Road to Tirana: Zes punten en heerlijke awayday tegen Union Berlin

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord eindigde als derde en is in ieder geval al verzekerd van de laatste voorronde van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: de overwinning op AS Roma in Tirana. Nog vijf dagen.

In de rubriek Road to Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale in 'de hel van Marseille’.

Tweede overwinning op rij

Op de derde speeldag van de groepsfase ontvangt de ploeg van Arne Slot Union Berlin. De Duitsers reizen af naar De Kuip met drie punten op zak, nadat het de eerste wedstrijd verloor van Slavia Praag en de tweede won van Maccabi Haifa. Slot weet vooraf dat het een lastige wedstrijd gaat worden. "Elke trainer die tegen Union Berlin heeft gespeeld zegt na de wedstrijd dat het de slechtste wedstrijd van zijn ploeg van het seizoen was. Dat zegt heel veel over hen."

''Het is heel moeilijk om als tegenstander kansen tegen hen te creëren en daarnaast creëren ze zelf ook niet heel veel kansen. Ik weet niet wie onze wedstrijd gaat uitzenden, maar voor de neutrale toeschouwer is de wedstrijd tegen Union waarschijnlijk niet vermakelijk'', aldus de oefenmeester. Maar zelfs Slot zit er wel eens naast. Het duel tegen de Duitsers wordt namelijk zeer vermakelijk voor de neutrale toeschouwer.

Feyenoord grijpt Union Berlin, net zoals Slavia Praag, vanaf de eerste minuut bij de strot en laat niet meer los. De Rotterdammers zetten druk, winnen de persoonlijke duels en staan na een half uur al met 2-0 voor. Union Berlin creëert, zoals Slot al zei, nauwelijks kansen en weet niet wat het overkomt in De Kuip. Via Taiwo Awoniyi wordt tien minuten voor rust nog iets terug gedaan, maar het is Luis Sinisterra die een kwartier voor tijd de wedstrijd beslist: 3-1. Die overwinning is meer dan welkom, daar Feyenoord al twee competitiewedstrijden op rij geen zege boekte.

Het terugkerende probleem in die duels is de hoeveelheid kansen die de Rotterdammers creëeren zonder te scoren. Vanavond was dat niet het geval. ''Maar nog steeds moeten wij meer uit onze kansen halen'', zegt Slot na afloop. ''We hebben gedisciplineerd en geconcentreerd gespeeld. We creëerden weer heel veel kansen, waarvan we er meer moeten benutten. Helaas geven we weer een doelpunt weg uit een standaardsituatie, maar verder vond ik het goed staan. Kansen tegen? Ik heb nog nooit een ploeg gezien die in een wedstrijd geen enkele kans tegen kreeg.''

Opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen, Trauner, Geertruida, Malacia; Toornstra, Til, Kökcü (83’ Aursnes); Jahanbakhsh (83’ Nelson), Linssen (83’ Dessers), Sinisterra

Heerlijke awayday in de Duitse hoofdstad

Twee weken later is Union Berlin wederom de tegenstander, maar dit keer in een uitwedstrijd. Duizenden supporters maken de reis naar Berlijn om Feyenoord aan te moedigen. Omdat het stadion van Union Berlin niet aan de eisen van de UEFA voldoet, wordt de wedstrijd afgewerkt in het Olympiastadion van die andere Berlijnse club, Hertha BSC.

De Rotterdammers wonnen een paar dagen eerder in de laatste seconden van stadsgenoot Sparta (0-1). Cyriel Dessers schoot de bal toen in de slotfase binnen. Slot heeft vertrouwen in het uitduel tegen de Duitsers. ''Het is ons eerder gelukt het spel van Union te neutraliseren en Sparta heeft ons zondag een voorproefje gegeven van wat we kunnen verwachten: ballen achter de laatste lijn. Concentratie is belangrijk, want het is niet makkelijk steeds ballen te verdedigen. Ons voordeel is dat we hebben laten zien dat we het kunnen.''

In een zeiknat Olympiastadion wordt de wedstrijd afgetrapt. Feyenoord kan een reuzenstap zetten richting de knock-outfase van de Conference League door vanavond een resultaat te behalen. Sinisterra, die maar blijft scoren, zet de Rotterdammers na slechts een kwartier spelen al op een 0-1 voorsprong via een rebound. De ploeg van Slot speelt goed, maar heeft het moeilijk. Dat leidt uiteindelijk tot een tegentreffer van Christopher Trimmel, waardoor 1-1 de ruststand is.

Slot grijpt halverwege de tweede helft in en brengt Dessers, die veel vertrouwen zal hebben na zijn winnende treffer tegen Sparta. De Belg heeft slechts acht minuten nodig om de wedstrijd te beslissen. Dessers zet druk op keeper Andreas Luthe, die in paniek raakt, uitglijdt en de bal zo voor de voeten van de spits legt. Mr. 92 blijft koel, schiet de bal binnen en maakt daarna een buikschuiver op het spekgladde veld in Berlijn: 1-2. Union Berlin dringt in de slotfase nog aan, maar kan niet meer scoren. Het eindigt de wedstrijd zelfs met negen man, daar Trimmel en Cedric Teuchert beiden binnen één minuut een rode kaart ontvangen.

Slot spreekt na afloop van een zeer zware wedstrijd. ''Ja, dat was het zeker. Het was voor een gedeelte ook goed voetbal. Maar in zo'n wedstrijd met zulke omstandigheden en tegen zo'n tegenstander, moet je ook ploeteren en tweede ballen veroveren. Daarna volgde een periode waarin we het zwaar kregen. Hoe dat komt? Door de kracht en kwaliteit van de tegenstander. Het liefst controleren en beheersen we de wedstrijd negentig minuten lang, maar daar heb je ook lang balbezit voor nodig. In sommige fases hadden we de bal niet zo lang en daardoor kon Union Berlin in hun kracht spelen. In dat spel zijn ze beter dan wij.'' Feyenoord wint en doet uitstekende zaken in de groep. Over drie weken heeft het, uit bij Slavia Praag, aan één punt genoeg om groepswinnaar te worden.

Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi (83’ Hendriks), Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra (74’ Pedersen), Linssen (64’ Dessers), Sinisterra