PSV kent Iwan ook sportieve successen. Zo wint hij in 2000 en 2001 de landstitel. ''Bij PSV heb ik sportief de beste periode meegemaakt: twee keer kampioen geworden en Champions League gespeeld. Bij Feyenoord stonden de supporters echt altijd achter me. Ook in de periode onder Haan, toen ik op de bank terechtkwam, bleven ze me steunen. Toen ik besloot te vertrekken naar PSV heb ik geen verkeerd woord gehoord. De fans begrepen me. Tijdens mijn eerste bezoek als PSV'er aan De Kuip was er van onbegrip ook niets te merken'', zei Iwan in 2018 tegen Elf Voetbal.

''Feyenoord is echt van de fans. Bij PSV heb ik het gevoel dat het meer een gewone Businessclub is. Tachtig procent van de fans zijn gewone mensen die een wedstrijd komen kijken. Bij Feyenoord zitten presidenten van grote bedrijven op de tribunes. Op zaterdag of zondag trekken ze een Feyenoord-shirt aan en worden ze helemaal gek. Bij PSV uit de liefde voor de club zich anders. Bij beide clubs heb ik mooie momenten meegemaakt. Ik vond het mooi dat Feyenoord in 2017 kampioen werd'', aldus Iwan. De Pool speelt uiteindelijk 85 wedstrijden voor PSV, maar na vier seizoenen hadden ze het wel met hem gezien. Ook Iwan zelf vond het mooi geweest in Nederland en tekent een contract bij het Turkse Trabzonspor.

Bij die overgang gaat echter alles fout wat fout kan gaan. De president die hem een paar maanden eerder had aangetrokken is inmiddels vertrokken, net als het gehele bestuur en de trainer. Daarnaast krijgt Iwan te horen dat hij de zevende buitenlander in de selectie is, terwijl er maar zes buitenlandse spelers op het wedstrijdformulier mogen staan. Nog geen maand na zijn contractondertekening keert hij alweer terug naar Nederland waar hij op huurbasis bij RBC Roosendaal zal gaan spelen. Na tien wedstrijden in Brabant wordt hij door Trabzonspor verkocht aan Austria Wien uit Oostenrijk. Daarna speelt de Pool nog bij Admira Wacker en Lech Poznan voordat hij in 2006 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.

Bij Feyenoord zitten presidenten van grote bedrijven op de tribunes die op zaterdag of zondag een Feyenoord-shirt aantrekken en helemaal gek worden

Iwan over het verschil tussen Feyenoord en PSV

Ondernemer, kunstschaatser en multimiljonair

Eigenlijk begint zijn extravagante en financieel onafhankelijke leven dan pas. Iwan wordt na zijn voetbalcarrière namelijk een succesvol ondernemer. Zo is hij eigenaar van een hotel, een nachtclub en een van de grootste evenementenbureaus van Polen. Die onderneming werd zelfs ingehuurd voor het EK van 2012. Daarnaast heeft hij ook nog aandelen in W Biegu Café, een bar waar mensen koffie kunnen drinken. Dit alles zorgt ervoor dat de bescheiden en verlegen voetballer Iwan inmiddels als succesvol ondernemer en multimiljonair door het leven gaat.

Zijn nationale bekendheid neemt toe als hij aan de Poolse varianten van Ik Hou Van Holland en Sterren Dansen op het IJs meedoet. De oud-voetballer blijkt hier talent voor te hebben en wordt door de 'ijsjury' zelfs aangemoedigd om ermee door te gaan, maar daar heeft Iwan geen zin in. Wat hij wel ziet zitten is een functie binnen de Poolse voetbalbond. Zo zette hij een zeer succesvol nationaal Beach-soccerteam op en vervult hij sinds 2013 de functie als directeur organisatiezaken rond het nationale elftal: de financieel onafhankelijke Iwan kan inmiddels namelijk doen waar hij zin in heeft. Zo liet hij ook weleens zijn villa (inclusief zwembad en wijnkelder) zien in het programma MTV Cribs. Hij is ook ereburger van de stad Ustka.

Iwan spreekt zijn oud-teamgenoten nu meer dan dat hij in zijn tijd bij Feyenoord deed. Spelers als Blinker, iemand waar hij tijdens zijn tijd in De Kuip totaal niet mee over weg kon, vliegen nu weleens over naar Polen om oude herinneringen met elkaar op te halen. ''Het vaakst spreek ik nog met Blinker. We bellen elkaar regelmatig en spreken natuurlijk over Feyenoord. Afgelopen week ben ik op vakantie geweest in Dubai. Ik wilde in januari gaan, maar de tijd ontbrak. Ik kwam nu Jerzy Dudek tegen. Hij vroeg me nog om te gaan golfen, maar ik had mijn spullen niet mee. Zijn niveau ligt ook hoger, hij heeft iets meer tijd, haha. Het is jammer dat Jerzy op dit moment niets voor het Poolse voetbal doet. Het zou mooi zijn als hij ook een rol zou willen invullen'', aldus de oud-Feyenoorder in 2018. Iwan, wiens vermogen inmiddels op zo’n veertien miljoen euro wordt geschat, heeft daarmee een mooi levensverhaal en zal, met zijn bankrekening in het achterhoofd, schaterlachend terugdenken aan zijn tijd in de Eredivisie waar hij nauwelijks serieus werd genomen door zijn teamgenoten en coaches.

Lees meer over
Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties