Van Eijck: ''Fans kunnen zich kosteloos laten testen vóór de wedstrijd''

Van Eijck: ''Fans kunnen zich kosteloos laten testen vóór de wedstrijd''

Clubarts Casper van Eijck heeft een app ontwikkeld voor supporters om in kaart te brengen hoe besmettelijk corona is in een voetbalstadion. Niet alleen Feyenoord, maar ook andere (Eredivisie-)clubs en de evenementensector is benieuwd hoe groot het gevaar nou precies is in een voetbalstadion.

Eerder werd al bekend dat Feyenoord aanstaande zondag de laatste kans krijgt van de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb. Ook deed assistent-trainer John de Wolf een oproep aan de supporters om zich aan de maatregelen te houden. Clubarts van Eijck schoof vrijdagavond aan bij Veronica Inside om zijn mening over de huidige stand van zaken te geven. ''Of het aanstaande zondag wel goed gaat? Wij gaan in ieder geval onze uiterste best doen. We hebben deze week onze seizoenkaarthouders al een app toegestuurd waarop ze heel veel informatie kunnen vinden. Hiermee proberen we ze duidelijk te maken dat wanneer je een beetje verkouden bent je seizoenkaart beter aan iemand anders kan geven. Zo kan je niet mogelijk besmettend het stadion binnenkomen.''

''Op die manier proberen we duidelijk te maken dat het erg belangrijk is dat supporters zich houden aan de regels en maatregelen die maatschappelijk aanvaard zijn. Tuurlijk snap ik dat sommige mensen er klaar mee zijn, maar we proberen ook de andere kant te laten zien. Chirurgen zoals ik in Nederland kijken daar op een hele andere manier naar. Zo hebben we bijvoorbeeld gehoord dat over twee weken het aantal mensen die we voor kanker kunnen opereren waarschijnlijk gehalveerd wordt'', gaat de clubarts verder. ''Alle capaciteit in het ziekenhuis gaat naar de coronapatiënten en dan moeten mensen met kanker dus wachten. Dat is heel erg kwalijk.''

Naast de clubarts is ook viroloog Annemiek Van der Eijk aangeschoven. Ze benadrukt dat dit onderzoek erg belangrijk is. ''We krijgen een tweedeling in Nederland. Je hebt mensen die zich aan de regels houden en je hebt mensen die niet begrijpen waarom ze zich aan de regels moeten houden. Mensen krijgen vooral heel veel te horen dat ze dingen niet mogen doen en dat sommige dingen dat gevaarlijk zijn. Die mensen worden kritisch. Met dit onderzoek is het belangrijk dat we data gaan verzamelen en dat we dus weten wat er tijdens zo’n evenement precies gebeurt'', vertelt de viroloog. ''Een wedstrijd is een buitenevenement en de beste ventilatie is buiten zijn. Om te kunnen weten hoe groot de kans op besmetting is in zo’n stadion is het belangrijk om te weten wat er precies gebeurt in zo’n stadion.''

''Om te beginnen gaan we sturen op gedrag met de app. Dat doen we om mensen te herinneren aan de regels en maatregelen maar ook om te vertellen dat wanneer ze verkouden zijn ze beter niet naar het stadion kunnen komen. Ook vragen we of ze getest zijn. Al die data van al die supporters gaan we maandenlang volgen. De GGD gaat iedereen die in Rotterdam en omgeving positief wordt getest vragen of ze bij een wedstrijd van Feyenoord zijn geweest. Dat krijgen we dan te horen van de GGD en dan gaan we kijken of we dat kunnen linken aan het stadion'', aldus Van der Eijk.

''Er hebben al veel mensen de app gedownload, maar Feyenoord heeft ongeveer 35 duizend seizoenkaarthouders dus er kunnen nog meer mensen de app downloaden. Ook gaan we supporters de kans bieden om zich vóór de wedstrijd kosteloos te laten testen'', sluit Van Eijck af.

Download de app
Wil je meewerken aan het onderzoek ‘Krijg De Kuip weer vol!’? Download dan de speciale app 'Luscii' in de App Store of Google Play Store. Indien het coronavirus bij jou wordt gevonden, wordt er binnen 72 uur contact met je opgenomen.

Lees meer over
De Kuip
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties