De waarheid over de Open Dag

De waarheid over de Open Dag

In de avond van 11 mei jl publiceerden wij een artikel met als titel ‘Afbraak clubcultuur: Open Dag geschrapt’. Onderstaande passage uit dit artikel leidde -terecht!- tot woedende reacties onder het Legioen:

Ten slotte is daar de Open Dag van Feyenoord. Sinds mensenheugenis is de Open Dag van Feyenoord hét moment waarop supporters hun helden voor het nieuwe seizoen ontvangen. Sinds 2008 probeert de directie de Open Dag van Feyenoord te hervormen, in de hoop dat het publiek van Feyenoord hierin ook mee zou gaan. Feyenoord huurde daar het bedrijf Mark Events –gevestigd in ‘Neerlands grootste poel des verderfs’- voor in. Deze hernieuwde Open Dag voorzag in allerlei oninteressante activiteiten waarbij de presentatie van de spelers slechts een bijzaak was. De supporters waren hier duidelijk niet van gediend en lieten in drie jaar tijd de Open Dag varen:

- Open Dag 2005 (woensdag 27 juli 2005) – 18 gr, bewolkt/regen – 55.000 bezoekers
- Open Dag 2006 (woensdag 2 augustus 2006) – 20gr, zon – 50.000 bezoekers
- Open Dag 2007 (woensdag 1 augustus 2007) – 27gr, zon – 50.000 bezoekers
- Open Dag 2008 (zaterdag 19 juli 2008) – 18gr, stromende regen – 40.000 bezoekers
- Open Dag 2009 (woensdag 22 juli 2009) – 21gr, bewolkt/droog – 30.000 bezoekers
- Open Dag 2010 (zaterdag 10 juli 2010) – 30gr, zon – 15.000 bezoekers

Feyenoord zelf gooide het op de extreme weersomstandigheden, wij gooien het op het feit dat de Open Dag de afgelopen jaren niet meer ‘Feyenoord’ was. De weersomstandigheden zijn namelijk al jaren wisselvallig. Het wordt helaas nog erger: wat Feyenoord immers heeft verzuimd om te laten weten is dat de Open Dag 2011 helemaal niet door zal gaan. Wederom is een traditie om zeep geholpen. Juist de traditie die zovele jonge supporters de liefde voor onze club bijbrengt…

Feyenoord bedankt!

Gisteren kondigde Feyenoord echter aan dat de Open Dag op donderdag 28 juli 2011 ‘gewoon’ georganiseerd wordt. ‘Vanwege organisatorische redenen en in de hoop dan een volledig volle Kuip te hebben, is er gekeken of de Open Dag gecombineerd zou kunnen worden met de jaarlijkse openingswedstrijd, maar Feyenoord kiest er voor om het unieke karakter van beide evenementen overeind te houden. De Rotterdamse club komt hiermee tegemoet aan de wensen van haar achterban en houdt zo vast aan haar tradities.’, aldus Feyenoord. En: ‘Naar aanleiding van de uitkomsten van onderzoek onder de supporters is er voor gekozen om het binnenprogramma tijdens de Open Dag compact te houden.’

In tegenstelling tot Feyenoord hechten wij wél waarde aan de waarheid. Bij deze dus:

Na de verkwanseling van de Open Dag in de laatste jaren en de dientengevolge sterk teruglopende bezoekersaantallen, hebben een aantal supporters vorig jaar het initiatief genomen zich bij Feyenoord te melden met het aanbod van de Open Dag weer echt een Feyenoord Dag te maken om zo de bezoekers terug te winnen en met name jonge kinderen warm te maken voor onze mooie club.

Na de eerste gesprekken tussen de Varkenoordgroep en de club is het balletje verder gaan rollen en is een van deze supporters, mede-eigenaar van een evenementenbureau, gaan werken aan een plan van aanpak voor de Open Dag 2011. Vele uren heeft deze Feyenoorder hier ingestoken, voor hem was deze ‘klus’ ook een soort jongensdroom. Zijn Feyenoord helpen, mooier kan niet. Al die tijd liet Feyenoord hem ook weten dat de club enthousiast was over zijn plannen.

Feyenoord sprak zijn voorkeur uit voor zijn plannen. Prachtig natuurlijk: eindelijk maakte Feyenoord op een positieve manier gebruik van de betrokkenheid van het Legioen. Eindelijk zou de eens zo mooie Open Dag weer een echt Feyenoord-gezicht krijgen.

Tot dinsdag 3 mei jl. Toen ontving de bewuste supporter onderstaande e-mail van Feyenoord. Geen Open Dag. Al die tijd had de club hem aan het lijntje gehouden. Tot de aanlooptijd inmiddels te kort was om nog een fatsoenlijke Open Dag te organiseren. De bewuste e-mail van Feyenoord was ruim een week later voor ons aanleiding het Legioen te informeren dat ook de Open Dag om zeep was geholpen door de club. Gevolg, zoals bovenstaand gemeld: een stroom woedende reacties. En dus besloot Feyenoord in allerijl toch maar iets van een Open Dag op te tuigen.

En zo ontving de bewuste supporter die aanvankelijk de organisatie grotendeels voor zijn rekening zou nemen gisteren een telefoontje van de club. Boodschap: er komt toch een Open Dag, we zijn hiervoor in zee gegaan met een ander bureau, maar willen graag nog wel een aantal van je voorstellen gebruiken. Hierop heeft de supporter laten weten als lid van de Varkenoordgroep niet langer met dit bestuur samen te willen werken. En dat zijn loyaliteit en eigen normen en waarden zwaarder wegen dan het zakelijke aspect.

Ergo: Feyenoord is ziek, doodziek. Trouwe supporters aan het lijntje houden, in de steek laten, liegen, bedriegen en geen enkel gevoel voor wat er onder het Legioen leeft. Doodzonde, want Hand in Hand met zo’n betrokken Legioen als dat van Feyenoord zouden we de grootste club van Nederland zijn. Nu zijn we dat enkel nog buiten de lijnen…

Link naar eerder genoemd artikel: 'Afbraak clubcultuur: Open Dag geschrapt!'

Lees meer over
LN De waarheid over
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties