''Een situatie waarbij de verhoudingen binnen een club veranderen''

''Een situatie waarbij de verhoudingen binnen een club veranderen''

Bert van Marwijk is een ervaringsdeskundige als het gaat om het tussentijds aankondigen van een vertrek als trainer. Als hoofdtrainer van Feyenoord vertelde Van Marwijk halverwege het seizoen 2007/2008, toen Feyenoord gedeeld eerste stond, dat hij na het seizoen aan de slag zou gaan als bondscoach van Oranje. Feyenoord stortte daarna als een kaartenhuis in elkaar.

Nu is het Dick Advocaat die op 1 december 2020 aangekondigd heeft dat hij aan het eind van het seizoen zal gaan vertrekken. Van Marwijk: "[Dat werd] naar buiten toe gebracht als een goede gelegenheid voor de club om rustig naar een opvolger te zoeken. En de trainer liet weten dat het een mooie kans was om samen met de ploeg nog wat mooie dingen te laten zien."

"Ik weet inmiddels wel beter, omdat ik het aan den lijve heb ondervonden. Het is namelijk een van de moeilijkste momenten voor zowel een club als een trainer. Het is een situatie waarbij de verhoudingen binnen een club veranderen, waardoor alles anders wordt", zo vervolgt Van Marwijk in zijn column in De Telegraaf. Waarom dat zo is, is ook duidelijk. "Om de simpele reden dat de allesbepalende technische man vertrekt. Het betekent in de praktijk dat de vertrekkende trainer-coach niet meer betrokken wordt in de besluitvorming van het toekomstige technische beleid."

De huidige trainer heeft dus nauwelijks meer wat te zeggen over wat er voor volgend seizoen bedacht wordt. De toekomstige trainer, in dit geval Arne Slot, des te meer. "Dit heeft allemaal direct effect op het teambuildingsproces. Ik weet dat er mensen zijn die zeggen dat we te maken hebben met volwassen mensen die allemaal willen presteren en daar professioneel mee moeten omgaan. De praktijk is vaak anders", zo vervolgt Van Marwijk. "Zelfs wanneer iedereen er zo professioneel mogelijk mee omgaat, zal het onbewust op de achtergrond aanwezig zijn."

"Voor een trainer-coach is er meestal maar een ding dat je in een dergelijke situatie kan redden: goede prestaties. Je zult moeten winnen zodat de rust bewaard blijft."

Lees meer over
Dick Advocaat Van Marwijk
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties