Feyenoord recht de rug tegen VVV

Feyenoord heeft zich woensdagavond op overtuigende wijze hersteld van de dreun die het afgelopen zondag opliep tegen PSV. De Rotterdammers speelden met name de tweede helft van de wedstrijd tegen VVV-Venlo met veel zelfvertrouwen en boekten een meer dan verdiende 3-0 overwinning. De zege had nog groter uit moeten vallen, want een doelpunt van Georginio Wijnaldum werd ten onrechte afgekeurd door scheidsrechter Ed Janssen.

De grote vraag voorafgaand aan de wedstrijd tegen VVV was hoe de spelers van Feyenoord de dreun van drie dagen eerder tegen PSV hadden verwerkt. De Rotterdammers leden in Eindhoven de grootste nederlaag uit de clubhistorie, waardoor de druk om een goed resultaat neer te zetten tegen VVV – de nummer zeventien van de ranglijst – werd opgevoerd.

Het elftal van Mario Been kon in ieder geval steun putten uit de indrukwekkende ontvangst die het woensdag kreeg bij het betreden van het veld van De Kuip. Het legioen maakte in woord en gebaar duidelijk onvoorwaardelijk achter de ploeg te blijven staan en liet er geen twijfel over bestaan dat de Rotterdammers ook op de late en koude woensdagavond tegen VVV op de steun van de supporters konden rekenen.

Met het belang van de wedstrijd tegen Limburgers en de steunbetuiging van het legioen in het achterhoofd, kwam het elftal van Mario Been sterk uit de startblokken tegen VVV. Feyenoord had het grootste deel van de eerste helft het initiatief, maar wist dit niet om te zetten in grote kansen. Zodoende hoefde VVV-doelman Dennis Gentenaar tot de rust alleen op zijn hoede te zijn bij een afstandschot van Karim El Ahmadi (over) en een voorzet van Luc Castaignos die door goed verdedigend werk niet ingeschoten kon worden door Georginio Wijnaldum.

Aan de andere kant van het veld hield de defensie van Feyenoord, met Bruno Martins Indi voor het eerst op de positie van rechtsback, de rijen gesloten. VVV kwam nauwelijks in de buurt van het doel van Rob van Dijk, al kwam de thuisploeg in de slotminuut van de eerste helft goed weg toen Patrick Paauwe niet genoeg kracht achter een kopbal uit een hoekschop kon zetten.

Feyenoord besefte dat er na rust meer werd gevraagd om voor het eerst sinds de wedstrijd tegen Vitesse weer eens drie punten te pakken en het tempo in de ploeg ging omhoog. Al binnen drie minuten leverde het een levensgrote kans op voor Wijnaldum, die de bal op aangeven van Kamohelo Mokotjo voor het inschieten had, maar over de lat mikte.

Nog geen kwartier later maakte de aanvaller zijn misser goed, toen hij alsnog de openingstreffer op het scorebord zette. Na een prachtige steekpass van El Ahmadi lobte Wijnaldum de bal minstens zo fraai over Gentenaar en via de onderkant van de lat in het doel.

Het was feitelijk het tweede doelpunt van Wijnaldum van de avond, want krap tien minuten eerder had hij al raak gekopt uit een hoekschop. De bal werd hierbij vanachter de doellijn opgeruimd door een verdediger, wat voor scheidsrechter Ed Janssen desondanks reden was het rechtmatige doelpunt niet toe te kennen en door te laten spelen.

Omdat VVV via een schot van Ruud Boymans dat gestopt werd door Van Dijk nog dicht in de buurt van de gelijkmaker kwam, waande Feyenoord zich ondanks het overwicht pas vijf minuten voor tijd echt in veilige haven. André Bahia maakte toen via een prima kopbal uit een hoekschop de 2-0 en zorgde daarmee definitief voor de zeer kostbare overwinning. De eindstand werd in de slotminuut bepaald door Wijnaldum, die op aangeven van de mee opgekomen Tim de Cler de bal alleen nog binnen hoefde te tikken en zo zijn tweede treffer van de avond maakte.

Feyenoord – VVV-Venlo 2-0

65’ 1-0 Wijnaldum