Road to Tirana: Zenuwslopende wedstrijden tegen Slavia Praag

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord eindigde als derde en is in ieder geval al verzekerd van de groepsfase van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: de overwinning op AS Roma in Tirana. Nog twee dagen.

In de rubriek Road to Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale in 'de hel van Marseille’.

Weerzien met oude bekende

''Wie wij koste wat het kost willen ontlopen tijdens de loting? Slavia Praag. Die hebben we namelijk al gehad'', zei John de Wolf na het gewonnen tweeluik tegen FK Partizan. Een dag later werd Feyenoord gekoppeld aan, jawel, Slavia Praag. Dat de wens van de assistent-trainer niet uitkwam was misschien maar goed ook. De Rotterdammers ontlopen tijdens de loting namelijk onder meer AS Roma, Leicester City en Olympique Marseille. De dubbele ontmoeting met Slavia Praag doet terugdenken aan de wedstrijden in de groepsfase, waar Feyenoord al de nodige moeite had met de Tsjechen.

We zijn intussen ruim een half jaar verder. De ploeg is gegroeid, fitter en vooral beter geworden. Arne Slot heeft, na een paar maanden zoeken, zijn favoriete elftal gevonden en laat die niet meer uit elkaar vallen. Dat de zware blessure van Justin Bijlow – die hem de rest van het seizoen aan de kant zal houden – ervoor zorgt dat Ofir Marciano in het doel staat, neemt Slot op de koop toe. Bijlow is wellicht op tijd fit voor een eventuele finale in Tirana, maar dat is nu nog ver weg. Eerst Slavia Praag maar eens over twee wedstrijden uitschakelen.

Feyenoord is in goeden doen. Na de walk-over tegen FK Partizan (8-3 over twee wedstrijden) speelde het een uitstekende wedstrijd in de ArenA, maar verloor het door meerdere arbitrale dwalingen. Daarna werd Willem II thuis verslagen (2-0), waardoor alle focus op Slavia Praag kon. Slot verrast met zijn opstelling in De Kuip. Buiten Marciano staan vrijwel alle gebruikelijke namen op het wedstrijdformulier, maar één opvallende naam ontbreekt: Cyriel Dessers. De Belg werd enkele weken geleden benoemd als nieuwe eerste spits van Feyenoord, maar moet vanavond op de bank beginnen ten koste van Bryan Linssen. Hij is daar logischerwijs niet blij mee, maar weet dat hij als invaller nog van waarde kan zijn.

De sfeer in De Kuip is, niet voor het eerst, geweldig en Feyenoord start goed. Na tien minuten scoort Luis Sinisterra de 1-0. De Colombiaan wordt diep gestuurd, maakt een actie, komt naar binnen en schiet in de korte hoek raak. De Kuip ontploft. Een half uur later valt het stadion bij de 1-1 stil als Peter Olayinka scoort. Dat er geen VAR in dit stadium van de competitie is, is belachelijk, maar de grensrechter had moeten zien dat dit duidelijk buitenspel is. Marino Pusic zag dat ook en ging in de rust verhaal halen bij de arbitrage, maar veroorzaakt (on)bedoeld een opstootje met de tegenstander. De assistent krijgt rood en is er na rust en bij de return niet bij.

De tweede helft begint opnieuw met spannende momenten, maar het gaat in de 67e minuut uiteindelijk fout voor Feyenoord. Yira Sor scoort na een twijfelachtig moment van Marciano. Gelukkig maakt Marcos Senesi die fout minder dan tien minuten later goed en staat het 2-2. Orkun Kökcü lijkt Feyenoord in de 86ste minuut naar een overwinning te schieten via een vrije trap, maar Ibrahim Traoré schiet in de laatste seconden van de wedstrijd de 3-3 binnen. De Rotterdammers hebben een goede wedstrijd gespeeld, maar reizen zonder voordeel naar Praag toe.

Opstelling Feyenoord

Marciano; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til (64’ Toornstra), Kökcü (89’ Hendrix); Nelson (77’ Jahanbakhsh), Linssen (64’ Dessers), Sinisterra

Halve finale een feit na zenuwslopend duel in Praag

Met een gelijkspel afreizen naar Slavia Praag is allesbehalve een gunstige situatie. Tussendoor wordt in de competitie wel overtuigend gewonnen van Heracles Almelo (1-4) en kan het vizier naar de Conference League. Duizenden supporters reizen de ploeg achterna, miljoenen supporters zitten voor de tv. Feyenoord weet wat het moet doen, maar weet vooral wat er op het spel staat: de halve finale van de Conference League.

Dessers keert, net als Lutsharel Geertruida, in Praag terug in de basis. De Belg heeft goede herinneringen aan dit stadion; in november scoorde hij hier twee keer. Vandaag heeft de publiekslieveling slechts twee minuten nodig om Feyenoord op een 0-1 voorsprong te zetten. Een kwartier later komt Slavia Praag langszij dankzij een grote fout van Orkun Kökcü. De ruststand is 1-1. Slot grijpt na een kwartier in de tweede helft in en brengt Patrik Wålemark noodgedwongen na een blessure van Toornstra. Slechts vier minuten later is het wederom Dessers die twee keer scoort in Praag. Het doelpunt ontstaat na fel afjagen van de spits op de keeper van de tegenstander, net als in Berlijn, waardoor hij de bal vrij simpel kan binnenschieten: 1-2.

Feyenoord is dichtbij het schrijven van geschiedenis: het bereiken van de halve finale van de Conference League. Luis Sinisterra maakt de droom uiteindelijk werkelijkheid. De Colombiaan legt veel meters af, wordt in stelling gebracht door Jorrit Hendrix en schiet de bal dan beheerst binnen: 1-3. De Rotterdammers gaan naar de halve finale van een Europees toernooi! De tegenstander? Olympique Marseille. Kan Feyenoord stunten?

Marciano; Geertruida (83’ Pedersen), Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra (55’ Wålemark), Til, Kökcü; Nelson (67’ Hendrix), Dessers, Sinisterra (83’ Linssen)