Oude supportersgarde verliest grip op jeugd

Oude supportersgarde verliest grip op jeugd

Bronnen binnen het supporterslegioen van Feyenoord stellen dat een ploeg losgeslagen jongeren de boventoon voert bij ongeregeldheden. Deze groep hooligans zou ook verantwoordelijk zijn voor de rellen van dit weekend waarbij agenten, om lijf en goed te beschermen, hun dienstwapen moesten trekken. Eerder hield de oude garde ze nog een beetje in toom, die wist dat je met praten meer oplost als je kritiek hebt op je eigen club. Maar de jeugd luistert daar niet meer naar. De Feyenoord Supportersvereniging (FSV) bevestigt deze lezing aan Sp!ts.

„Het klopt”, zegt woordvoerder Eric van Dorp, „waarom denk je dat het een jaar zo stil was? De ouderen zorgden daarvoor, die wilden overleg.” Volgens Van Dorp is het niet die oude garde die zaterdag het bestuurskantoor, het Maasgebouw, bestormde. „Dit zijn allemaal jonkies.” Jongeren die niet meer in toom te houden zijn door de jongens die al veel langer meelopen, volgens de FSV-woordvoerder. „Zij worden ook wat ouder en kunnen die jeugd op een gegeven moment niet meer onder controle houden. Ik weet zeker dat zij nooit De Kuip zouden beschadigen, wat zaterdag wel gebeurde. Die ‘echte’ jongens zouden nooit hun tweede woonkamer vernielen. Zij weten dat je met je eigen club praat, niet vecht. De jongens die dit hebben gedaan zijn criminelen.”

De politie heeft de jacht geopend op de relschoppers. Met twintig man worden de beelden van de ongeregeldheden bestudeerd en nog meer arrestaties zullen onvermijdelijk volgen. „Er zullen er heel wat van hun bed gelicht worden”, zegt Van Dorp. Maar volgens hem zitten er weinig echte Feyenoorders tussen de relschoppers. „Ik hoop het in ieder geval. Als straks blijkt dat driekwart een seizoenskaart heeft, hebben we een probleem.”

Politiebonden zijn het geweld inmiddels spuugzat. Zij speculeerden gisteren over het verbieden van thuiswedstrijden van Feyenoord. „Die uitspraak vind ik net zo dom als het gedrag van die lieden zaterdag”, zegt Van Dorp. „Dan straf je iedereen.” Dat de welwillende supporters het geweld ook zat zijn, blijkt wel uit de petitie om de club te steunen die gisteren al door bijna 17.000 mensen was ondertekend.

Lees meer over
protest
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties