''De begroting van Dortmund was vier keer zo groot''

''De begroting van Dortmund was vier keer zo groot''

Het is vandaag precies achttien jaar geleden dat Feyenoord de UEFA Cup heeft gewonnen. Op 8 mei in 2002 versloegen de Rotterdammers Borussia Dortmund in De Kuip. Trainer Bert van Marwijk is er nog altijd van overtuigd dat een Nederlandse club in staat is om een Europese prijs te pakken. Ook nu de kloof tussen de top van Europa en de Eredivisie steeds groter lijkt te worden.

''De begroting van Dortmund was vier keer zo groot als die van Feyenoord, zoals dat ook het geval was met Internazionale. Toch winnen wij de UEFA Cup. Dat heeft te maken met nadenken,'' vertelt Van Marwijk. ''Dat is altijd de kracht geweest van Nederlandse clubs. Voor niemand bang zijn. Positief arrogant, noem ik dat. Blijven geloven in eigen kwaliteit. Daarin is creativiteit heel belangrijk. Altijd de tegenstander een stap voor zijn door slim bezig te zijn met het spelletje.''

In een terugblik met Voetbal International gaat het ook over Shinji Ono. Een van de sterspelers van het succesvolle team. Van Marwijk is nog altijd diep onder de indruk van zijn prestaties. "Ik denk dat hij beter was dan iedereen dacht dat hij was. Hij wordt herinnerd als hele gave technicus, maar kon ook heel goed vooruit verdedigen." Toch heeft hij na Feyenoord geen grote carrière gehad, wat wel werd verwacht. Vooral het vele vliegen naar Japan heeft hem opgebroken. ''Die riepen hem overal voor terug. Dan praat je over zes uur tijdverschil en twaalf, dertien uur vliegen. Dat heeft ertoe bijgedragen dat hij later in zijn carrière vaak langdurig geblesseerd geweest is. Zonder die verplichtingen voor Japan denk ik dat hij veel verder gekomen was."

[readmore=54065]

Lees meer over
De Kuip Van Marwijk
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties