Slot: ''Zo goed heb ik ons dit seizoen nog niet zien spelen''

Trainer Arne Slot kan tevreden zijn na de wedstrijd van vandaag. Feyenoord zette stadsgenoot Sparta met 4-0 makkelijk opzij en loopt daardoor drie punten in op nummer twee PSV.

Slot heeft wel iets aan te merken aan de wedstrijd van vanmiddag. ''Ja, toch wel'', lacht de trainer bij ESPN. ''Dat heb ik wel eens vaker aangegeven, maar ik vind dat we er veel te lang over doen om het verschil te maken. Ik vond de 2-0 bij rust geen reële afspiegeling van de krachtsverhoudingen. We hebben daarna nog wel wat kansen gehad om het verschil groter te maken, maar bij 2-0 zit de tegenstander met de rust in de kleedkamer met het idee dat ze bij een goal weer de aansluiting hebben gevonden.''

Hoewel de goal van Guus Til er na rust al snel in lag, was de eerste kans voor Sparta. ''Dat was de kopbal van Dalmau. Maar goed, aan het eind van de rit is dit wel een van onze betere wedstrijden dit seizoen geweest. Als ik naar het eerste half uur van de wedstrijd kijk… Zo goed heb ik Feyenoord nog niet zien spelen dit seizoen. Ik vond het echt indrukwekkend hoe goed we waren. Het tempo aan de bal, de beweging in de ploeg, het los spelen van een tegenstander die met z’n allen voor de goal staan. Het ultieme moment was natuurlijk de 2-0, waarbij we vanaf de keeper opbouwen en binnen een paar seconden scoren. Er waren meerdere van dat soort aanvallen.''

Door de snelle 3-0 stand na rust kreeg Slot de kans om wat nieuwe aanwinsten minuten te laten maken. Zo kregen Patrik Wålemark en Jorrit Hendrix de kans. Is het lekker dat de selectie nu wat breder is geworden? ''Ja, dat is wel lekker. Maar het is ook niet zo dat ik voor de winterstop naast me op de bank keek en dacht: 'Ik kan helemaal niemand inbrengen'. Dat was absoluut niet aan de orde, ik was voor de winterstop ook al zeer tevreden over de selectie die we hadden. We zijn nu inderdaad breder geworden, niet qua aantallen, want daar zijn we misschien wel op achteruit gegaan. Het is nu wel, net als in de zomer, gelukt om kwalitatief sterker te worden. En dat zonder meer geld uit te geven, dat vind ik zelf wel belangrijk om er even bij te zeggen.''

Kökcü

De oefenmeester looft ook Orkun Kökcü, die vandaag weer geweldig speelde. ''Ik vind Orrie het hele seizoen al heel goed. Hij gaat steeds beter spelen, maar in de kritiek die er constant op hem geweest is heb ik me maar in bepaalde mate kunnen vinden. Ik heb altijd gezien dat hij erg belangrijk was voor ons aanvalsspel. Dat hij nu nóg beter is dan in het begin van het seizoen, dat lijkt me overduidelijk.''

Strijd om plek twee

De jacht op nummer twee PSV is nu geopend, geeft Slot aan. ''Ja, zeker. Als je derde staat kijk je natuurlijk altijd eerst naar de ploeg die boven je staat. Je moet alleen ook niet vergeten dat de ploegen onder ons ook constant blijven winnen. Dat betekent dat wij ook daardoor zelf moeten blijven winnen. Het feit dat we nu op één punt van PSV staan is heel prettig, maar het zijn nog veel wedstrijden. PSV heeft met AZ en Ajax al twee hele sterke tegenstanders gehad. Het kan dus ook wel een wat vertekend beeld geven. Maar het feit dat we nu staan waar we staan vind ik volledig terecht als je kijkt naar de manier waarop we voetballen.''