MATCHDAY! Feyenoord treft stadsgenoot Sparta in halve finale play-offs

MATCHDAY! Feyenoord treft stadsgenoot Sparta in halve finale play-offs

Vandaag staat de stadsderby tegen Sparta op het programma. Het is voor Feyenoord een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Mocht de stadionclub vandaag winnen, dan staat het aanstaande zaterdagavond in de finale van de play-offs tegen de winnaar van de wedstrijd FC UtrechtFC Groningen. Feyenoord wist afgelopen zondag overtuigend van RKC te winnen en begint daardoor met een goed gevoel aan de beslissende fase van het seizoen. De halve finale begint vanavond om 21:00 en is te volgen via ESPN en het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De overwinning tegen RKC Waalwijk was erg welkom voor Feyenoord. Niet alleen omdat het zo met een goed gevoel richting de play-offs gaat, maar ook omdat de laatste overwinning alweer dateerde van bijna een maand geleden. Toen was Feyenoord in en tegen Utrecht met 1-2 te sterk. Sindsdien speelde Feyenoord twee keer gelijk en het verloor ook twee keer. De Rotterdammers wisten afgelopen zondag overtuigend te winnen en gaan daardoor dus met een goed gevoel richting de wedstrijd van vanavond.

Een pluspunt voor Feyenoord is dat er vanavond weer publiek aanwezig is in De Kuip. 6500 fans zullen de ploeg vanavond naar de overwinning schreeuwen. Henk Fraser van Sparta vindt dat echter competitievervalsing. "Toen wij thuis tegen VVV speelden (met fans in het stadion, red.), sprak ik ook van competitievervalsing. Ik vind dat ik het nu weer mag zeggen.’’ Toch nuanceert de Sparta-trainer zijn uitspraak meteen. ''Aan het begin van dit seizoen zijn alle clubs echter akkoord gegaan met dit protocol. We gaan er dus geen punt van maken. Maar ik denk dat we wel kunnen spreken van competitievervalsing."

Feyenoord kampt wel met wat blessures en kan daardoor niet op een fitte selectie rekenen. De Rotterdammers missen vanavond misschien Lutsharel Geertruida, die tegen RKC geblesseerd uitviel aan zijn knie. Hij is nog een twijfelgeval. De rechtsback werd gisterenmiddag voor het laatst getest door de medische staf van Feyenoord. Mocht hij het niet redden, dan wordt hij zeer waarschijnlijk net zoals tegen RKC vervangen door Tyrell Malacia. Wat wel zeker is, is dat Bryan Linssen er vanavond niet bij is. Hij heeft nog te veel pijn aan zijn knie en moet de halve finale aan zich voorbij laten gaan. Achraf El Bouchataoui maakte tegen RKC zijn basisdebuut, maar zal vandaag weer vervangen worden door Leroy Fer.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Bijlow; Malacia, Botteghin, Senesi, Haps; Toornstra, Fer, Kökcü; Berghuis, Jørgensen, Sinisterra

Vorm Sparta
Waar Feyenoord de afgelopen weken wisselvallige resultaten boekte, zit Sparta in een goede flow. Van de laatste vijf wedstrijden won Sparta er vier en speelde het een keer gelijk tegen FC Utrecht. Ook had Feyenoord alle moeite met de eerdere wedstrijd tegen Sparta dit seizoen in De Kuip. Toen werd er met 1-1 gelijkgespeeld. De halve finale van de play-offs zal over één wedstrijd gespeeld worden en dus is er voor beide ploegen geen ruimte voor fouten. Fraser zei eerder deze maand nog dat hij hoopte op een confrontatie met Feyenoord in de halve finale. ''Als je de play-offs haalt is dat fantastisch, als je de play-offs wint zou dat echt ongelofelijk zijn'', aldus de trainer in gesprek met RTV Rijnmond. ''Dat moet je durven dromen. Als je kijkt naar de wedstrijd tegen Feyenoord, dan is dat echt mooi. De enige echte derby, dat is een mooi etiket. Daar moeten we echt voor gaan. Tegen elke ploeg krijg je kansen, ook tegen Feyenoord.''

Een speler om in de gaten te houden vandaag, is Abdou Harroui. De talentvolle middenvelder kon dinsdag op veel lof rekenen van Advocaat en Jan Boskamp. ''Of Harroui mee zou kunnen bij Feyenoord?'', begint Advocaat. ''Dat vind ik wel. Ik heb hem zelf een half jaar meegemaakt bij Sparta. Toen was hij nog een stuk jonger, maar hij heeft zich uitstekend ontwikkeld. Het is een complete middenvelder.'' Ook Boskamp was lovend over Harroui. ''Die mag van mij wel naar Feyenoord komen.''

Wouter Burger speelt dit seizoen op huurbasis voor de ploeg uit Spangen, maar het is nog niet zeker of hij vandaag ook zijn opwachting kan maken tegen Feyenoord. De middenvelder viel zondag tegen SC Heerenveen na 74 minuten geblesseerd uit aan zijn hamstring. Ook Aaron Meijers moest het veld verlaten met een soortgelijke blessure.

Vermoedelijke opstelling Sparta:
Okoye; Abels, Vriends, Heylen, Fortes; Harroui, Smeets, Van Mullem; Mijnans, Thy, Engels

Historie
2020 – 2021 Feyenoord – Sparta Rotterdam 1-1 (0-0)
2019 – 2020 Feyenoord – Sparta Rotterdam 2-2 (0-0)
2017 – 2018 Feyenoord – Sparta Rotterdam 3-1 (1-1)
2016 – 2017 Feyenoord – Sparta Rotterdam 6-1 (2-0)
2009 – 2010 Feyenoord – Sparta Rotterdam 3-0 (1-0

Lees meer over
De Kuip Steven Berghuis Ridgeciano Haps Eric Botteghin Jens Toornstra Tyrell Malacia Luis Sinisterra FC Utrecht FC Groningen sc Heerenveen Dick Advocaat Lutsharel Geertruida Achraf El Bouchataoui Leroy Fer Bryan Linssen Marcos Senesi Wouter Burger MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties