Hoe is het nu met... Julio Ricardo Cruz?

Hoe is het nu met... Julio Ricardo Cruz?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Julio Ricardo Cruz.

De spits was in de wedstrijd tegen Olympique Marseille in 1999 goud waard voor Feyenoord, vertrok vervolgens naar Italië en ging na zijn voetbalcarrière de politiek in in Argentinië. Hoe is het nu met Cruz?

Begin carrière

De oud-Feyenoorder begint zijn voetballoopbaan in de jeugd van het Argentijnse Banfield. Niet als voetballer, maar als tuinman. Toen een jeugdteam een keer een man tekort kwam tijdens een proefwedstrijd en Cruz als 'noodverband' werd uitgenodigd om het elftal compleet te maken, bleek hij over ontzettend veel talent te beschikken. De Argentijn kreeg daarna de bijnaam El Jardinero, wat 'de tuinman' betekent. In drie jaar tijd bij het eerste elftal van Banfield, waar hij aantoonde een fysiek sterke spits te zijn, scoorde hij zestien keer in 85 wedstrijden. Het levert hem een droomtransfer op: River Plate neemt hem over.

In zijn eerste en enige seizoen bij de topclub scoort hij zeventien keer in 29 wedstrijden en wordt hij meteen kampioen van Argentinië. Het is voor Arie Haan, toenmalig trainer van de Rotterdammers, reden genoeg om de spits naar Feyenoord te halen. De stadionclub betaalde omgerekend 5,4 miljoen euro voor de Argentijn. Cruz heeft meerdere redenen om naar Nederland te verhuizen; het is het land waar mede Zuid-Amerikanen Romario en Ronaldo groot werden en hij kan ploeggenoot worden van Ronald Koeman. Daarnaast hunkeren de Rotterdammers naar een landstitel.

Tijd bij Feyenoord

In De Kuip heeft Cruz een lange aanpassingsperiode nodig. De spits komt pas in vorm als Haan wordt vervangen door Leo Beenhakker. ''Hij kon goed overbrengen wat hij van ons wilde zien. En deed dat in vele talen. Hij was de spil waardoor wij elkaar begrepen'', herinnert Cruz zich in gesprek met RTL Nieuws. De Argentijn begint vervolgens steeds beter te spelen en vormt een ijzersterk duo met Jon Dahl Tomasson. Cruz denkt nog regelmatig terug aan zijn team bij Feyenoord. ''Bosvelt mocht ik graag. We aten vaak bij elkaar thuis. Ook met Tomasson en Van Wonderen had ik een goede band. Van Bronckhorst heb ik natuurlijk ook gevolgd, ik vind het mooi om te zien dat hij nu als speler én als trainer kampioen is geworden met de club.''

Hoe is het nu met... Julio Ricardo Cruz?

De hoogtepunten in drie jaar Feyenoord zijn de twee doelpunten tegen Juventus in de Champions League en, uiteraard, de landstitel in 1999. ''Iedere speler heeft één cruciaal duel in zijn loopbaan, voor mij was dat die tegen Juventus. De wedstrijd verliep perfect. Het werd 2-0 en ik maakte beide treffers.'' Cruz werd regelmatig verweten 'lui' te zijn in de spits. Dat kwam niet door Kuipvrees, zo zegt hij zelf. ''Ik kreeg door het stadion juist meer zin om te voetballen.'' Dat blijkt ook wel uit de wedstrijd tegen Olympique Marseille in 1999 in de Champions League. Kees van Wonderen kreeg al na zeven minuten een rode kaart en de verwachtingen rondom die wedstrijd kelderen toen meteen naar een dieptepunt. Mede door de onverzettelijkheid van het team van destijds, de onvoorwaardelijke steun van Het Legioen in De Kuip en de twee doelpunten van Cruz wint Feyenoord de wedstrijd uiteindelijk toch nog met 3-0.

Leven na Feyenoord

De 22-voudig international vertrekt na drie seizoenen, 86 wedstrijden en 45 goals bij de Rotterdammers. Hij tekent bij het Italiaanse Bologna en Feyenoord ontvangt een transfersom van 8,2 miljoen euro. Daar scoort hij 27 keer in 88 wedstrijden en dwingt hij een transfer af naar Inter, waar hij uiteindelijk nog zes jaar zou spelen. Dat Cruz eigenlijk overal belangrijk is en scoort blijkt wel uit zijn doelpuntentotaal in Milaan: 49 goals in 122 wedstrijden. In 2010 sluit hij zijn loopbaan af bij Lazio.

Wat volgde was een opvallende carrièreswitch: Cruz ging de politiek in. ''Mij is gevraagd of ik onderdeel wilde zijn van een verandering en dat was voor mij genoeg. Het is voor mij een nieuwe uitdaging die ik met de beste bedoelingen in wil gaan. Ik ga de politiek in, zonder op zoek te gaan naar persoonlijke winst. Het voetbal heeft mij al alles gegeven'', zei de Argentijn toen hij in 2015 begon. ''Het land gaat achteruit, ik stort me daarom op de politiek. Ik wil mensen helpen.''

Het was presidentskandidaat – en uiteindelijk ook winnaar van de verkiezingen – Mauricio Macri die Cruz vraagt om hem te steunen. De oud-Feyenoorder ziet de armoede, corruptie en economische crisis in zijn geboorteland en twijfelt dus geen moment. Drie jaar lang is de Argentijn te vinden aan de zijde van de president. De oud-aanvaller doet met name promotieactiviteiten, maar hijzelf wil vooral opkomen voor de armen in Buenos Aires. Hij hoopt zelfs even burgemeester te worden van de stad, maar ziet daar uiteindelijk van af.

''Ik wilde helpen en me inzetten voor de mensen, maar kwam erachter dat de politiek eigenlijk niets voor mij is. Je zou zeggen dat politiek in dienst staat van de mensen. Maar hier is dat anders. Nog steeds zet ik me in voor de mensen in Argentinië, alleen nu via stichtingen en goede doelen als Fundación Padre Mario, waarvan ik zeker weet dat mijn steun goed terechtkomt'', zei Cruz een aantal jaar geleden in gesprek met Elf Voetbal. De oud-Feyenoorder is nu spelersmakelaar, al noemt hij zichzelf liever 'consulent'.

''Ik begeleid jonge spelers op weg naar hun profcarrière. Ik help ze door te praten en te coachen, op of rondom het veld.'' Cruz rolde het vak in nadat hij zijn zoon naar Banfield begeleidde. ''Het zou mooi zijn om ook een speler naar Feyenoord te kunnen brengen in de toekomst, absoluut'', aldus de doelpuntenmaker tegen Olympique Marseille. Laten we hopen dat het Feyenoord van nu het duel van 1999 donderdagavond kan overtreffen.

Lees meer over
Cruz Hoe is het nu met...?
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties