‘’Kein Geloel is een soort therapie geworden voor de Feyenoorder’’

‘’Kein Geloel is een soort therapie geworden voor de Feyenoorder’’

Elke dinsdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast Kein Geloel op FR12.nl. Freek, Johan, Wesley en Rob bespreken hierin wekelijks de wedstrijden en andere actualiteiten rondom Feyenoord. FR12 sprak met drie leden van het viertal.

Hoe zijn jullie met Kein Geloel begonnen?
Johan: Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten en luister graag podcasts daarover. In Nederland waren er nog geen podcasts op sportgebied. Daarom wilde ik er een maken over Feyenoord. Ik heb die gasten geprobeerd te enthousiasmeren om mee te doen, maar dat zagen ze eerst niet zitten.
Freek: Er wordt al zoveel gepraat over Feyenoord. Zijn wij dan dé supporters die namens de rest van de supporters mogen spreken? We zijn ook niet bijzonder deskundig ofzo. Ik zag het niet zo zitten.

Wat heeft je overtuigd?
Freek: Ik had een radioprogramma waarin Johan een keer te gast is geweest. Toen merkte ik dat het eigenlijk ook wel werkte. We voelen elkaar goed aan, hebben een vlotte babbel en volgen die club op de voet. ‘Laten we het maar proberen’, dacht ik. Op 2 augustus 2016 zijn we toen begonnen.

De start van het kampioensjaar.
Wesley: Dat is natuurlijk een schot in de roos geweest. Als we in het seizoen ervoor waren begonnen, waarin je zeven keer op rij verliest, is het veel moeilijker om er als beginnende podcast tussen te komen.
Freek: Die weken in aanloop naar het kampioenschap waren wel zenuwslopend. Ik ging bijna verlamd naar m’n werk op maandag. ’s Avonds kwam ik dan in dat tuinhuisje om op te nemen. Dan zat je daar een uur over die club te praten en ging ik daarna naar huis met een gevoel van: ‘het komt wel goed’. Zeker in die periode, waarin de druk er vol op stond, was dat fijn.
Wesley: Voor mij zijn dat de meest aparte weken van m’n leven geweest. Het kampioenschap was het mooiste moment van m’n leven en die herinnering heb ik in een podcast vast kunnen leggen. Eigenlijk is dat schitterend als je erover nadenkt.

Is het op dat moment ook leuker om de podcast te maken dan wanneer het slecht gaat met Feyenoord?
Johan: Zeker. Het is jammer dat Rob er nu niet is. Hij maakt standaard dezelfde beweging: als Feyenoord op zondag verliest, zegt hij af. Vaak met een kutsmoes.
Freek: Hij heeft al een paar keer gezegd dat we misschien uit protest maar geen podcast op moeten nemen.
Johan: Als puntje bij paaltje komt, komt hij altijd alsnog.

Hebben de slechte resultaten van de club ook invloed op de luistercijfers?
Freek: Nou, in tegenstelling tot bij Feyenoord is de ondergrens bij ons de afgelopen jaren omhoog gegaan. Toen we in het kampioensjaar verloren van Go Ahead, daalde het aantal luisteraars van drieduizend naar duizend. Tegenwoordig – bijvoorbeeld na de 4-0 tegen Trencin – zitten we dan nog steeds rond de 2500.
Wesley: Mensen kunnen zelf ook hun gevoel erin kwijt. Het is een soort therapie geworden voor de Feyenoordsupporter.
Freek: Dat is iets dat je echt moet opbouwen. Voor mij geldt ook: als Feyenoord kut gespeeld heeft, wil ik er zo min mogelijk over lezen. Dan kies ik heel zorgvuldig waar ik wel en niet op klik. Het feit dat wij intussen voor dik tweeduizend mensen horen bij datgene waar ze wel op klikken, vind ik een grote eer.

Hoe is jullie band met die luisteraars?
Freek: Die cijfertjes op social media en Soundcloud zijn allemaal heel leuk, maar toen we tijdens een Youth League-wedstrijd van Feyenoord O19 door een hele rij herkend en toegeschreeuwd werden, was voor mij het moment dat ik doorkreeg dat we echt iets aan het doen waren. Het gebeurt steeds vaker dat ik op Varkenoord of in De Kuip word aangesproken. Ik vind het heel leuk als mensen naar me toekomen en vertellen dat ze elke week luisteren.
Wesley: Een tijdje terug werden we erop geattendeerd dat iemand een Wikipedia-pagina over ons heeft gemaakt. Hoeveel mensen kunnen dat nou zeggen?
Johan: Überhaupt, die reacties van mensen. Dat vind ik het tofste. We kregen zelfs reacties van mensen die luisteren vanaf Malta en Mexico.

Denken jullie dat jullie met een goed beluisterde podcast ook een bepaalde invloed hebben?
Wesley: Niet echt. Ik denk niet dat wij degenen zijn die hoogstpersoonlijk het nieuwe stadion gaan tegenhouden.
Freek: Nou, invloed hebben we wel natuurlijk. Jan-Arie van der Heijden werd destijds Speler van de Week bij Voetbal Inside, nadat hij tegen AZ die schaar eruit gooide en dat stiftje maakte. Toen pleitte Rob in een aflevering voor een gouden schaar in plaats van een gouden veter. Vervolgens ging Simon Zijlemans ook echt met een gouden schaar naar de Kuip.

Tot slot, wat is voor jullie de voornaamste reden om Kein Geloel te maken?
Johan: Het is natuurlijk ook een verkapte manier om elke maandagavond met m’n vrienden door te brengen. Feyenoord is mijn grootste passie, daar gaat m’n meeste tijd en energie naar uit. Het is tof om daar met deze gasten over te lullen en aan iets te bouwen waar ik ook mijn creatieve ei kwijt kan.
Wesley: Ik sluit me volledig bij Jopie aan.
Freek: Het is ook vooral een uitlaatklep. Of het nou positief of negatief is, ik ben altijd zo vol van die club. Soms weet ik echt niet wat ik met m’n Feyenoordgevoel aan moet. Hier kan ik dat allemaal eruit gooien.

Kein Geloel is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards. Stemmen kan via deze link (onder het kopje sport, bevestig je stem onderaan de pagina).

Lees meer over
De Kuip Kein Geloel
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties