Slot: "Knap om te zien dat je in die tweede helft overeind blijft"

Het gat tussen de beste twee ploegen in de Eredivisie blijft tien punten. Het is Feyenoord zondagmiddag niet gelukt om de ongeslagen koploper te verslaan. Ondanks dat het elftal van Arne Slot serieus kans maakte op de overwinning, had PSV ook serieuze kansen om de wedstrijd over de streep te trekken. Een gelijkspel in de vierde topper van dit seizoen lijkt een terechte uitslag, al overheerst er in Rotterdam een dubbel gevoel nu de landstitel echt uit het zicht is.

"Het was een intens gevecht, ook omdat je na vier minuten al op 1-0 achterkomt", begint Arne Slot voor de camera van ESPN. "Het was een geweldige individuele actie. Natuurlijk hadden we liever niet gehad dat Tillmann daar in de één-tegen-één uitkomt, maar je weet dat zij de kwaliteiten hebben om dat te domineren. Dan is het heel vervelend dat die bal direct binnenvalt. Dit was pure individuele kwaliteit van een speler die vandaag niet onaardig speelde."

Na die snelle achterstand probeerde Feyenoord om terug in de wedstrijd te komen. Of dat lukte? "Zeker wel, alhoewel PSV in de eerste helft wel beter was. Waar ons speelplan op gestoeld was, is dat je weet dat PSV altijd met veel middenvelders komt en het lef heeft om één-tegen-één te spelen. Dan hoop je met de snelheid van Minteh en het één-tegen-één staan van Gimenez misschien met de lange bal, of als je er een keer doorheen speelt, ze in grote ruimtes te krijgen. Dat lukte ook met Santiago, maar helaas miste hij die."

"Het tweede ding waar we veel aandacht aan hebben besteed is dat we ze of heel hoog en agressief onder druk wilden zetten, waar we dat de vorige keer met de linkerkant deden, deden we dat nu met de rechterkant. Of we zouden Ramalho volledig vrijlaten. Beide hebben we denk ik heel aardig gedaan." In de tweede helft ging het een stuk beter, maar het is lastig in te schatten hoe dat komt. "Ik vond ons nog beter en meer drukzetten en herkende misschien ook nog iets sneller dat het voorin constant twee-tegen-twee was over de volledige breedte van het veld."

In de tweede helft kreeg Feyenoord via Lutsharel Geertruida een enorme kans op een doelpunt. "Ik denk als je ze achter elkaar zet, dat je één op één dezelfde kans ziet met Tillmann. Deze kreeg Lutsharel ook in De Kuip tegen PSV, maar dat is misschien ook het verschil tussen een verdediger die de kans krijgt en een middenvelder, alhoewel Geertruida ook wel een doelpuntenmaker is."

Guus Til
Op basis van de tweede helft vond Slot dat zijn elftal zeker had kunnen winnen. "Dan komt die vervelende Guus Til, die altijd weer fit is als wij precies tegen hem moeten. Hij laat dan ook wel een stukje kwaliteit en klasse zien, dus het is dan ook een geweldige goal. Hij is altijd voor de goal en daarom hadden wij hem heel graag willen behouden anderhalf jaar geleden. Door omstandigheden vonden wij dat dat niet kon, maar PSV ging wel met hem aan de haal. Vorig jaar deed hij ons al pijn en als ik hem nu zie staan denk ik 'oh nee, niet weer Guus Til'."

Fitheid
Het is in de afgelopen weken veel gegaan over het zware programma dat Feyenoord heeft gespeeld en de invloed daarbij op de spelers. "Ik vond het wel heel knap dat juist de tweede helft onze sterkste helft was. Het is natuurlijk veel gegaan over de vele wedstrijden en de zwaarte daarvan, dan is het wel knap om te zien dat je die tweede helft overeind blijft. Je kan ook door die zware wedstrijden sterker worden en dat is misschien vandaag gebleken. Maar juist dan is het bij RKC-thuis of Groningen-thuis ook mentale kracht die je nodig hebt. Die mentale kracht hoef je vandaag niet op te roepen."

Kampioenschap
Slot is zeer realistisch als het gaat om het behalen van de landstitel. "Bij een ploeg die in een jaar lang alleen van ons verloren heeft, en ook nog in de beker, is het wat naïef om te veronderstellen dat zij in de komende tien wedstrijden vier keer verliezen. Het is altijd moeilijk, want als ik ga roepen dat we er nog volledig in geloven, dan wordt er gezegd dat het wel een winnaar is. Als ik dan aangeef dat tien punten wel veel is, wordt er gezegd dat als je opgeeft, je het zeker weet dat je het niet gaat redden."


Bosz heeft niet genoten
Trainer Peter Bosz verscheen redelijk geïrriteerd voor de camera en was niet tevreden. "Ik heb er totaal niet van genoten. Ik vond het geen goed voetbal. In de eerste helft vond ik zeker dat wij de bovenliggende partij waren, maar als je zegt ik ben een voetballiefhebber en kom voor het goede voetbal, heb je vandaag niet kunnen genieten. Zij wilden in de eerste helft niet en wij kregen wel wat kansen, maar waren heel slordig in de opbouw. Als je ziet hoe wij de tweede helft beginnen, is dat helemaal slecht."

Lees meer over
Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties