Road to Tirana: Sterk begin groepsfase in kolkende Kuip

Road to Tirana: Sterk begin groepsfase in kolkende Kuip

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord eindigde als derde en is in ieder geval al verzekerd van de laatste voorronde van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: de overwinning op AS Roma in Tirana. Nog zes dagen.

In de rubriek Road to Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale in 'de hel van Marseille’.

Openingswedstrijd in Israël

Feyenoord kan zich na de dubbele ontmoeting met IF Elfsborg gaan opmaken voor de groepsfase van de Conference League. In het eerste duel is Maccabi Haifa de tegenstander in Israël. De wedstrijd wordt gespeeld op dinsdagmiddag vanwege een feestdag in het land. Alireza Jahanbakhsh mag als Iraniër niet meegenomen worden door Arne Slot en moet het duel dus vanuit Nederland bekijken. De Rotterdammers hebben de selectie inmiddels compleet en wisten op de slotdag van de zomerse transferperiode Cyriel Dessers te huren van KRC Genk. Fredrik Aursnes, die medio augustus al werd binnengehaald, is speelgerechtigd en begint meteen in de basis in Israël.

Het wordt uiteindelijk een wedstrijd om snel te vergeten. Het duel eindigt in 0-0. De Rotterdammers kwamen voor rust een aantal keer goed weg, maar kregen in de tweede helft een paar goede kansen. Al met al was een gelijkspel terecht. Slot is na afloop kritisch op zijn ploeg, maar ook op Luis Sinisterra. ''Dat was niet voldoende. We hadden het in fases moeilijk en ik vond dat hij het team meer had moeten helpen. Met name aan de bal is hij voor ons een ontzettend belangrijke speler en dan moet hij ervoor zorgen dat hij heel veel energie in zijn spel stopt om ook aan de bal te komen. Dat was in de tweede helft vele malen beter. En dan zie je ook meteen hoe dreigend en gevaarlijk hij is.''

Slot kan leven met een gelijkspel. ''Wat de exacte waarde van dit resultaat is, weten we pas over een paar weken. Maar ik verwacht niet dat de andere ploegen in de poule hier heel makkelijk zullen winnen. Ik denk dat voor Feyenoord een gelijkspel in een uitwedstrijd een aardig resultaat is, hoewel we misschien wel recht hadden op meer.''

Opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra (82’ Geertruida), Linssen (76’ Dessers), Sinisterra

Kolkende Kuip tegen Slavia Praag

Twee weken later ontvangen de Rotterdammers Slavia Praag in De Kuip. De Tsjechen zijn op papier misschien wel de sterkste tegenstander uit de poule. "Maar we moeten Slavia Praag ook niet groter maken dan het is", zegt Slot. ''Het is een sterke ploeg, ze willen net als wij dominant voetbal spelen.'' De tegenstander speelde in het begin van het seizoen nog de voorrondes voor de Champions- en Europa League, maar ging daar ten onder. ''Al waren ze in de kwalificatiewedstrijden enigszins ongelukkig.''

Het is het eerste thuisduel in de groepsfase van een Europees toernooi mét publiek sinds corona, waardoor Het Legioen met een geweldig spandoek uitpakt: 'Did You Miss Us?'. Het zou een voorbode zijn voor wat een prachtige avond ging worden. In een geweldige eerste helft overrompelt het team van Slot de Tsjechen en staat het na 25 minuten al met 2-0 voor door goals van Orkun Kökcü en Bryan Linssen. Halverwege de tweede helft doet Slavia Praag iets terug via Holes, maar kan het daarna niet meer gevaarlijk worden. De Rotterdammers winnen en doen goede zaken in de groep. Feyenoord kan zich gaan opmaken voor een dubbele ontmoeting met Union Berlin.

Opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra, Til, Kökcü (64’ Aursnes); Jahanbakhsh (78’ Geertruida), Linssen, Sinisterra (64’ Dessers)

Lees meer over
Road to Tirana
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties