Feyenoord Conference League 2021/2022

Feyenoord heeft zich voor het seizoen 2021/2022 geplaatst voor de UEFA Europa Conference League. De Rotterdammers hebben zich in het seizoen 2020/2021 geplaatst voor het toernooi door de play-offs te winnen om Europees voetbal. Sparta Rotterdam (halve finale) en FC Utrecht (finale) werden daarbij verslagen. Het seizoen onder Dick Advocaat verliep moeizaam, maar door het bereiken van het toernooi werd er toch een doelstelling behaald.

Advocaat vertrok bij Feyenoord en met een nieuwe trainer werd er met veel vertrouwen gekeken naar de start van het seizoen. De voorbereiding verliep redelijk en al snel in de voorbereiding werd het tijd voor het echte werk. De ploeg van Arne Slot begon het toernooi in de derde voorronde. FC Drita, FC Luzern en Elfsborg werden uiteindelijk over twee duels uitgeschakeld. De groepsfase werd daardoor bereikt door de Rotterdammers. De loting koppelde Feyenoord aan Slavia Praag, FC Union Berlin en Maccabi Haifa.

Groepsfase Conference League
Feyenoord heeft uitstekende zaken gedaan tijdens de groepsfase. Het begon voor de ploeg van trainer Arne Slot met een uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa (0-0). Eind september werd er in De Kuip met 2-1 gewonnen van Slavia Praag. Ook het duel tegen de Duitse club Union Berlin werd winnen afgesloten: 3-1. De uitwedstrijd werd met 1-2 gewonnen in Berlijn. De uitwedstrijd tegen Slavia Praag werd met 2-2 gelijkgespeeld dankzij twee doelpunten van Cyriel Dessers. Het resultaat in Praag was voldoende om als groepswinnaar door te gaan in Europa.

# Club Gespeeld Punten +-
1 Feyenoord 6 14 5
2 Slavia Praag 6 8 1
3 Union Berlin 6 7 -1
4 Maccabi Haifa 6 4 -5

Partizan en Slavia Praag
Door als groepswinnaar te eindigen ontliep Feyenoord de extra play-offronde, waarin alle nummers twee uit de groepsfase een nummer drie uit de Europa League treffen. De Rotterdammers zitten automatisch bij de laatste zestien. Op 25 februari werd bekend dat Feyenoord het moest opnemen tegen FK Partizan. De uitwedstrijd werd met 3-5 gewonnen en de thuiswedstrijd met 3-1. Slavia Praag was de tegenstander in de kwartfinale en werd over twee wedstrijden ook verslagen

Krakers tegen Olympique Marseille
De nummer twee van Frankrijk geldt als de favoriet, maar de Rotterdammers hebben dit Europese seizoen al meermaals boven zichzelf uitgestegen en kunnen dus stunten. In de achttiende minuut is het Cyriel Dessers die De Kuip laat ontploffen. De spits schiet handig onder keeper Steve Mandanda door en zet Feyenoord op 1-0. Nog geen anderhalve minuut later ligt de tweede er al in. Reiss Nelson staat randje buitenspel maar mag door van scheidsrechter Michael Oliver, bewaart het overzicht en brengt Sinisterra in stelling. De Colombiaan kan, met wat geluk, vervolgens de 2-0 maken.

Feyenoord zit op rozen, maar wordt acht minuten later weer met beide benen op de grond gezet door Dieng. Na een lange bal van Mandanda wordt de spits via een combinatie weggestuurd en kan hij knap binnenschieten: 2-1. Er is dan in principe nog niets aan de hand, maar de spanning is volledig terug in de wedstrijd. Vijf minuten voor rust komen de Fransen echter langszij. Guendouzi wordt vrijgelaten op de flank en kan voorgeven. Marciano krijgt de bal niet goed weg, waardoor Gerson de 2-2 kan maken. De Rotterdammers geven een 2-0 voorsprong binnen tien minuten volledig weg.

Het team komt na rust gemotiveerd terug op het veld. Dessers krijgt nog wat last minute instructies van Slot en is klaar voor de tweede helft. Acht seconden later staat het 3-2. De Belg jaagt, zorgt voor een grote fout in de verdediging, is Mandanda te slim af en kan de bal binnenschieten. De Kuip ontploft. In de fase daarna heeft Feyenoord het moeilijk en wordt het op de been gehouden door Marciano, die met een aantal knappe reddingen een goede wedstrijd speelt. De Rotterdammers houden stand en gaan met een 3-2 voorsprong naar Frankrijk.

yv202255a9a08690

Een week later is de return in Marseille. De marge van slechts één doelpunt is magertjes en dat leidt tot extra spanning bij Het Legioen. Duizenden supporters reizen de ploeg achterna richting Marseille. Slot verandert niets aan zijn basiself; dezelfde spelers moeten geschiedenis gaan schrijven in Stade Vélodrome. Het eerste half uur van de wedstrijd is voor de Fransen. Ze worden een aantal keer gevaarlijk, maar Feyenoord houdt gelukkig stand. Het vertrouwen van de ploeg keert pas terug als Payet er geblesseerd vanaf moet en wordt vervangen door Arek Milik. Het is dan zaak om nog één helft te overleven.

De kansen in de tweede helft zijn spaarzaam en met name in de slotfase van de wedstrijd is het nagelbijten. Marseille blijft aandringen, maar Feyenoord gaat niet goed met de counters om. Alireza Jahanbakhsh kent een ongelukkige invalbeurt en laat de kans op 0-1 aan zich voorbij gaan. Elke aanval die onderschept wordt leidt in de laatste minuten tot balverlies van Feyenoord, waardoor Marseille nog altijd gevaarlijk kan worden. In de 96ste minuut blaast de scheidsrechter af. Het is Feyenoord gelukt! Geschiedenis is geschreven, onvergetelijke herinneringen zijn gemaakt. Feyenoord gaat, op 25 mei, naar de finale van de Conference League in Tirana. Nog één keer alles geven.

Finale AS Roma
Feyenoord heeft de finale van de Conference League op 25 mei 2022 in Tirana niet weten te winnen. De Rotterdammers kregen in de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd tegen. Het doelpunt van AS Roma viel na ruim een half uur spelen uit het niets. Gernot Trauner schatte de bal verkeerd in, waardoor Nicolò Zaniolo de bal over Justin Bijlow kon wippen. De teleurstelling bij Feyenoord was na afloop groot.

32' | 1-0 | Zaniolo

AS Roma: Patricio; Karsdorp, Mancini, Smalling, Ibanez, Zalewski; Zaniolo, Pellegrini, Cristante, Mkhitaryan; Abraham.
Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Nelson, Dessers, Sinisterra.