'Wie is die Varkenoordgroep dan wel niet joh' #1

'Wie is die Varkenoordgroep dan wel niet joh' #1

Sinds de FSV in samenhang met alle supportersgeledingen de gesprekken heeft gestaakt zoemt er een vraag over internet. ‘Wie is die Varkenoordgroep dan wel niet joh’, en ‘wie denken ze wel niet dat ze zijn om voor mij te praten‘, zijn gehoorde termen op diverse websites. Om enig licht te laten schijnen op deze groep supporters is een tweeluik opgesteld dat we vandaag achter elkaar publiceren. Niet omdat we ons zelf zo belangrijk vinden, maar omdat supporters -terecht- antwoorden willen. Wie is de Varkenoordgroep en waarom praten ze namens jou als supporter?

De samenstelling van een supportersvertegenwoordiging

Feyenoord is altijd al een zooitje ongeregeld geweest, iedereen is eigenwijs en iedereen heeft een eigen mening. Een mening waar mensen dan ook meestal aan vast blijven houden. Nee met deze beschrijving bedoelen we niet de mensen in het Maasgebouw maar de supporters. “Het Legioen” van Feyenoord is een enorme groep mensen, waar u als lezer, ook onder valt. Maar het Feyenoord Legioen is eigenlijk ook klein, want honderden kleine groepjes die allemaal hun eigen ding doen dat botst wel eens. Bij Feyenoord is geen ruimte voor een Capo, of een of andere malloot met een megafoon die bepaald wat de rest van de tribune wel of niet moet doen. Per definitie zal dat nooit werken “want wie is hij dan wel niet met zijn grote muil”, sommige supporters hebben wel meer aanzien dan de rest. Dit is niet omdat ze bijzonder zijn qua postuur of qua lengte-strafblad maar omdat ze veel tijd steken in Feyenoord, veel meer dan alle anderen.

Deze mensen zitten in elke groep onder de supporters. Elk vak in het stadion heeft een mafkees die behoort tot de kleine groep mensen die bijvoorbeeld jaarlijks de ALV van de FSV bezoekt. Deze mensen kennen ook net wat meer mensen, niet omdat ze dat willen maar omdat dat zo gegroeid is. Hun passie en enthousiasme voor Feyenoord brengt ze bij elkaar, en dat trekt weer ander volk aan. Spelers, trainers, supporters, journalisten, sponsoren en investeerders… In de media suggereert men weleens dat dit “de harde kern” is, afhankelijk van de definitie die je hanteert mag je het zo misschien wel betitelen. Deze groep bestaat uit jong en oud, gek en gezond, groot en klein en wat zorgt dat ze met elkaar verbonden zijn is de buitensporige liefde voor Feyenoord. Dat deze groep uit een bonte verzameling supporters bestaat is moge duidelijk zijn. Er zijn bestuursleden van de FSV , bestuursleden van het Legioen, een registeraccountant en een advocaat met een S.C.F-tatoeage, supporters met een FIIIR-tatoeage die een eigen zaak hebben, ‘de oude mannen’ met loopstokken, fanatieke supporters met topfuncties, pet en sjaals, FR12 Crew, Lunatic News redactie, leden en sfeer supporters van de FRL en het TIFO Team. Natuurlijk zijn er ook supporters bij van de hakbrigade en het ruigere sloopwerk. Feyenoord hamert hier graag op, probeert de gehele groep over één kam te scheren en in hoekjes te zetten, maar dat was vroeger. Nu vormen deze 75 supporters met elkaar 1 BLOK. Wij zijn en blijven supporters die maar 1 ding willlen: Trots zijn op Feyenoord, wij vragen inzet op het veld en af een toe een prijs niets meer en niet minder.

In 2010 is er aan deze groep de naam Varkenoordgroep gegeven. Nadat een aantal supporters een aantal keer overleg heeft gehad op Varkenoord met investeerders en de directie van Feyenoord. Deze groep supporters maakt zich zorgen over Feyenoord. En dan niet alleen over de sportieve resultaten, maar vooral over de toekomst van de club. Onze club! Juist doordat er van alle voorgaande bloedgroepen uit Het Legioen een supporter meepraat komen alle meningen ten aanzien van bepaalde zaken naar boven. Hierdoor kan de Varkenoordgroep goed inschatten wat de gevolgen kunnen zijn van beslissingen of meningen die de groep naar buiten brengt.

Als laatste willen we benadrukken dat “wij” als Varkenoordgroep niet heilig zijn, en wellicht schaar jij je als lezer nu helemaal niet achter deze groep omdat je jezelf niet kan identificeren met ons. Wij geloven in elk geval dat we gezamenlijk wél het allergrootste gedeelte van Het Legioen vertegenwoordigen dat actief met Feyenoord bezig is. Maar mocht jij, jezelf hier nog altijd niet in kunnen vinden: Aan het begin van volgend seizoen zal de Feyenoord Supportersvereniging een forumavond houden. De Varkenoordgroep is geen geheim genootschap in mystiek gehuld, een ieder die zich geroepen voelt mag en kan die avond komen om met zijn of haar mening de Varkenoordgroep verder te complementeren.

Lees meer over
LN
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties