Road to Tirana: Feyenoord overleeft Stade Vélodrome en gaat naar finale ECL

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord eindigde als derde en is in ieder geval al verzekerd van de groepsfase van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: de overwinning op AS Roma in Tirana. Morgen is het zover.

In de rubriek Road to Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale in 'de hel van Marseille'.

Magische Europese avond in De Kuip

Na de zenuwslopende wedstrijden tegen Slavia Praag is Feyenoord in de halve finale gekoppeld aan Olympique Marseille. De nummer twee van Frankrijk geldt als de favoriet, maar de Rotterdammers hebben dit Europese seizoen al meermaals boven zichzelf uitgestegen en kunnen dus stunten. Een paar dagen voor de wedstrijd in De Kuip speelt Feyenoord thuis tegen FC Utrecht, waarin het met alle moeite pas in de 96ste de winnende maakt via Luis Sinisterra. De spelers en supporters zitten met hun hoofd al bij de eerste halve finale van de Conference League. Arne Slot snapt dat.

Dat Feyenoord met een goed gevoel naar het duel toeleeft is duidelijk. De Kuip, Het Legioen en Rotterdam zijn klaar voor de wedstrijd tegen Olympique Marseille, wat blijkt uit het feit dat de kaarten binnen dertig minuten zijn uitverkocht. Voorafgaand aan de wedstrijd zweept DJ Panic het publiek op en kunnen we beginnen. Slot treedt aan met zijn favoriete basiselftal. Justin Bijlow is nog altijd geblesseerd en wordt vervangen door Ofir Marciano.

Feyenoord begint matig. Sterspeler Dimitri Payet wordt bizar genoeg meermaals volledig vrijgelaten en kan met steekballen zijn spitsen wegsturen. Dieng en Bakambu missen gelukkig. De ploeg van Slot lijkt de spanning en de druk even van zich af te moeten spelen en komt na ruim een kwartier beter in de wedstrijd. In de achttiende minuut is het Cyriel Dessers die De Kuip laat ontploffen. De spits schiet handig onder keeper Steve Mandanda door en zet Feyenoord op 1-0. Nog geen anderhalve minuut later ligt de tweede er al in. Reiss Nelson staat randje buitenspel maar mag door van scheidsrechter Michael Oliver, bewaart het overzicht en brengt Sinisterra in stelling. De Colombiaan kan, met wat geluk, vervolgens de 2-0 maken.

Feyenoord zit op rozen, maar wordt acht minuten later weer met beide benen op de grond gezet door Dieng. Na een lange bal van Mandanda wordt de spits via een combinatie weggestuurd en kan hij knap binnenschieten: 2-1. Er is dan in principe nog niets aan de hand, maar de spanning is volledig terug in de wedstrijd. Vijf minuten voor rust komen de Fransen echter langszij. Guendouzi wordt vrijgelaten op de flank en kan voorgeven. Marciano krijgt de bal niet goed weg, waardoor Gerson de 2-2 kan maken. De Rotterdammers geven een 2-0 voorsprong binnen tien minuten volledig weg.

Het team komt na rust gemotiveerd terug op het veld. Dessers krijgt nog wat last minute instructies van Slot en is klaar voor de tweede helft. Acht seconden later staat het 3-2. De Belg jaagt, zorgt voor een grote fout in de verdediging, is Mandanda te slim af en kan de bal binnenschieten. De Kuip ontploft. In de fase daarna heeft Feyenoord het moeilijk en wordt het op de been gehouden door Marciano, die met een aantal knappe reddingen een goede wedstrijd speelt. De Rotterdammers houden stand en gaan met een 3-2 voorsprong naar Frankrijk.

Opstelling Feyenoord

Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til (89’ Pedersen), Kökcü (82’ Hendrix); Nelson (65’ Linssen), Dessers (82’ Jahanbakhsh), Sinisterra

Feyenoord overleeft hel van Marseille

Een week later is de return in Marseille. De marge van slechts één doelpunt is magertjes en dat leidt tot extra spanning bij Het Legioen. Duizenden supporters reizen de ploeg achterna richting Marseille. Slot verandert niets aan zijn basiself; dezelfde spelers moeten geschiedenis gaan schrijven in Stade Vélodrome. Het eerste half uur van de wedstrijd is voor de Fransen. Ze worden een aantal keer gevaarlijk, maar Feyenoord houdt gelukkig stand. Het vertrouwen van de ploeg keert pas terug als Payet er geblesseerd vanaf moet en wordt vervangen door Arek Milik. Het is dan zaak om nog één helft te overleven.

De kansen in de tweede helft zijn spaarzaam en met name in de slotfase van de wedstrijd is het nagelbijten. Marseille blijft aandringen, maar Feyenoord gaat niet goed met de counters om. Alireza Jahanbakhsh kent een ongelukkige invalbeurt en laat de kans op 0-1 aan zich voorbij gaan. Elke aanval die onderschept wordt leidt in de laatste minuten tot balverlies van Feyenoord, waardoor Marseille nog altijd gevaarlijk kan worden. In de 96ste minuut blaast de scheidsrechter af. Het is Feyenoord gelukt! Geschiedenis is geschreven, onvergetelijke herinneringen zijn gemaakt. Feyenoord gaat, op 25 mei, naar de finale van de Conference League in Tirana. Nog één keer alles geven.

Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til (81’ Hendrix), Kökcü; Nelson (88’ Jahanbakhsh), Dessers, Sinisterra (74’ Linssen)