''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn''

''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn''

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Dalian Maatsen.

Dalian Maatsen speelde tot de zomer van 2013 in de jeugdopleiding van Feyenoord. De verdediger kwam op jonge leeftijd over van Excelsior Maassluis naar Feyenoord en schopte het tot de A1 van de Rotterdamse club. Momenteel speelt Maatsen zijn wedstrijden in het shirt van MVV Maastricht in de Jupiler League. In gesprek met FR12.nl spreekt Maatsen onder andere over zijn tijd in de jeugd bij Feyenoord, zijn tijd bij NAC en dromen voor de toekomst.

Toen Maatsen als 15-jarige jongen een aanbieding van Feyenoord kreeg, hoefde hij niet lang na te denken. "Ik speelde bij Excelsior Maassluis als tweedejaars C-junior in de C1 en speelde een goed seizoen”, begint hij. "Ik kreeg toen aanbiedingen van Willen II, RKC Waalwijk, FC Utrecht, Excelsior en Feyenoord. Ik ben een jongen uit de buurt van Rotterdam, dus voor mij was het niet lastig. De andere clubs die interesse hadden waren, met alle respect, kleinere clubs."

De momenteel 21-jarige verdediger kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd bij Feyenoord. "Toen ik naar Feyenoord vertrok kwam ik terecht in de B2 als eerstejaars B-junior. Het was een heel mooie tijd en ik heb veel geleerd bij Feyenoord. Ik zat in de ‘94-lichting met veel talenten, dus heb veel van hen kunnen leren. Ik kon het goed vinden met de mensen uit mijn lichting, zoals Kongolo, Boetius en Vilhena. Het was een leuke groep en we speelden goed voetbal."

"Ik had geen bepaalde voorbeelden toen ik in de jeugdopleiding van Feyenoord actief was. Je wil natuurlijk een bepaalde weg naar het eerste bewandelen, zoals Leroy Fer en Georginio Wijnaldum dat deden, iedereen wil dat. Het is alleen wel een feit dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Je kijkt natuurlijk wel naar de jongens die het eerste halen, maar ik had niet bepaald een voorbeeld."

Tijdens een interlandperiode mocht Maatsen, bij afwezigheid van een aantal spelers, meetrainen met het eerste. "Dat was een erg leerzame periode. Een aantal jongens waren weg door interlandverplichtingen, maar de jongens die er nog wél waren, waren zeker niet de minste. Ik mocht meetrainen met jongens als Lex Immers, Ruud Vormer en Graziano Pelle. Het waren een aantal trainingsmomenten in de interlandweek, maar het was mooi. Het ging een stuk sneller dan ik de jeugdelftallen. Als je als jeugdspeler mag meetrainen met het eerste moet je daar van genieten."

''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn''

Een juichende Dalian Maatsen, als speler van de A1, in de bekerfinale tegen PSV A1 (3-2 verlies).

Ook mocht Maatsen met een aantal spelers uit het eerste spelen bij Jong Feyenoord/Excelsior. "Ik begon dat seizoen als basisspeler in de A1, maar belandde later op de reservebank. Ik mocht toen meedoen met de beloften met de jongens die buiten de boot vielen bij het eerste. Zij zijn fysiek wat verder en zij hebben meestal al minuten in de eredivisie gespeeld. Als je dan als jeugdspeler bij hen in een team komt, is het wel aanpoten. Het verschil was zeker te merken, maar het was erg leerzaam en vooral leuk."

In de zomer van 2013 verliet Maatsen echter de club uit Rotterdam. "Ik zag eigenlijk wel aankomen wie mocht blijven en wie niet”, stelt hij. "Ik kreeg geen contract en dan moet je verder gaan kijken. Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi stonden in die tijd als centrale verdedigers in het eerste elftal en Sven van Beek trainde al mee. Je moet dan realistisch zijn en beseffen dat het einde verhaal bij Feyenoord is. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, zeggen ze altijd."

"Ik moest toen op zoek naar een andere club, wat best makkelijk ging. Aan het einde van het seizoen belde verschillende clubs met mijn zaakwaarnemers. Ik kon aan de slag bij clubs uit de Jupiler League of bij Eredivisieclubs waar ik bij de selectie zou zitten en wedstrijden zou spelen bij het tweede. Ik had het er met mijn ouders over gehad en ik wilde mezelf bewijzen bij een Eredivisieclub, zodat is misschien alsnog in de Eredivisie zou gaan spelen. Ik ben toen ingegaan op een aanbod van NAC Breda."

"Het is alleen niet gelukt in de Eredivisie te spelen. Het was een teleurstelling dat ik die kans niet kreeg. Ik weet niet zo goed hoe het kwam, maar het niveau was niet te hoog. Ik trainde mee met het eerste elftal en draaide aardig mee. Het ging dat seizoen niet goed met NAC en ik denk dat het komt omdat de trainer toen geen risico’s wilden nemen door mij op te stellen. De trainer koos voor routiniers op mijn positie, dat was zijn keuze. Ik speelde wel alle wedstrijden bij Jong NAC en leerde daar veel van. Ondanks dat de prestaties daar niet om over naar huis te schrijven waren, heb ik geen spijt van mijn keuzes."

''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn''

Dalian Maatsen (foto links) als speler van Jong NAC Breda tegen Jong Feyenoord/Excelsior.

NAC Breda trok in de tijd van Maatsen nog enkele oud-jeugdspelers van Feyenoord aan. "Het is altijd leuk om met bekenden te spelen. Twee jongens van een hogere lichting speelde al bij Jong NAC en Brandon Zigo Tichem en Casper Knoester kwamen met mij. Je weet wat je aan elkaar hebt en wat elkaars kwaliteiten zijn, dat is fijn."

De tijd van Maatsen bij NAC bleef echter beperkt tot één seizoen. "Ik kon blijven, maar toen Jordy Buijs naar sc Heerenveen vertrok, waren er geruchten dat de club een nieuwe verdediger wilde aantrekken. Ik achtte mijn kans niet heel groot om het eerste elftal te halen of regelmatig te spelen. Ik wilde toen liever op een lager niveau actief zijn, waardoor ik meer zou spelen. Ik koos er voor om toen ergens anders te gaan presteren om later hopelijk terug te keren op een hoger niveau."

Uiteindelijk vertrok de verdediger naar MVV in Maastricht. "Naast MVV was er niet veel interesse. Ik speelde mijn wedstrijden in het tweede bij NAC, dus het is niet zo dat ik door veel clubs gezien werd. Er was niet veel vraag naar Dalian Maatsen, dus de keuze was snel gemaakt om naar MVV te gaan."

"Ik heb het naar mijn zin bij MVV", vervolgt hij. "Eén van mijn concurrenten is de aanvoerder van het team, maar hij is nu geblesseerd. De laatste tijd speel ik daardoor wel, maar aan het begin van het seizoen koos de trainer voor hem en een andere verdediger. Het was aan mij om te laten zien dat ik in de basisopstelling hoor te staan en voor mijn gevoel heb ik dat de afgelopen weken kunnen laten zien. Ik ben benieuwd hoe de rest van het seizoen zal verlopen."

''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn''

Dalian Maatsen, als speler van MVV, in duel met Jack Tuyp, toenmalig spits van Helmond Sport.

Het is echter nog maar de vraag waar Maatsen volgend seizoen actief is. "Ik weet niet hoe mijn toekomst er uit gaat zien. Mijn contract loopt aankomende zomer af en ik heb nog geen aanbieding van MVV gekregen en heb nog niet met andere clubs gesproken. Ik verwacht dat ik binnen een paar weken een aanbieding krijg, maar mocht dat niet zo zijn verwacht ik een andere club uit de Jupiler League. Ik wil volgend seizoen regelmatig spelen om mezelf te kunnen doorontwikkelen. Het is afwachten waar dit zal zijn."

Ook in de Jupiler League komt Maatsen regelmatig oud-teamgenoten van zijn tijd bij Feyenoord tegen, zoals Kevin Gomez Nieto en Joey Sleegers. "Het is altijd leuk om oude vrienden terug te zien op het veld. Je praat dan vaak over de tijd bij Feyenoord en alle kampioenschappen die we samen behaald hebben. Als je kijkt naar Joey Sleegers, die nu bij FC Eindhoven speelt, is dit een extra stimulans om goed te presteren omdat de clubs wel degelijk kijken en je moet blijven presteren."

"Ik volg Feyenoord nog iedere week en het is nog steeds mijn favoriete club in Nederland. Laatst zag je dat Karsdorp, Van Beek, Kongolo en Woudenberg met z’n vieren de verdediging van Feyenoord vormden. Ik heb met hun alle vier gespeeld en vind het hartstikke mooi om te zien dat zij zo goed spelen. Voor mezelf is dat ook een extra stimulans want het laat zien dat het mogelijk is om op jonge leeftijd in de Eredivisie te spelen."

"Het liefst wil ik een volwaardige speler in de Eredivisie worden, maar ik wil niet op de zaken vooruit lopen want het is lastig om te zeggen. De laatste weken speel ik pas constant in de Jupiler League dus ik vind het moeilijk om over ambities te praten. Nu wil ik het liefst stappen gaan maken in de Jupiler League. Iedere voetballer wil het hoogst haalbare behalen, maar het is de vraag of het realistisch is."

Lees ook de andere interviews met oud-jeugdspelers van Feyenoord:
Kevin Gomez Nieto: "Het is een droom om ooit voor of tegen Feyenoord te spelen"
Shabir Isoufi: "Hij wordt ooit trainer van Feyenoord 1"
Mitchell Schet: "Feyenoord, de fans en het stadion zijn hartstikke mooi"
Glenn Kobussen: "Er was financieel niets mogelijk, dus ik moest weg”
Kevin Wattamaleo: "Het maakte mij niets uit waar ik moest spelen, ook al was het in het doel"
Ryan Bouwmeester: "Ik kon naar Arsenal, maar koos voor 'n overstap naar Feyenoord"

Lees meer over
Sven van Beek Rick Karsdorp Lex Immers
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties