Road to Tirana: Feyenoord dankzij Dessers naar knockout-fase

Road to Tirana: Feyenoord dankzij Dessers naar knockout-fase

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord eindigde als derde en is in ieder geval al verzekerd van de groepsfase van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: de overwinning op AS Roma in Tirana. Nog vier dagen.

In de rubriek Road to Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale in 'de hel van Marseille’.

Knockout-fase een feit

Na de zes punten tegen Union Berlin heeft Feyenoord aan een gelijkspel genoeg op bezoek bij Slavia Praag. De Tsjechen staan tweede in de poulefase en waren in de thuiswedstrijd in De Kuip ook al een lastige tegenstander. Met de terugkerende coronamaatregelen in Nederland zal het uitduel voorlopig de laatste wedstrijd zijn waarin fans zijn toegestaan. Op het vooruitzicht van een lege Kuip in een allesbeslissende laatste wedstrijd tegen Maccabi Haifa zit niemand te wachten. Feyenoord moet dus minimaal gelijkspelen vanavond.

De Rotterdammers reizen met veel vertrouwen af richting Tsjechië. Vier dagen eerder zette het PEC Zwolle namelijk eenvoudig op zij: 4-0. Trainer Arne Slot heeft zijn basiself inmiddels zo goed als gevonden. Eén plek die misschien nog ter discussie staat is de spitspositie. Cyriel Dessers kende in de voorgaande weken drie keer een heldenrol (uit bij Sparta, uit bij Union Berlin en thuis tegen AZ), maar begint tegen Slavia Praag toch op de bank. Justin Bijlow is er niet bij in Tsjechië, hij is positief getest op corona. Zijn vervanger is Ofir Marciano.

De reservekeeper maakt geen gelukkige indruk en staat na twaalf minuten aan de basis van de 1-0. Marciano geeft een veel te korte pass op Tyrell Malacia die onderschept wordt en voor de goal wordt gegeven. Peter Olayinka kan de bal simpel binnentikken. Even later wordt Bryan Linssen duizelig en moet hij vervangen worden door Dessers, die voor het eerst dit seizoen een groot deel van de wedstrijd krijgt om zich te bewijzen.

De Belgische spits pakt die kans met beide handen aan en schiet Feyenoord na een half uur langszij. Dessers neemt de bal op weergaloze wijze aan en schiet uit de draai de 1-1 binnen. Er lijkt op dat moment niets aan de hand, totdat Guus Til vijf minuten later een oliedomme rode kaart pakt op de helft van Slavia Praag. De Rotterdammers moeten zo ruim een uur met tien man spelen. In de 66ste minuut maakt Marciano opnieuw een blunder na een afstandsschot, waardoor Jan Kuchta de 2-1 kan maken. Feyenoord heeft het ontzettend moeilijk en alles lijkt erop te wijzen dat de beslissing in de groep pas in de laatste wedstrijd gaat vallen.

Totdat Dessers in de 93ste minuut Feyenoord naar de knock-outfase schiet. Lutsharel Geertruida stuurt de spits met een geweldige steekbal diep en de Belg hoeft hem alleen maar richting het doel te sturen om te kunnen scoren. De Rotterdammers gaan naar de knock-outfase van de Conference League en de laatste groepswedstrijd in De Kuip is slechts een formaliteit.

Opstelling Feyenoord

Marciano; Pedersen, Trauner, Senesi (85’ Geertruida), Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra (78’ Jahanbakhsh0, Linssen (19’ Dessers) , Sinisterra (85’ Nelson)

Duel voor Varkenoord in De Kuip

De wedstrijd tegen Maccabi Haifa gaat nergens meer over en daar maakt Slot gebruik van. Het is de ideale mogelijkheid om een aantal basisspelers rust te geven na een loodzwaar programma. Bijlow keert na zijn coronabesmetting terug in het doel, terwijl Geertruida en Reiss Nelson als wisselspelers de kans krijgen in de basis. Verder starten ook Ramon Hendriks, Mark Diemers en Joao Teixeira.

Na iets meer dan een half uur is het wéér Dessers die Feyenoord op voorsprong schiet. Maccabi Haifa doet eigenlijk geen moeite om er een mooie wedstrijd van te maken en de Rotterdammers komen daardoor halverwege de tweede helft op 2-0 dankzij Nelson. Slot heeft daarvoor al jeugdspelers Benita, Valk en Hartjes ingebracht. Ook Antoni Milambo valt in. Uiteindelijk hebben er acht jeugdspelers minuten gemaakt, wat een groot compliment naar Varkenoord is. De Rotterdammers winnen met 2-1, blijven foutloos in de groepsfase en mogen, omdat ze als poulewinnaar eindigen, de tussenronde overslaan. Wordt vervolgd…

Opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen (46’ Benita), Geertruida, Senesi (56’ Valk), Hendriks; Aursnes (56’ Hartjes), Teixeira (71’ Milambo), Diemers; Nelson (79’ Baldé), Dessers, Bannis

Lees meer over
Road to Tirana
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties