''Dan heb ik maar de verantwoordelijkheid over één team''

''Dan heb ik maar de verantwoordelijkheid over één team''

Bij het eerste van Feyenoord was er geen plek meer in de staf voor Koen Stam. De trainer heeft wel veel indruk gemaakt op de clubleiding en wilde dan ook niets liever dan Stam binden aan de club. Vanaf aankomend seizoen gaat hij dan ook aan de slag als Head of Methodology.

''Ik ga er samen met de coaches van de jeugdteams voor zorgen dat we zoveel mogelijk jongens klaarstomen voor het eerste elftal'', reageert Stam op de vraag wat zijn nieuwe job precies gaat inhouden. ''Wij hebben onze visie op voetbal, onze visie op talent en onze visie op het begeleiden van talent beschreven. Hierbij hebben wij ook gekeken naar hoe het aanvallen, verdedigen en omschakelen eruit ziet in de absolute top. Op basis daarvan hebben wij onze eigen spelintenties en spelprincipes beschreven. We kijken continu of we ontwikkelingen uit het topvoetbal kunnen toevoegen aan het Feyenoord-voetbal.''

''Dan kan je ook echt aan een bepaalde visie binnen de hele club werken'', vervolgt Stam in gesprek met NoordHollands dagblad. ''Met alle trainers zijn we bij elkaar gaan zitten om een jaarplan te schrijven, zodat we wekelijks met elkaar kunnen sparren over oefenvormen per leeftijdscategorie. Ik had ook de coach van Feyenoord Onder 21 kunnen worden, maar dan heb ik maar de verantwoordelijkheid over één team.''

Afgelopen seizoen zat hij naast Dick Advocaat op de bank en werkte voor het eerst samen met profs. ''Ik heb kunnen zien dat je bij een eerste elftal nog veel meer de diepte in kan. Neem de nabesprekingen. Dan kan je echt op de details gaan zitten: hoe kom je in bepaalde situaties nou tot het creëren van kansen? Als Berghuis de bal heeft in een bepaalde zone, dan weet je dat-ie lopers om zich heen nodig heeft. Volwassen profvoetballers nemen meer eigen verantwoordelijkheid. Het was erg leuk.”

Lees meer over
Steven Berghuis Dick Advocaat
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties