Slot gaat in op toekomst: "Misschien doe ik dat deze zomer weer"

Slot gaat in op toekomst: "Misschien doe ik dat deze zomer weer"

In een week waar we het moeten doen met interlandvoetbal en de persconferenties van Ronald Koeman, is het extra fijn om te luisteren naar de woorden van Arne Slot. De trainer van Feyenoord schoof maandagavond aan bij het praatprogramma Rondo en er kwamen heel veel verschillende zaken ter sprake. Naast de mogelijke transfers en het Nederlands elftal, ging het ook over Orkun Kökcü, Yankuba Minteh, nieuwe aanwinsten en uitgaande transfers.

Allereerst wordt het spel van Feyenoord besproken in de uitzending op Ziggo Sport. Marco van Basten is onder de indruk van de manier van opbouwen bij de Rotterdammers. "Ik vind het goed dat ze vanuit achteruit voetballend snel naar het middenveld komen en snel naar de voorhoede. Daar is PSV minder in en Ajax helemaal, maar wat Ajax vroeger ook goed deed is van achteruit de ruimtes zodanig maken dat je de middenvelders aan kan spelen en eventueel de voorhoede snel kan aanspelen."

Terwijl Slot met een kleine glimlach luistert naar de voormalig topspits, gaat Van Basten verder naar zijn verhaal. "Het gaat allemaal wel over schijfjes, maar het is voetballend goed. Het gaat erom dat je kansen creëert, maar ze hebben ondertussen op een goede manier balbezit en elke afspeelkans die ze hebben is om vooruit te gaan. Dat doen ze in een hele goede organisatie. Ze staan goed met de bekende driehoekjes en vierkantjes. De tegenstander heeft het heel moeilijk om ze onder druk te zetten en dat vind ik eigenlijk al het hele seizoen het geval. Wat mankeert is de afronding en het aantal doelpunten. Daardoor staan ze tweede en hebben ze helaas in de grote wedstrijden tegen Atlético Madrid en Lazio net niet genoeg kunnen betalen met een overwinning."

Slot heeft de hele analyse van Van Basten kunnen aanhoren en krijgt vervolgens zelf het woord. "Daar trainen we natuurlijk heel veel op. Het is prachtig om naar te kijken. Als de tegenstanders ons niet op de één-tegen-één zet en je geeft ons een plus één in de opbouw, dan weten die jongens zo goed hoe ze moeten bewegen en welke bal ze wel en niet moeten spelen. Alleen als je in de eindfase komt, zeker op Champions League-niveau, dan is Feyenoord helaas tot op heden niet in staat een individu aan te trekken die op dat niveau het verschil maakt."

Situatie Kökcü
Orkun Kökcü en Slot hebben een zeer goede band samen en de trainer van Feyenoord hoopt enorm dat zijn voormalig aanvoerder gaat slagen bij Benfica. Daarbij helpt het niet dat de international van Turkije onlangs een kritisch interview heeft gegeven over de besluiten van trainer Roger Schmidt. "Ik weet niet of hij al heel vaak met de trainer had gesproken, maar ik denk dat je met zo’n interview weinig wint."

"Het viel wel samen met dat hij een keer was gepasseerd. Tegen Glasgow Rangers speelde hij een belangrijke wedstrijd voor de club. Ik denk dat hij er de volgende wedstrijd weer bij is, en dat hoop ik ook trouwens. Ik ben ervan overtuigd dat het nog een succes gaat worden daar, want hij is echt een goede speler. Ik heb hem ook een berichtje gestuurd dat hij te goed is om van een trainer afhankelijk te zijn."

Groei Minteh
De snelle aanvaller van Feyenoord lijkt zijn basisplaats nu echt te hebben veroverd en Slot ziet ook dat hij in de laatste tijd stappen heeft gemaakt. "Hij heeft vooral veel in zijn geboorteland gespeeld, waar heel weinig tactiek om de hoek komt kijken. Als jij zo snel bent is dat wel een enorm wapen. Eén actie en hij is weg, dan haal je hem ook niet meer in. Ik vind dat zijn keuzes in de eindfase al beter worden. Het vervelende voor ons is alleen dat als zijn keuzes echt goed worden, hij waarschijnlijk niet meer bij ons speelt."

Spelers van FC Barcelona en Napoli
Slot is van mening dat er een punt nadert dat Feyenoord de uiterste rek heeft gevonden in het programma ontwikkelen in het beter maken van spelers. Dit levert nieuwe uitdagingen op. "Nu moeten er ook spelers bijkomen die A-international zijn van een serieus land, of spelers die ons echt aan de bovenkant versterken. Want vorig jaar werden wij eerste en het is mijn perceptie dat PSV een trainer heeft aangetrokken die voor dezelfde manier van spelen staat, dus die hebben de kampioen van vorig jaar gekopieerd. Als wij de huidige kampioen willen kopiëren moeten we ook spelers halen van Barcelona, Napoli in de vorm van Schouten."

Uitgaande transfers
Vervolgens krijgt Slot de vraag hoe hij kijkt naar de mogelijke transfers van Gimenez, Hartman, Hancko en Wieffer komende zomer. "Je weet dat je normaal gezien bij ons een reële kans hebt op Champions League volgend jaar. Dan is het de discussie of je Champions League mooier vindt dan in de Premier League spelen. Want de vraag is of spelers die bij ons vertrekken dan ook naar clubs gaan die ook direct Champions League spelen. Dat is de overweging die elk individu moet maken, samen met wat Feyenoord daarin wil."

"Bij mij is dat hetzelfde'', gaat Slot in op zijn eigen toekomst bij Feyenoord. ''Zoals elke speler of trainer weeg je altijd dingen af. Dan kijk je naar wat er bij Feyenoord mogelijk is en wat er kan bij die geïnteresseerde club. Dan maak je een afweging en een jaar geleden deed ik dat om bij Feyenoord te blijven en misschien doe ik dat deze zomer wel weer, maar het kan ook niet zo zijn. En ze moeten ook langs Feyenoord, want ik heb nog een doorlopend contract."

"Wat ik heel erg leuk vind aan het trainersvak is jongens voor te bereiden op een wedstrijd, waardoor ze zo goed mogelijk de kans hebben om een goede wedstrijd te spelen. Het is ook heel leuk om onderdeel te zijn van de ontwikkeling van spelers en daarbij veel te winnen. Bij Feyenoord vorig jaar kampioen, nu de kans om de beker te winnen. Daar ligt mijn ambitie. Bij een club werken waar je goed kunt werken, dat kan ik bij Feyenoord. En de kans heb om prijzen te winnen."

Slot werd afgelopen zomer meerdere malen in verband gebracht met Tottenham Hotspur. De trainer wil dat hoofdstuk afsluiten en geen toelichting geven wanneer er gevraagd wordt hoe dat precies verliep. ''Er zijn zo verschrikkelijk veel onwaarheden gezegd rondom mijn mogelijke overgang naar Spurs, ik voel geen enkele behoefte om daar nog op terug te komen. Ik ben hartstikke gelukkig bij Feyenoord.''

Lees meer over
Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties