De Statistieken: Toornstra belangrijk als zes; Bannis degelijk

De Statistieken: Toornstra belangrijk als zes; Bannis degelijk

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen FC Emmen, met daarin onder meer een ouderwets goede Jens Toornstra en een degelijk eerste Eredivisie-optreden van Naoufal Bannis.

Nadat Dick Advocaat na de wedstrijd tegen Wolfsberger AC openlijk aangaf dat zijn keuze voor Lustharel Geertruida als 'nummer zes' niet de juiste was, was het in Emmen weer de beurt aan Jens Toornstra. De trainer bleek gelijk te krijgen, want volgens statistiekenwebsite WhoScored speelde Toornstra zijn beste wedstrijd van het seizoen. De middenvelder strooide met goede passes en zocht vaak de oplossing vooruit. Concreter: Toornstra gaf de meeste passes, 78, en zag daarvan 94,9% aankomen. Alleen Uros Spajic was met een perfecte score van 100% nauwkeuriger, maar hij passte slechts 41 keer en koos vaker voor een veilige oplossing (3 lange ballen).

De Statistieken: Toornstra belangrijk als zes; Bannis degelijk

Toornstra zag liefst 14 van zijn 15 lange ballen aankomen en gaf 4 sleutelpasses. Ook Mark Diemers en Orkun Kökcü legden wat passing betreft prima cijfers af. Beiden gaven eveneens 4 sleutelpasses en behaalden een percentage aangekomen passes van respectievelijk 90,2% (uit 51 passes) en 89,1% (uit 46 passes). Tyrell Malacia zorgde ook voor gevaar met 3 sleutelpasses, maar slechts 62,8% van zijn 43 passes kwamen aan. Kijken we nog even naar Man of the Match Toornstra, dan valt ook zijn aantal van 5 doelpogingen op, het meeste van alle Feyenoorders. 3 van die 5 waren op doel (waaronder zijn doelpunt). Hiermee blijft hij onder meer Diemers (4 pogingen, 1 op doel), Bryan Linssen (4 pogingen, 0 op doel) en Naoufal Bannis (3 pogingen, 1 op doel) voor.

Degelijk optreden van matchwinner Bannis
Natuurlijk waren alle ogen na de wedstrijd gericht op matchwinner Bannis. De achttienjarige spits maakte (noodgedwongen) zijn eerste Eredivisieminuten onder Advocaat en was daarin bepalend voor zijn club. Zijn rake kopbal in de 94e minuut was de enige poging op doel van zijn 3 pogingen in totaal. Verder legde Bannis degelijke cijfers af. Van zijn 14 passes kwam 85,7% aan. 2 hiervan waren sleutelpasses. De spits kwam tot 1 succesvolle dribbel (Luciano Narsingh, Malacia en Diemers deelden hier de koppositie met 2). Wel leed Bannis, samen met Malacia, het meeste balverlies. 4 keer was het een slechte controle, 3 keer werd hij van de bal gezet. Voor Malacia waren deze cijfers omgekeerd.

De Statistieken: Toornstra belangrijk als zes; Bannis degelijk

Linssen beter zonder bal
Verdedigend zijn de statistieken aan de kant van Feyenoord weinig indrukwekkend. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat Emmen niet veel op de helft van de bezoekers te vinden was. Toch vallen hier twee dingen op. Ten eerste Malacia, die met zijn 1,75 meter (volgens Transfermarkt.nl) 5 kopduels won, het meest van iedereen op het veld. Daarnaast is het opmerkelijk dat het niet een verdediger, maar Linssen was die de meeste geslaagde tackles (3) op zijn naam heeft. Diemers en Senesi volgen met 2. Overigens was Linssen ook een van de spelers met de meeste overtredingen. Dat waren er 3, evenveel als Bart Nieuwkoop en Bannis. Aan de bal zagen de cijfers van Linssen er minder goed uit. Eerder werd al genoemd dat geen van zijn vier schoten op doel waren. Ook waren zijn passes van alle Feyenoorders het minst nauwkeurig. Van zijn 17 passes (ook het minste aantal van elke basisspeler) kwam slechts 52,9% aan.

Lees meer over
Bart Nieuwkoop Jens Toornstra Tyrell Malacia Dick Advocaat Lutsharel Geertruida Naoufal Bannis Bryan Linssen Marcos Senesi Mark Diemers Uros Spajic
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties