Feyenoord maakt zonder Pellè zes goals

Na eerdere zeges op sv Honselersdijk, VOC en FC Horst heeft Feyenoord vrijdag ook de vierde wedstrijd van de oefencampagne in winst omgezet. De ploeg van trainer Fred Rutten was in Hendrik Ido Ambacht met 1-6 te sterk voor hoofdklasser ASWH. Jean-Paul Boёtius en Mitchell Te Vrede namen beiden twee doelpunten voor hun rekening, terwijl ook John Goossens en Elvis Manu het net vonden. Robert Pot deed in de slotfase iets terug namens de thuisploeg, waarmee hij verantwoordelijk was voor Feyenoords eerste tegentreffer van deze voorbereiding.

Hoewel het vriendschappelijke duel tegen ASWH als afsluiting gold van het pittige trainingskamp in Ermelo van afgelopen week, leek van enige vermoeidheid in het Rotterdamse kamp geen sprake. Dat op het complex van FC Horst eerder op de dag nog een training was afgewerkt, weerhield Feyenoord er niet van om op scherpe en agressieve wijze uit de startblokken te schieten. Het gevolg van die speelwijze was dat Jean-Paul Boёtius al na dik tien minuten twee keer had gescoord, waaronder eenmaal vanaf de strafschopstip.

De trefzekere aanvaller vormde in Hendrik Ido Ambacht, waar ruim tweeduizend toeschouwers de wedstrijd bekeken, samen met Mitchell Te Vrede de voorhoede van Feyenoord. Dat had alles te maken met het 3-5-2 systeem waarmee Fred Rutten zijn ploeg het veld in had gestuurd. Het tweetal voorin kreeg ondersteuning van Lex Immers, die achter de twee spitsen was geposteerd, terwijl Ruben Schaken en Lucas Woudenberg vanaf de zijkanten de aansluiting naar voren konden zoeken. Sven van Beek, Matthew Steenvoorden en Miquel Nelom vormden de verdediging.

Vooral in de openingsfase liep alles gesmeerd bij Feyenoord. Door het vroege storen in de opbouw kreeg de thuisploeg geen kans om aan voetballen toe te komen, terwijl de Rotterdammers hun aanvallende intenties beloond zagen met twee vroege doelpunten. Nadat hij van afstand met een droge knal raak had geschoten tekende Boёtius even later voor zijn tweede van de avond, door na een overtreding op Immers de toegekende strafschop koeltjes te benutten.

Hoewel Feyenoord gaandeweg de eerste helft steeds meer gas terugnam en ook wat slordiger werd in balbezit, werd de voorsprong nog voor rust verder uitgebreid. Het doelpunt kwam van te voet van Te Vrede, die na een scrimmage in de verdediging de bal voor zijn voeten kreeg en alleen voor de keeper geen fout maakte. De spits had direct na rust de score verder op kunnen voeren, maar stuitte tweemaal op doelman Stef Doedée.

Het doelpunt waarmee Te Vrede na een uur spelen alsnog zijn tweede van de avond maakte en Feyenoord op 0-4 zette, was voor Rutten aanleiding om na Warner Hahn (voor Ronald Graafland) en John Goossens (voor Steenvoorden) opnieuw twee verse krachten in te brengen. De coach verving Schaken en Boёtius voor Wesley Verhoek en Elvis Manu. Laatstgenoemde was samen met Goossens verantwoordelijk voor de laatste Rotterdamse doelpunten van de avond, die beiden fraai genoemd konden worden. De linkspoot zorgde met een lob voor de vijfde treffer, waarna Manu na het passeren van de doelman uit een moeilijke hoek de eindstand op 1-6 bepaalde. In de tussentijd had invaller Robert Pot de eer gered namens de thuisploeg.

ASWH – Feyenoord 1-6
5’ 0-1 Boёtius
11’ 0-2 Boёtius (strafschop)
38’ 0-3 Te Vrede
60’ 0-4 Te Vrede
79’ 0-5 Goossens