''Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero''

''Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero''

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Stijn Houben.

Feyenoord begon dit seizoen een samenwerkingsverband met Delhi Dynamos. De Indiase club was één van de acht clubs in de nieuwe Indian Super League. Stijn Houben, oud-jeugdspeler van Feyenoord, kreeg de mogelijkheid om een eenjarig contract te tekenen bij de club uit Delhi. In gesprek met FR12.nl kijkt Houben terug op zijn tijd bij Feyenoord, het avontuur in India en spreekt hij over zijn dromen voor de toekomst.

In de zomer van 2012 vertrok de centrale verdediger van amateurclub HBS uit Den Haag naar Feyenoord. "Door verschillende blessures in het eerste elftal van HBS, speelde ik op jonge leeftijd al in het eerste. Het is toen allemaal heel snel gegaan en toen werd ik gescout door Feyenoord. Ik heb toen een aantal keer meegetraind met een jeugdelftal van Feyenoord en zodoende ben ik door de selectieprocedure heen gegaan. Ik twijfelde in eerste instantie wel of ik moest ingaan op het aanbod van Feyenoord, ondanks dat het zo mooi was."

"Ik woonde toen in Den Haag en zat in mijn examenjaar van de middelbare school. Ik wilde mijn eindexamen halen op de school waar ik toen op zat. Bij Feyenoord zit iedereen op dezelfde school, het Thorbecke College, en daarom twijfelde ik. Ik kon uiteindelijk in Den Haag op school blijven en ben toen naar Feyenoord vertrokken. Omdat ik van de amateurs kwam, moest ik aan het begin erg wennen. Ik werd goed opgevangen door de andere jongens en ik voelde me al snel thuis. Omdat ik nog thuis woonde, sprak ik mijn oude vrienden nog en kon ik regelmatig bij hun wedstrijden komen kijken, dat was erg mooi."

Houben kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd in de jeugd bij Feyenoord. "Het was een super leuke tijd”, vertelt hij. "Ik heb meerdere mooie momenten meegemaakt, maar de supercup met de A1 was het hoogtepunt. Ook de uitstapjes naar het buitenland, zoals Zweden, waren heel gaaf. Ik leefde eigenlijk in een droom: ik werd wakker en was vervolgens de hele dag bezig met mijn hobby.”

''Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero''

Stijn Houben (foto rechts) na een doelpunt van Slabbekoorn in de bekerfinale tegen AZ A1.

De verdediger is ook erg te spreken over de lichting waar hij toentertijd in speelde. "Ik denk dat wij een erg steady groep hadden. In de huidige A1 zitten veel meer individuele talenten maar het klopt net niet, dat zie je ook in de resultaten. Wij hadden een goed team met enkele uitschieters zoals Rick Karsdorp, die bij ons al geweldig speelde. Het collectief was bij ons heel goed en ik denk dat wij als team een goede band met elkaar hadden. Dat hoorde ik ook van anderen binnen de club."

Halverwege het seizoen 2013-2014 mocht Houben zijn officieuze debuut maken in het eerste elftal van Feyenoord, in een geheim oefenduel tegen Excelsior. "Dat was echt gaaf. Ik merkte dat het er daar allemaal iets anders aan toe ging. Ondanks dat het ‘maar’ een oefenwedstrijd was, was ik erg gespannen. Die spanning zorgde voor een soort druk naar mezelf toe. Later mocht ik ook nog meedoen in oefenwedstrijden tegen RKC Waalwijk en FC Groningen. Het was hartstikke leuk en als ik daar nu op terugkijk ben ik blij dat ik deze momenten heb meegemaakt."

"Ik wist tijdens die oefenwedstrijd nog niet officieel dat ik geen contract zou krijgen, maar ik verwachtte niet dat ik een aanbieding zou krijgen. Toen ik mee mocht spelen met het eerste elftal bleef ik die hoop wel een beetje houden. Jongens als Jeff Hardeveld en Rick Dekker hadden meer kans op een contract en ik wist dat ik qua niveau onder hen zat. Dat maakt het extra bijzonder dat ik mee mocht doen met het eerste elftal en voor mij persoonlijk was het goed."

Nadat Houben geen contract bij Feyenoord kreeg, moest hij als transfervrije speler op zoek naar een andere club. "Ik had wel het idee om in het profvoetbal actief te blijven", stelt hij. "Toentertijd had ik de keuze tussen NAC Breda en PEC Zwolle, waar ik op amateurbasis aan de slag kon. Als ik daar naar toe zou gaan moest ik steeds op en neer reizen. Ik studeerde, en studeer nog steeds, aan de Erasmus Universiteit en dat wilde ik blijven. Het leek mij daardoor geen ideale combinatie."

"Ik mis het nog wel iedere dag en als ik de jongens uit de Feyenoord-jeugd spreek, vind ik dat heerlijk. Maarten de Fockert (momenteel sc Heerenveen, red.) is een goede vriend van mij en we gaan regelmatig samen een hapje eten in Rotterdam. Afgelopen week had ik toevallig afgesproken met Rick Karsdorp en Sven van Beek. Het is hartstikke leuk dat ik die jongens nog regelmatig spreek en ik vind het mooi om te zien dat iedereen zijn eigen weg is gegaan."

''Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero''

Houben tijdens de prijsuitreiking na de gewonnen bekerfinale tegen AZ A1.

Houben leek in eerste instantie terug te gaan naar de amateur van HBS, maar dit liep anders. "Ik werd benaderd door Gido Vader, die de internationale relaties van Feyenoord onderhoudt. Hij vertelde mij het verhaal van Delhi Dynamos en vroeg of het mij niet iets leek. Het was in eerste instantie moeilijk te geloven. Ik wist niet eens dat ze in India een voetbalcompetitie wilden gaan opstarten. De competitie zou daar drieënhalve maand duren, dat was perfect voor mij door mijn studie. Alles is toen gaan lopen en voor ik het wist zat ik in het vliegtuig."

Houben was niet de enige Europese voetballer die naar de club gehaald werd. "Ik werd naar de club gehaald als een Europese jongen met enige ervaring. Ik kwam in een team terecht met onder andere Alessandro Del Piero (oud-aanvaller Juventus, red.), Mads Junker (oud-spits Roda JC, red.) en Hans Mulder (oud-speler van RKC Waalwijk, Willem II en NEC, red.). Het ene seizoen stond ik dus in de kleedkamer met Marten de Fockert en daarna met Alessandro Del Piero, moeilijk te geloven."

"Jongens als Del Piero, Junker en Mulder konden goed voetballen, zij hadden immers al veel ervaring. Er zaten ook Indiase spelers in het team. Zij waren technisch gezien heel begaafd, dat zag er in het begin erg goed uit. Later merkte je alleen dat ze tactisch niet goed wisten hoe het moest, dat is lastig."

Na dat seizoen vertrok Houben weer uit India. "Ik tekende destijds een contract voor één seizoen in India. Het seizoen was daar na drieënhalve maand weer afgelopen en volgend jaar rond dezelfde tijd begint ‘ie weer. Ik weet niet of ik dan weer een aanbieding krijg, maar ik zou het zo weer doen. Ik vond het zo’n geweldig avontuur en zou niet weten wat mij nu zou tegenhouden. Je moet natuurlijk wel naar de voorwaarden kijken want misschien is het dan wel allemaal anders."

''Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero''

Stijn Houben, als speler van Delhi Dynamos, met teamgenoot Hans Mulder.

Del Piero zal vast een goed salaris opgestreken hebben in zijn tijd in India. Houben ontkent niet dat het avontuur in financieel opzicht ook voor hem goed was. "Naast sportief, was de periode voor mij ook financieel goed, zoiets speelt natuurlijk mee. Je gaat natuurlijk niet voor niks aan de andere kant van de wereld voetballen. Ik heb in India, voor mijn leeftijd, heel goed verdiend."

"Ik keerde daarna weer terug naar HBS en dat was wennen. Het verschil in trainingsintensiteit is ontzettend groot en soms was dit erg lastig. De spelers gaan op een totaal andere manier naar de training toe. Het is lastig om daar weer aan te wennen, maar dat komt vanzelf weer goed. Al met al heb ik het nu goed bij HBS."

Na zijn tijd bij Delhi Dynamos kreeg Houben geen aanbiedingen van clubs uit het profvoetbal. "Ik zou het zeker leuk vinden om terug te keren in het profvoetbal, maar ik speelde natuurlijk aan de andere kant van de wereld. Ik was op een niveau actief, waar eigenlijk niemand van wist hoe hoog het was. Bovendien wees ik voor Delhi Dynamos NAC Breda en PEC Zwolle af, dus het is moeilijk in te schatten wat er dan nog over is."

Lees ook de andere interviews met oud-jeugdspelers van Feyenoord:
Kevin Gomez Nieto: "Het is een droom om ooit voor of tegen Feyenoord te spelen"
Shabir Isoufi: "Hij wordt ooit trainer van Feyenoord 1"
Mitchell Schet: "Feyenoord, de fans en het stadion zijn hartstikke mooi"
Glenn Kobussen: "Er was financieel niets mogelijk, dus ik moest weg”
Kevin Wattamaleo: "Het maakte mij niets uit waar ik moest spelen, ook al was het in het doel"
Ryan Bouwmeester: "Ik kon naar Arsenal, maar koos voor 'n overstap naar Feyenoord"
Dalian Maatsen: ''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn”

Lees meer over
Sven van Beek Rick Karsdorp
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties